Αυστραλία: Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε νέο αρνητικό ρεκόρ με 147.000 κρούσματα

13.01.2022 / 7:24
australia21825

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Αυστραλία, ενώ το ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική μετάλλαξη Όμικρον αυξάνει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων.

Το νέα κύμα κορονοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον στην Αυστραλία θέτει υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση τις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός το οποίο ώθησε τις αρχές να χαλαρώσουν τους κανόνες της καραντίνας για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

Μολονότι μέχρι πρότινος οι αρχές κατάφερναν να ελέγχουν την εξάπλωση του ιού, η Αυστραλία έχει πλέον καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης των πολιτών, την αναγγελία πως η χώρα θα «ζήσει με τον ιό».

Το σύνολο των κρουσμάτων πλησιάζει το 1,4 εκατ., καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 147.000, περίπου 92.000 στην πολυπληθέστερη πολιτεία, τη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αυτό τον αριθμό ωστόσο περιλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από self-tests, που πλέον αποφασίστηκε να προσμετρώνται στις επίσημες στατιστικές, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι καθαρές εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την εκδήλωση της πανδημίας, μολαταύτα – μέχρι στιγμής – οι αρχές καθησυχάζουν, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα των νοσοκομείων μπορεί να αντεπεξέλθει.

Μέχρι τώρα σήμερα ανακοινώθηκαν 53 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τη Νέα Νότια Ουαλία να καταγράφει ρεκόρ (22 νεκροί). Πάντως, ο δείκτης θνητότητας στο κύμα της Όμικρον είναι χαμηλότερος από αυτούς που καταγράφονταν στα προηγούμενα, βοηθούντος του γεγονότος πως πάνω από το 92% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Οι αρχές στη Βικτόρια, για να ανακουφίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, απάλλαξαν περισσότερους εργαζόμενους (στις υγειονομικές υπηρεσίες, στην παιδεία, στις μεταφορές…) από την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα εάν είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με προϋπόθεση πως δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19.

«Δεν έχουμε γρήγορη λύση», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, λέγοντας πως η αλλαγή των κανόνων για την καραντίνα βασίζεται «στην κοινή λογική», όμως δεν είναι πανάκεια και «δεν υπάρχει απλή λύση».

Αργότερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον θα προτείνει μέτρα στους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων για την ανακούφιση της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, η πολιτεία Κουίνσλαντ αποφάσισε σήμερα να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της με τις υπόλοιπες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα