Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις – Η πανδημία άλλαξε την κατάταξη

18.11.2020 / 13:24
c8ced6f1-city-16623-162d00ab100

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού επέφερε ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τομέα της υγείας, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην καθημερινότητά μας. Όμως, με την υγειονομική κρίση είναι φυσικό επακόλουθο να αλλάξουν και οι ισορροπίες στην οικονομία, την προσφορά και τη ζήτηση.

Μία τελευταία έρευνα αναδεικνύει πως οι μέχρι πρότινος πιο ακριβές πόλεις του κόσμου δεν είναι η Οσάκα και τον Χονγκ Κονγκ, αλλά η Ζυρίχη και το Παρίσι. Σαφέστατα, οι προαναφερθείσες μητροπόλεις της Ευρώπης βρίσκονταν αρκετά ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά ποτέ δεν είχαν «κατακτήσει» την κορυφή.

Σύμφωνα με τον The Economist Intelligence Unit, τα στοιχεία βασίζονται στον παγκόσμιο δείκτη κόστους ζωής και κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε περισσότερες από 130 πόλεις το 2020.

Η ανάδειξη της Ζυρίχης και του Παρισιού στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου και του ευρώ αντίστοιχα.

Η επικεφαλής του Worldwide Cost of Living, Ουπασάνα Ντατ, δήλωσε πως «Η πανδημία προκάλεσε την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, ενώ τα νομίσματα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας ενισχύθηκαν έναντι αυτού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μετατροπές στις τιμές αγαθών και των υπηρεσιών» και συμπληρώνει, «οι ασιατικές πόλεις κυριαρχούσαν παραδοσιακά στην παγκόσμια κατάταξη τα τελευταία χρόνια, αλλά η πανδημία έχει επιφέρει ενδιαφέρουσες μεταβολές.»

Το CNBC αναφέρει ότι η Σιγκαπούρη, η οποία βρίσκεται τώρα στην τέταρτη θέση, είδε τις τιμές να πέφτουν λόγω της μεγάλης απώλειας εργαζομένων από το εξωτερικό.

«Με τον συνολικό πληθυσμό της πόλης να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2003, η ζήτηση έχει μειωθεί, ενώ ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να κλιμακώνεται. Η Οσάκα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, με τις τιμές να παραμένουν στάσιμες και η ιαπωνική κυβέρνηση να επιδοτεί το κόστος όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες». Στην παγκόσμια κατάταξη η Οσάκα μοιράζεται την πέμπτη θέση μαζί με το Τελ Αβίβ.

Οι τιμές για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες ήταν «αρκετά σταθερές» κατά το παρελθόν έτος, αλλά ορισμένες κατηγορίες επηρεάστηκαν λόγω της κρίσης του Covid-19, ανέφερε η EIU.

Το κόστος των βασικών προϊόντων όπως τα τρόφιμα και το νερό παρέμειναν «ανθεκτικά», αλλά η χαμηλή ζήτηση προκάλεσε απότομη πτώση των τιμών στο κλάδο της ένδυσης.

«Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είχαν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικά αγαθά, αυξάνοντας την τιμή των προϊόντων υψηλής ζήτησης, όπως οι υπολογιστές», ανέφερε η έκθεση.

«Πολλοί καταναλωτές λόγω της κατάστασης θα δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για οικιακή ψυχαγωγία και ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο », είπε η Ντατ ενώ εκτιμά ότι η ένδυση θεωρείται είδος «πολυτελείας» και η διασκέδαση εκτός σπιτιού θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας.

Αυτές οι τάσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν το 2021, καθώς οι δαπάνες παραμένουν περιορισμένες, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα