Ο «Νεολόγος» αποκρυσταλλώνει τη… φωτογραφία της στιγμής και προβάλλει τα διακυβεύματα των υποψηφίων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
Αν και αρκετά μπορεί να αλλάξουν μέσα στις επόμενες 37 ημέρες, το παζλ για τους συνδυασμούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους Δήμους της Αχαΐας εν πολλοίς διαμορφώνεται και επιτρέπει κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Στην Περιφέρεια, ο συνδυασμός του νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου για τον Περιφερειακό θώκο, Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι κατά γενική ομολογία το φαβορί για τη νίκη, με συνεργάτες του να σημειώνουν ότι «αυτή μπορεί να επιτευχθεί από την πρώτη Κυριακή», χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουν.
Φαβορί, αλλά χωρίς εφησυχασμό
Ο κ. Φαρμάκης («ΜΠΡΟΣΤΑ για Όλους») που στηρίζεται εκ νέου και από τη ΝΔ «έχει δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο», με το ανώτατο όριο υποψηφίων και στους τρεις νομούς, ενώ «η αλλαγή κατεύθυνσης της Περιφέρειας συνεχίζεται, με τους δείκτες σε πολλά ποιοτικά στοιχεία να είναι ενθαρρυντικοί», κατά στελέχη της Περιφερειακής Αρχής. Ενόψει της νέας θητείας, εάν οι πολίτες αποφασίσουν εκ νέου στήριξη στον κ. Φαρμάκη, έμφαση δίνεται στην περεταίρω μείωση της ανεργίας, με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, στη συνέχιση της αυξημένης απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με την παράλληλη υλοποίηση έργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως και στη διαρκή στήριξη κοινωνίας και επιχειρήσεων, όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Επιπροσθέτως, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ολοκλήρωση της Πατρών- Πύργου, με την Περιφέρεια να ελέγχει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία και έργα καθημερινότητας για τη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Συσπειρώνεται το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, έχοντας δίπλα του ανθρώπους από τον κομματικό μηχανισμό αλλά και εκτός αυτού. Σύμφωνα με συνεργάτες του, «το ψηφοδέλτιο της παράταξης εκπροσωπεί αποτελεσματικά και τις τρεις περιφερειακές ενότητες και στελεχώθηκε με πολλές γυναίκες και νέους ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους». Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα, Ενωμένοι Μπορούμε», ενισχύεται από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, τους βουλευτές και από το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, τόσο με σχετικές ανακοινώσεις, όσο και με προγενέστερη βοήθεια στην ολοκλήρωση του συνδυασμού. Παράλληλα, έχει δίπλα του σημαντική μερίδα του εκκλησιαστικού χώρου και εθελοντικών ομάδων.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, που είχε πάντοτε υψηλή απήχηση στην αυτοδιοίκηση, ακόμα και όταν το κόμμα είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, «συσπειρώνεται μέρα με τη μέρα», όπως σημειώνουν μέλη του. Αναμένονται, δε, παρεμβάσεις και από τη Χαριλάου Τρικούπη για ενδυνάμωση της υποψηφιότητας Σκιαδαρέση, αλλά και κάθοδος στελεχών από την Αθήνα στην Πάτρα, προεξάρχοντος του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ απευθύνει ισχυρή σύσταση στα μέλη των οργάνων όλων των βαθμίδων του κόμματος να πλαισιώσουν τόσο με την υποψηφιότητά τους όσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις και δράσεις τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, στους οποίους το Κίνημά έχει δώσει στήριξη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εκπέσουν της ιδιότητας του μέλους του οργάνου στο οποίο έχουν εκλεγεί και θα αντικατασταθούν από αναπληρωματικά μέλη.

«Κομματικό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ» από Καρπέτα
Τέτοια περίπτωση, δηλαδή υποψηφιότητα κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος, υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Κατσιφάρα, Κώστας Καρπέτας («Μαζί αλλάζουμε για την Πρόοδο, για τον Τόπο μας»), στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ένα αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο, πλην εξαιρετικά λίγων περιπτώσεων, «το οποίο συστάθηκε από την Κουμουνδούρου». Αν και σύμφωνα με γνώστες του χώρου της αυτοδιοίκησης δεν δύναται ο συνδυασμός του να καταγράψει… υψηλή πτήση –αφού το μικρό πασοκογενές κομμάτι του δεν καταφέρνει να έχει υποψήφιους και ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχει χαμηλή διεισδυτικότητα στην αυτοδιοίκηση και αφετέρου φυλλορροεί προς Χατζηλάμπρου- μπορεί από την άλλη να δημιουργήσει πρόβλημα στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και στη γενική άνοδο του κόμματος, με φόντο τις ευρωεκλογές, οπότε και ευελπιστεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην κεντροαριστερά και να είναι τυπικά δεύτερο κόμμα.
Πάντως, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης «που έχει το προβάδισμα αυτή τη στιγμή της δεύτερης θέσης», όπως αναφέρουν στελέχη της κεντροαριστεράς, αλλά και ο Κώστας Καρπέτας, υποστηρίζουν όχι μόνο ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, αλλά και ότι διεκδικούν τη νίκη.

Το κλίμα στην Πάτρα
Από εκεί και πέρα, στον Δήμο Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης διεκδικεί τρίτη θητεία, με ένα ευρύ σε πρόσωπα ψηφοδέλτιο, ζητώντας από τους πολίτες -με μία θεσμική μετατόπιση- «να συνεχίσει να είναι Δήμαρχος όλων των Πατρινών». Καταγράφει δυναμική πρωτιάς στον α’ γύρο, όχι όμως τέτοια που να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία, παρά το ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα θέσει και αυτό το δίλλημα πριν την κάλπη, μαζί με το «συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε σε εποχές συμφερόντων κατά του λαού;».
Ο Βασίλης Αϊβαλής με την «Πάτρα-Σπουδαία και Πάλι» στηρίζεται επίσημα από την κεντροαριστερά της Πάτρας, από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας «στις τεχνοκρατικές του γνώσεις και στην… ενότητα της αποτελεσματικότητας, μαζί με ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας». Χωρίς να μηδενίζει το έργο του Κώστα Πελετίδη, υποστηρίζει πως «ήρθε η ώρα η Πάτρα να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα». Το τελευταίο διάστημα ανακοίνωσε ως υποψήφιους έμπειρους αυτοδιοικητικούς, με τους συνεργάτες του να αισιοδοξούν πως θα κερδίσει και τις δύο εκλογικές μάχες.
Ιδιαιτέρως αισιόδοξο είναι το κλίμα στην παράταξη του Κώστα Σβόλη, «Πάτρα Ενωμένη», με τον ίδιο να τονίζει ότι λαμβάνει κλίμα νίκης, στον δεύτερο γύρο, από τους πολίτες και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Έχει δημιουργήσει ένα πολυάριθμο ψηφοδέλτιο(πάνω από 300 άτομα), με νέους αλλά και έμπειρους αυτοδιοικητικούς, με την επίσημη στήριξη από τη ΝΔ στο πρόσωπο του να είναι ενισχυτική. Ο ίδιος βέβαια σημειώνει ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, γεγονός που αποδεικνύεται από ηχηρές κεντροαριστερές μεταγραφές, ώστε «η Πάτρα να περάσει σε μια νέα εποχή προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης, μακριά από διχασμούς, ιδεοληψίες και χρεοκοπημένες πρακτικές που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία 9 χρόνια».
Ο Πέτρος Ψωμάς με το «σπιράλ» είναι ο τέταρτος πόλος, ο οποίος επίσης αισιοδοξεί για νίκη.




Οι Δήμοι της Αχαΐας
Τέλος, στον Δήμο Αιγιαλείας, Καλογερόπουλος και Σπηλιόπουλος φαίνεται –για την ώρα- να καταγράφουν μεγαλύτερη δυναμική, βάσει των στοιχείων δύο ερευνών, με τον κ. Γούτο να έπεται. Στα Καλάβρυτα ακλόνητο φαβορί είναι ο νυν Δήμαρχος, Θανάσης Παπαδόπουλος, στον Ερύμανθο η «μάχη» θα έχει μόνο έναν γύρο και είναι ανοιχτή, με τον κ. Κανελλόπουλο ωστόσο να ενισχύεται συνεχώς, συγκριτικά με τον Δήμαρχο Θεόδωρο Μπαρή, ενώ στη Δυτική Αχαΐα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος προηγείται σταθερά του Σπύρου Μυλωνά.







