Αυτές είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τις δηλώσεις

06.04.2021 / 9:15
xreh

Στο τραπέζι με τους Θεσμούς φέρνει η κυβέρνηση το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβει το «πράσινο φως» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, οι οποίες θα διεξαχθούν από την ερχόμενη Δευτέρα. Το πακέτο των μέτρων έχει ήδη ετοιμαστεί και κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Άγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα ανοίξει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Πιθανότερο σενάριο είναι το σύστημα να ανοίξει μετά το Πάσχα, με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να παίρνει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος. Ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα και φέτος θα είναι 8 μηνιαίες, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Το σχέδιο προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και επανάληψη του περσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για μείωση της προκαταβολής φόρου, με τις αποφάσεις όμως να αναμένονται αργότερα, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάληξη των συζητήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση εφαρμογή του πακέτου.

Ειδικότερα η βεντάλια των αλλαγών που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάργηση του μέτρου ειδικά για φέτος, προκειμένου χιλιάδες φορολογούμενοι να μην πέσουν στην παγίδα του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Τεκμήρια. Σχεδιάζεται η έμμεση μείωση των τεκμηρίων, καθώς οι πληττόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
  • Ανείσπρακτα ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τη φορολόγηση για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.
  • Μείωση φόρου 40% για δαπάνες συντήρησης-ανακαίνισης ακινήτων. Θα δημιουργηθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.
  • Έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.
  • Προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κέρδη το 2020. Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. ‘Έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα