Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Τα εκλογικά «σπίτια» των συνδυασμών

03.09.2023 / 15:00
εκλογικο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους συνδυασμούς να ετοιμάζονται για το φινάλε αυτής της μάχης που επί της ουσίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και πλέον βρίσκεται στην κορύφωση της.

Έχοντας πλέον συγκροτήσει η κάθε παράταξη τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της με όλους τους υποψήφιους συμβούλους και έχοντας καταθέσει τα σχετικά χαρτιά έως τις 31 Αυγούστου που έληγε η προθεσμία υποβολής, το βάρος δίνεται πλέον στα εκλογικά κέντρα.

Μπορεί βέβαια τα εκλογικά κέντρα να μην έχουν πια τον σημαίνοντα ρόλο στις συζητήσεις, στις ζυμώσεις  και στις εκλογικές διεργασίες που είχαν τα παλαιότερα χρόνια αφού βλέπετε στο πεδίο του δημόσιου λόγου βρισκόμαστε στην εποχή των social media και του διαδικτύου, όμως σίγουρα δεν παύει να έχουν τη σημασία τους.

Είναι οι φυσικοί χώροι που αποτελούν τα στέκια και τα σημεία συγκέντρωσης των φίλων, αλλά και των υποψήφιων ψηφοφόρων της κάθε παράταξης και σίγουρα μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών είναι σχεδόν απαραίτητα, τουλάχιστον για ένα συνδυασμό που έχει φιλοδοξίες νίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», ο «πυρήνας» ατόμων του κάθε συνδυασμού, σε συνεργασία με τους επικεφαλής τους, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, σε αναζήτηση ακινήτων στο κέντρο της Πάτρας.

Άλλοι συνδυασμοί έχουν καταλήξει σε συμφωνίες, άλλοι είναι κοντά περιμένοντας τις υπογραφές των συμβολαίων μίσθωσης και άλλοι ψάχνονται ακόμα ή δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα χαρτιά τους.

Για τις περιφερειακές εκλογές

* Το εκλογικό κέντρο της παράταξης της νυν περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για όλους», σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» θα είναι επί της Μαιζώνος, στον αριθμό 100, λίγα μέτρα πιο πέρα από την πλατεία Γεωργίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν οι σχετικές ταμπέλες – επιγραφές και οι αφίσες, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Σεπτεμβρίου.

* Η παράταξη του Σπύρου Σκιαδαρέση «Νέα Δυτική Ελλάδα» βρήκε στέγη για να την κάνει εκλογικό κέντρο στην οδό Αγίου Ανδρέου. Πρόκειται για τον ισόγειο χώρο που είχε ενοικιάσει κατά την διάρκεια των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας χώρος άνετος και ευρύχωρος και έχει πέρασμα.

* Στο ψάξιμο βρίσκεται ο συνδυασμός του Κώστα Καρπέτα «Μαζί αλλάζουμε για την Πρόοδο, για τον Τόπο μας», για το νομό Αχαΐας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καρπέτας στον «Ν», μη θέλοντας προφανώς να ανοίξει τα χαρτιά του, το νέο εκλογικό κέντρο θα ανακοινωθεί μετά τις 31 Αυγούστου.

*Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο οποίος εξετάζει δύο επιλογές.

* Κιόσκι και όχι εκλογικό κέντρο θα έχει η περιφερειακή παράταξη του Γιώργου Κολλιόπουλου «Οι Νέοι της Δυτικής Ελλάδας». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στον «Ν» είμαστε ο συνδυασμός των νέων και οι νέοι στην Ελλάδα που ζούμε δεν έχουν χρήματα για τέτοια πράγματα». Το κιόσκι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα είναι στην πλατεία Γεωργίου.

Για τις δημοτικές εκλογές

*Δεν είναι σίγουρο αν η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ανοίξει εκλογικό κέντρο. Οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μέχρι ώρας δεν είναι στο πρόγραμμα. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι εφόσον ανοίξει έναν τέτοιον χώρο θα είναι αυτός της Κολοκοτρώνη που είχε και το 2019. Αν ανοίξει εκλογικό κέντρο εννοείται ότι οι δύο συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης (για Περιφέρεια και Δήμο) θα στεγαστούν μαζί.

*Η παράταξη του Κώστα Σβόλη και της «Πάτρα Ενωμένη» θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες το εκλογικό της κέντρο στην πλατεία Γεωργίου, στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Το κτίριο που θα στεγάσει την παράταξη του Κώστα Σβόλη  ήταν το εκλογικό κέντρο του Απόστολου Κατσιφάρα στις εκλογές του 2019 και είναι από τα κλασικά κέντρα της  κάθε εκλογικής περιόδου.

* «Η Πάτρα Σπουδαία και Πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή έχει ανοίξει εδώ και μήνες τα γραφεία της, στην οδό Σαχτούρη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνοντας στο φινάλε της εκλογικής περιόδου θα ενοικιάσει ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας για να το μετατρέψει σε εκλογικό κέντρο. Η παράταξη είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με διάφορους ιδιοκτήτες και από ώρα σε ώρα θα ανακοινωθεί η δεύτερη «στέγη» της.

* Το «Σπιράλ» έχει βρει το ακίνητο που θα λειτουργήσει το εκλογικό του κέντρο. Θα είναι στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Πατρέως και θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αγαπητέ Μαρίνο, εσύ συνεργάστηκες με τη ΝΔ»

Άμεση και περιεκτική ήταν η απάντηση του Γιώργου Πατριαρχέα, στελέχους του ΠΑΣΟΚ και Γενικού Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, στον Μαρίνο Σκανδάμη. Θυμίζουμε ότι ο δεύτερος προσπάθησε να εμπλέξει  τόσο τον κ. Πατριαρχέα, όσο και την σύζυγό του, Κατερίνα Σολωμού –πρώτη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- με την υποψηφιότητα του εξαδέλφου της, Χρήστου Σολωμού, με τον Κώστα Σβόλη, στον Δήμο Πατρέων.

Σε επιστολή του ο κ. Πατριαρχέας αναφέρει:

«Ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης πολιτευτής ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΙΑΣ με τις δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε μια ανήθικη ενέργεια τις προηγούμενες μέρες, αδιαφορώντας αν με τις πράξεις του θέτει τροχοπέδη στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη.

Δεν δίστασε να εμπλέξει και μένα προσωπικά αλλά και τον ιατρικό σύλλογο Πατρών σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αφήνοντας αιχμές για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Σβόλη υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων επειδή συνυπάρχουμε στο Δ.Σ του Συλλόγου, προσβάλοντας την πορεία μου, την αξιοπρέπειά μου και την  προσφορά μου στον χώρο. Αποτελεί αήθη πράξη η προσπάθεια εμπλοκής ενός επιστημονικού συλλόγου, του ιατρικού συλλόγου Πατρών εν προκειμένω και η προσβολή της αξιοπρέπειας των ιατρών μελών του για την ικανοποίηση προσωπικών ευτελών επιδιώξεων.

Η «αγωνία» του κ. Σκανδάμη που υποτίθεται ότι αφορά την ενότητα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά υποκριτική και επιλεκτική. Υποκριτική γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι τόσο εγώ όσο και η Κατερίνα Σολωμού, δίναμε και δίνουμε έναν συνεπή αγώνα για τον χώρο σε κάθε επίπεδο, με πράξεις και όχι λόγια, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιοικητικών εκλογών στο πλευρό των υποψηφίων μας κ. Σκιαδαρέση και του κ. Αϊβαλή. Επιλεκτική γιατί ο κ. Σκανδάμης διαχωρίζει στην κριτική του υποψήφιους που βρίσκονται σε ψηφοδέλτια αντίπαλα αυτών που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα το προσωπικό του πολιτικό παίγνιο που υπερβαίνει τον ίδιο το πολιτικό του χώρο.

Ο κ. Σκανδάμης όμως επιλεκτικά σιωπά αν και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν το γιατί.

Αγαπητέ Μαρίνο εσύ συνεργάστηκες με την Ν.Δ υπηρετώντας από την θέση του γενικού γραμματέως του Υπουργείου Δικαιοσύνης την κυβέρνηση Σαμαρά.

Μην κουνάς λοιπόν το δάκτυλο σε άλλους».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα