Αυτή είναι η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για την Αχαΐα

10.09.2023 / 17:30
pa 4

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Στα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά και στα μεγάλα «ανοιχτά» ζητήματα της Αχαΐας, αναμένεται να αναφερθεί κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, με φόντο τη νέα κυβερνητική τετραετία και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο αναφοράς σε όλη τη χώρα και τις Περιφέρειές της.

Είναι δεδομένο πως παρά την αλλαγή πλάνων λόγω των φονικών πλημμυρών,  το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί στενά την πορεία της χώρας και σε άλλους τομείς, όπως εκείνον που αφορά στο χαρτοφυλάκιο των 80 και πλέον έργων στο νομό, για τα οποία θα διατεθούν πόροι που υπερβαίνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, «με στόχο την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στον σχεδιασμό για την Πάτρα του 2030», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα μεγάλα έργα

Μεγαλύτερη έμφαση, ωστόσο, δίνεται, μεταξύ άλλων:

• Στην ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου, «έργο το οποίο βρίσκεται μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2025». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει εκ νέου ότι παρά τις δυσκολίες σε διεθνές επίπεδο λόγω της ακρίβειας, ο σύγχρονος οδικός άξονας θα παραδοθεί εγκαίρως και μάλιστα νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

• Θυμίζουμε, δε, ότι εδόθη εντολή να μελετηθεί η σύνδεση της Πατρών-Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου, στη συμπληρωματική μελέτη.

• Επίσης, στο πλαίσιο της σύνδεσης σύγχρονων οδικών αξόνων, αεροδρομίων, σιδηρόδρομου και λιμανιών, σε όλη τη χώρα, έμφαση δίνεται στην άφιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Αν και οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προκρίνει έργα στην κεντρική Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλοί περιμένουν από τον Πρωθυπουργό απαντήσεις επί χρονοδιαγραμμάτων για το εν λόγω εμβληματικό έργο.

• Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται, ακόμη, η άρδευση της Δυτικής Αχαΐας, μέσω του φράγματος του Πηνειού και η ύδρευση της κοινότητας Λαρισσού από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

• Από εκεί και πέρα, η περεταίρω μείωση της ανεργίας στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, είναι ένας από τους στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, αφού υπενθυμίζεται ότι ο νομός από πρωταθλητής στην ανεργία το 2019, βρίσκεται στην πρώτη θέση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

• Τέλος, τόσο η ενδυνάμωση των νοσοκομείων, με προμετωπίδα το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, όσο και οι μεγάλες αναπλάσεις, με πρώτη αυτή του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, ιεραρχούνται ψηλά στην κυβερνητική λίστα.

Για όλα τα παραπάνω φυσικά, η συνεργασία της κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, παράμετρο στην οποία, ως φαίνεται, θα σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Πάτρα.

Οι 4 άξονες της ομιλίας

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουν το πλαίσιο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, το οποίο όπως είναι επόμενο άλλαξε μετά τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων. Αν και φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μέτρα που δεν έχουν διαρρεύσει, θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των πληγέντων και στην ανασυγκρότηση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες. Στο ίδιο μήκος κύματος, επί τάπητος θα βρεθεί η ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες, σε ό,τι αφορά τα όσα αναμένεται να πει για την οικονομία. Ο πρώτος άξονας θα σχετίζεται με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ο δεύτερος είναι η επενδυτική βαθμίδα, για την οποία θα υπάρξουν νεότερα, ίσως, το βράδυ της Παρασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επίτευξης των στόχων, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο τρίτος πυλώνας θα αφορά τα πιθανά μέτρα στήριξης των ευάλωτων λόγω της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Τέλος, ο τέταρτος άξονας της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής για επιπλέον έσοδα στα Κρατικά ταμεία, στις μεταρρυθμίσεις και στις λελογισμένες μειώσεις της φορολογίας, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Τα έκτακτο πακέτο

Τέλος, σχετικά με έκτακτα μέτρα, πέραν αυτών που θα ανακοινωθούν για τους πληγέντες, μεταξύ άλλων στο τραπέζι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες τα κάτωθι (αν και ίσως περικομμένα λόγω των έκτακτων αναγκών):

• Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος το έτους.

• Ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

• Διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους.

• Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό.

• Επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις.

• Ανάλογα με την πορεία των εσόδων, ίσως να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.α.

(Δημοσιεύτηκε στον «Νεολόγο»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα