Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους στις 2/7

25.06.2024 / 8:12
forologikes-dhlwseis

Για πρώτη φορά αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων -και όχι απλά «προσυμπλήρωση» όπως πάντα γίνεται- θα γίνει σε μία εβδομάδα (στις 2 Ιουλίου) για τα 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν και όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους (όπως κάθε χρόνο ίσχυε και γινόταν), αυτόματη υποβολή θα ισχύσει μόνο για τους συγκεκριμένους 1,3 εκατ. που έλαβαν την ειδική ειδοποίηση και τους οποίους έχει επιλέξει η ΑΑΔΕ επειδή διαπιστώνει από τα στοιχεία που συλλέγει, ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν αυτών που έχουν προσυμπληρωθεί.

Αλλά ενώ για όλους τους φορολογούμενους το «κοντέρ» της αντίστροφης μέτρησης της ΑΑΔΕ που «τρέχει» για τις υποβολές Ε1 δείχνει ότι απομένουν ακόμα 32 μέρες, όμως για τους 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν επιλεγεί και ειδοποιηθεί, απομένουν μόλις επτά, για να υποβάλουν αρχική δήλωση Ε1.

Τι θα συμβεί στην πράξη;

  • Όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο myAADE βλέπουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους.
  • Για 7,2 από τα 8,5 εκατομμύρια ΑΦΜ, που δεν έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή, πρέπει να μπουν να στείλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Αλλιώς θα βγουν εκπρόθεσμοι και θα υποστούν πρόστιμο, με βάση της οδηγίες της ΑΑΔΕ.
  • Ωστόσο για 1,3 εκατομμύριο ΑΦΜ μισθωτούς και συνταξιούχους, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει να υποβάλει η ίδια τη δήλωση. Είναι προαιρετικό και, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα γινόταν αυτόματα την τελευταία μέρα της διορίας υποβολής των δηλώσεων, ώστε να μη βγουν εκπρόθεσμοι και δεχθούν πρόστιμο, εάν δεν είχαν ήδη οι ίδιοι υποβάλει ρύθμιση. Θα γινόταν στις 2 Ιουλίου 2024, γιατί η υποβολές Ε1 θα έληγαν 1 Ιουλίου. Τελικά η διορία υποβολής αρχικής δήλωσης Ε1 πήρε για όλους παράταση έως 26 Ιουλίου, αλλά δεν δόθηκε παράταση για τις αυτόματες υποβολές για τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ που παρέμεινε ίδια (2 Ιουλίου).
  • Ως εκ τούτου, όποιος από τους 1,3 εκατ. ΑΦΜ δεν έχει υποβάλει ακόμα ή δεν υποβάλει έως 1 Ιουλίου την αρχική δήλωση, θα το κάνει η ΑΑΔΕ από μόνη της. Και σύμφωνα με τις οδηγίες της, αν θέλει ο φορολογούμενους, μπορεί να μπει και να υποβάλει δήλωση Ε1 έως 26 Ιουλίου όπως και οι άλλοι, αλλά σαν «τροποποιητική» και όχι ως αρχική -αφού αυτή θα έχει ήδη σταλεί στην περίπτωσή τους.
  • Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όλοι οι φορολογομούμενοι, αν έχει δηλωθεί αριθμός ΙΒΑΝ στο myAADE (το πρώην Taxisnet δηλαδή). Και αυτό γιατί αν τελευταία μέρα υποβολής ανακαλύψουν ότι λείπει, θα είναι τεχνικά αδύνατον να υποβληθεί η δήλωση (εκτός αν είναι άνω των 70 ετών) και τότε ίσως βγουν εκπρόθεσμοι. Ελλείψει ΙΒΑΝ μπορεί τελικώς να μη μπορέσουν να υποβληθούν αυτόματα, ούτε οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις των 1,3 εκατ. ΑΦΜ που έχουν προεπιλεγεί έως 2 Ιουλίου. Αν έχει συμβεί αυτό, θα πρέπει να φροντίσουν οι ιδιοι για την υποβολή της αρχικής τους δήλωσης.

Το email της ΑΑΔΕ με τις σχετικές οδηγίες που έχουν λάβει εξατομικευμένα όσοι έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή εφέτος, επιγράφεται ως «Κοινοποίηση/Ενημέρωση προσυμπληρωμένης δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, φορ. έτους 2023 και προεκκαθάρισης φόρου».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα