Όλα όσα έχει κάνει η δημοτική αρχή για τα σχολεία της Πάτρας! – Τα έργα που έπονται και αυτά που διεκδικεί

19.09.2021 / 11:53
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 14

Στην αντεπίθεση περνάει ο δήμος Πατρέων για το θέμα των σχολικών κτιρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων, κάτι που απαιτείται για την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της Πάτρας, είναι ένα ζήτημα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του κράτους και όχι τον κάθε δήμο.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε για το  54ο Νηπιαγωγείο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος (για το οποίο έμμεσα και εντέχνως προσπάθησαν κάποιοι να το χρεώσουν στον δήμο) έκανε την παρακάτω αποκλειστική δήλωση στο dete.gr, αναφερόμενος γενικότερα στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων και στις διεκδικητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για τη δρομολόγηση λύσεων από την κυβέρνηση που όπως επισημαίνει «είναι αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και μας φορολογεί γι αυτό».

«Στο 54ο Νηπιαγωγείο όπως και σε ορισμένα ακόμη από τα 27, που στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια, το πρόβλημα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια, οξύνθηκε εφέτος, επειδή η κυβέρνηση το σωστό μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής το θεσμοθέτησε χωρίς καμία σοβαρότητα, προγραμματισμό και προετοιμασία.

Ειδικότερα δεν έκανε ούτε το αυτονόητο να προβλέψει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των νέων απαιτούμενων σχολικών αιθουσών. Η δημοτική αρχή διαβλέποντας έγκαιρα την κυβερνητική αδιαφορία, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Α/θμιας εκπαίδευσης πρόβλεψε κι εξασφάλισε  προκατασκευασμένες αίθουσες, για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη άμεση καλύτερη λύση. Αυτό δεν αποτελεί βεβαίως την ιδανική λύση, αλλά μπορούν να δώσουν προσωρινά διέξοδο στο αδιέξοδο που προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ειδικότερα για το 54ο Νηπιαγωγείο αναζητείται καλύτερη άμεση λύση με τη μεταφορά του ενός εκ των δύο τμημάτων του σχολείου σε παρακείμενο παιδικό σταθμό και μόνο αν δεν ευδοκιμήσει αυτή η λύση θα καταφύγουμε υποχρεωτικά προσωρινά στην προκατασκευασμένη αίθουσα.

Επίσης είναι γνωστό ότι για το 54ο και το παρακείμενο 7ο Νηπιαγωγείο που επίσης στεγάζεται σε ακατάλληλη μισθωμένη αίθουσα κι εν όψει της καθιέρωσης της Προσχολικής Αγωγής από πέρυσι εξευρέθηκε νεόδμητο σύγχρονο κτίριο να μισθωθεί αλλά η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε χωρίς καμία ευθύνη της Αντιδημαρχίας.

 Σε περίπτωση δε που βρεθεί κατάλληλο καλύτερο κτίριο εντός  ή εγγύς των γεωγραφικών ορίων των δύο αυτών νηπιαγωγείων θα γίνει η μεταστέγαση τους αμέσως. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιο κτίριο προς μίσθωση.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την οριστική και ριζική επίλυση του κρίσιμου εκπαιδευτικού – κοινωνικού προβλήματος των 27 νηπιαγωγείων, αλλά και γενικότερα της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων όλων των βαθμίδων είναι δεδομένο, αδιαμφισβήτητο και πέραν των άμεσων προσωρινών λύσεων που δίνει, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η αρμόδια Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού έχει εκπονήσει συνολικό σχέδιο, μέρος του οποίου αφορά στα 27 Νηπιαγωγεία.

 Η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου αυτού προωθείται μέσω της αρμόδιας Ανώνυμης Κρατικής Εταιρείας «Κτυριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ) και της αξιοποίησης υπαρχόντων δημοτικών κτιρίων κι έχει ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα :

 1. Η κατασκευή νέου κτιρίου για το 12ο Δημοτικό (σεισμόπληκτο) είναι στη φάση της συμβασιοποίησης του έργου

2. Επαναδημοπρταήθηκε η κατασκευή του 3ου γυμνασίου (σεισμόπληκτο), στο οποίο είχαν διακοπεί οι εργασίες λόγω αρχαιοτήτων και είχε παραιτηθει ο εργολάβος.

3. Έγινε η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για την κτιριολογική έγκριση της κατασκευής του 10ου Λυκείου (σεισμόπληκτο), έχει υποβληθεί ο φάκελος στην ΚΤΥΠ κι αναμένεται άμεσα η ένταξη του σε κατασκευαστικό πρόγραμμα

4. Έχει υποβληθεί ο φάκελος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Αγίου Βασίλείου κι αναμένεται άμεσα η ένταξη του σε κατασκευαστικό πρόγραμμα

5. Ολοκληρώνεται εντός των ημερών ο φάκελος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Καμινίων.

6. Η κατασκευή νέου κτιρίου του Μουσικού Σχολείου  έχει ενταχθεί στο μεγάλο έργο ανακατασκευής του Εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ εξετάζεται κι εναλλακτική λύση σε περίπτωση εμπλοκής.

7. Για τα Νηπιαγωγεία 60ο, 2ο Βραχνείκων και Ροϊτίκων που είναι σε μισθωμένα κτίρια έχουν δρομολογηθεί οι μεταστεγάσεις τους σε δύο δημοτικά κτίρια κι ένα της εκκλησίας 8. Εξευρέθηκε απαλλοτριωμένο οικόπεδο στην περιοχή Μεταμόρφωση Σωτήρος για την κατασκευή νέου κτιρίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) κι ετοιμάζεται ο φάκελος για να υποβληθεί στην ΚΤΥΠ 

9. Επίκειται συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων με τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Εργαστηρίου  Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης   (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ) Αχαϊας

 10. Αξιοποιούνται στο έπακρο Ευρωπαϊκά Προγράμματα και χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ για να αναβαθμιστούν ενεργειακά, να γίνουν ασφαλή (αντικεραυνική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κ.ο.κ.), να είναι προσβάσιμα στα ΑΜεΑ και να εκσυγχρονιστούν σταδιακά τα υπάρχοντα παλιά σχολικά κτίρια.

Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής για τα σχολεία είναι το πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα έργο ανακατασκευής κι εκσυγχρονισμού (κτιριακού, ηλεκτρομηχανολογικού κ.ο.κ.) των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων από το Τμήμα Αυτεπιστασίας του Δήμου με ίδιους πόρους, που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής και ολοκληρώνεται εντός του 2022, το τέλος του οποίου θα βρει όλα τα σχολεία καλαίσθητα, πιο λειτουργικά και πιο ασφαλή.

Ο μεγάλος στόχος είναι μετά από δεκαετίες απραξίας, μέσα σε ένα εύλογο βάθος χρόνου όλα τα παιδιά μας να  έχουν τα σχολεία που τους αξίζουν.

Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής λοιπόν είναι δεδομένα μεγάλο, το μέγιστο θα έλεγα, αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται και το ενδιαφέρον του κράτους που μας φορολογεί για να φτιάχνει, σχολεία, νοσοκομεία, γήπεδα και άλλες υποδομές και από το οποίο διεκδικούμε ότι μας ανήκει σαν πόλη.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα