«Αυτοδιοικητικές Εκλογές – Η Επόμενη Ημέρα»

23.09.2023 / 8:30
ZHSIMOPOYLOS-850x460-1

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα χρόνια που πέρασαν έχει συντελεστεί ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο έργο υπό την ηγεσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο κάθε πολίτης βλέπει τη διαφορά του «πριν» με το «σήμερα». Και το βλέπω και ο ίδιος ως πολίτης που κινούμαι και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας: αφενός έλκοντας την καταγωγή μου από την Αιτωλοακαρνανία και αφετέρου δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και Ηλείας, ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και ως εγγεγραμμένος στο ειδικό μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδος.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Σε μια χρονική περίοδο που ακολούθησε την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, η Περιφερειακή Αρχή κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από διαδοχικές προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Παρά την τροχοπέδη που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19 και οι παρεμπίπτουσες συνέπειες, ο κ. Φαρμάκης κατάφερε να μετατρέψει τη δυσκολία σε ευκαιρία. Δράσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, ενίσχυση κοινωνικών δομών, στήριξη συλλόγων, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, προώθηση σημαντικών έργων υποδομής είναι λίγα μόνο από όσα έγιναν και κράτησαν όρθια την κοινωνία μας στη δύσκολη αυτή περίοδο, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά μια Περιφέρεια που επί σειρά ετών ήταν αδικημένη και ο… «φτωχός συγγενής».

Και αν οι άνθρωποι στις κρίσεις τους δεν είναι αντικειμενικοί ή υπερβάλλουν, οι αριθμοί παρουσιάζουν αμείλικτα την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι ότι το 2015 η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα ανήλθε περίπου στο 30%, το 2017 στο 26,1%, ενώ το Γ΄τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 12,1%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις τόσο σε Εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιευμένα στις 15/06/2023 δείχνουν την ανεργία στην Περιφέρειά μας στο 9,9% με προοπτικές περαιτέρω αποκλιμάκωσης έως το τέλος του έτους.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης συνεισφοράς της Δυτικής Ελλάδας στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, αγγίζοντας το 4,6%, ένα ποσοστό που την κατατάσσει σε πολύ καλή θέση σε εθνικό επίπεδο (τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 31/01/2023). Και οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ευοίωνες.

Στη διαμόρφωση της εξαιρετικής εικόνας της Περιφέρειας έχουν συμβάλει ορισμένοι καθοριστικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι κάτωθι:

• Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διέθετε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε στο έπακρο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζει απορροφητικότητα που προσεγγίζει το 95%, με πρόβλεψη μέχρι τέλος του έτους να κάνει λόγο για 100%!

• Οι πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις τις οποίες η οικονομική κρίση και η πανδημία οδηγούνταν σε λουκέτο, κατάφεραν να παραμείνουν ανοικτές και να γίνουν βιώσιμες.

• Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με πολιτικές ενίσχυσης του αγροτικού τομέα παραγωγής. Περισσότερα από 190 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα, ενώ ήδη εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης και επιλαχόντες.

• Οι δράσεις που εκτυλίχτηκαν σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος και οδήγησαν σε ενίσχυση διάφορων φορέων.

• Η στήριξη και η ενίσχυση του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

• Η εκπόνηση και η υλοποίηση έργων υποδομής, η οποία οδήγησε και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περίπου 1060 έργα συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ χρηματοδοτούνται μέσω συλλογικών αποφάσεων της περιφέρειας.

Καθώς η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται και οδεύουμε ολοταχώς προς την 8η Οκτωβρίου, ο Πολίτης έχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Και το όραμα το δικό μας θα πρέπει να εστιάσει στην επόμενη ημέρα με ορίζοντα την Περιφέρεια του 2030. Έχοντας ως οδηγό μας μια επιτυχημένη θητεία και έχοντας συνειδητοποιήσει ενδεχόμενα λάθη, παραλείψεις ή ολιγωρίες, καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω:

• Η ενίσχυση της επαφής του πολίτη με την Αυτοδιοίκηση και τις εποπτευόμενες δομές.

• Η περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών δομών με στόχο τις ευπαθείς ομάδες και τους αδύναμους.

• Το πέρασμα από τις δράσεις στην υλοποίηση πολιτικών που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας. Γιατί στόχος μας δεν είναι η ευημερία των αριθμών, αλλά η ευημερία των ανθρώπων.

• Η κατάκτηση του αγαθού της Υγείας και της Πρόνοιας επί ίσοις όροις από κάθε πολίτη.

• Η ενίσχυση του εθελοντισμού σε όλο το φάσμα των δράσεων που αφορούν την καθημερινότητά μας.

• Η υιοθέτηση και η χρήση μέσων και πολιτικών που θα συμβάλλουν στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.

• Η ενίσχυση της ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου, καθώς και η θεμελίωση – γιατί όχι – της επιδίωξής μας για δημιουργία πλαισίου ανάπτυξης Ιατρικού και Θρησκευτικού τουρισμού.

• Η ενίσχυση της διασύνδεσης της ΠΔΕ με το Πανεπιστήμιο και συνακόλουθα η περαιτέρω υποστήριξη της έρευνας και των νέων ερευνητών, ώστε να ανασχεθεί το θλιβερό φαινόμενο του brain-drain.

Η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να βγάλει από το περιθώριο της Ευρώπης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και να της προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική. Στο χέρι όλων μας είναι η ενίσχυση της δυναμικής αυτής με νέες ιδέες, επικαιροποίηση των αντιλήψεων και του τρόπου δράσης μας, με ανθρωποκεντρικό όραμα και στόχευση.

Στο πλαίσιο αυτό η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη καλύτερη για Όλους μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει μόνο μία επιλογή: Να πάει «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και Μπροστά με Όλους!

* MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα