Αυστηρότατο μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν! Η Αμερική απαιτεί να επιστραφούν τα Ρωσικά όπλα που διαθέτει η Τουρκία

18.02.2021 / 11:03
Μπάιντεν Ερντογάν

Του Δήμου Βερύκιου

Αυστηρότατο μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν! Η Αμερική απαιτεί να επιστραφούν τα Ρωσικά όπλα που διαθέτει η Τουρκία 2

Κοινή δράση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ζητούν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται Ερντογάν σε μια προσπάθεια στρατηγικής αξίας ώστε να μην αποκοπεί η Τουρκία από την Δύση.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους στο θέμα των S-400 να τηρούν ενιαία γραμμή ως προς τους χειρισμούς έναντι της Τουρκίας. Δηλαδή:

* Όταν η Αμερική τραβάει το αυτί του Ερντογάν να μην σπεύδει η Γερμανία, να του το χαϊδεύει.

* Όταν οι ΗΠΑ διακόπτουν την παραγγελία των F-35 στην Τουρκία, να μην συνεχίζει η Γερμανία την αντίστοιχη παραγγελία των υποβρυχίων.

Κοινώς η νέα διοίκηση Μπάιντεν αξιώνει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ γενικευμένο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Εξέλιξη άκρως σημαντική που επικαιροποιεί και αναβαθμίζει την ελληνική πρόταση για εμπάργκο ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επισκεπτόμενος το Στρέιτ Ντιπάρτμεντ κήρυξε την έναρξη του γεωστρατηγικού παίγνιου στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα! Ο Τζο Μπάιντεν ως ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου και επί δυο τετραετίες αντιπρόεδρος της Αμερικής, θεωρείται αυτή την στιγμή ως ένας εκ των ελαχίστων εν ενεργεία πολιτικών που γνωρίζει τόσο καλά και εις βάθος τα θέματα της παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής.

Οι πρώτες κινήσεις του προέδρου

Οι πρώτες του κινήσεις σημαδιακές:

• Προσδιόρισε με σαφήνεια τους ανταγωνιστές (αντιπάλους) του. Έδειξε την Ρωσία και την Κίνα.

• Ξεκαθάρισε ότι, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποχωρούν από την Γερμανία, αποστέλλοντας διπλό μήνυμα γενικότερα στη Ευρώπη και ειδικότερα στην Γερμανία, ότι το «αφεντικό» στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτός που πληρώνει, δηλαδή η Αμερική και όχι η Γερμανία…

• Προέβη σε δυναμικές κινήσεις στην Μεσόγειο (Λιβύη) και την Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό – Ιράν)

• Έτριξε τα δόντια στην Τουρκία επιχειρώντας να οδηγήσει το καθεστώς Ερντογάν σε πολιτική και οικονομική ασφυξία.

Οι εξελίξεις που αφορούν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι ραγδαίες αν και αναμενόμενες για όσους γνωρίζουν τους κεντρικούς άξονες του σχεδιάζει να κινηθεί στην διεθνή σκηνή η διοίκηση Μπάιντεν.

Την περασμένη βδομάδα ο «Νεολόγος των Πατρών», αποκάλυψε διεξοδικά τα δέκα κεφαλοκλειδώματα των ΗΠΑ στο καθεστώς Ερντογάν, τα οποία άρχισαν ήδη να εκτελούνται προκαλώντας την οργή των εξ Ανατολών γειτόνων μας.

«Νεκρά» τηλέφωνα

Παρά την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνήσει απευθείας με τον Τζο Μπάιντεν αυτό δεν κατέστη δυνατόν, μα ούτε και ανάλογη προσπάθεια επικοινωνίας

του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Η απροθυμία του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντήσουν στις τηλεφωνικές κλήσεις από την Άγκυρα, δεν αποτελεί ένα απλό παραπολιτικό γεγονός. Πρόκειται για κίνηση με ισχυρό συμβολισμό καθ΄ότι, η Ουάσιγκτον θέλει να καταδείξει ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Αμερική και ότι πλέον ο Ερντογάν δεν μπορεί να αλωνίζει στον Λευκό Οίκο και να παίζει σφαλιάρες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως δυστυχώς έκανε με τον Ντ. Τραμπ εξευτελίζοντας τους αμερικανικούς θεσμούς.

Η επικοινωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας έγινε σε χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ συμβούλων των δυο πλευρών. Του Τζέικ Σάλιβαν και του Ιμπραημ Καλίν, όπου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επανέλαβε στο άνθρωπο του Ερντογάν ότι, η απόκτηση των S-400 υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και θα πρέπει να τους απομακρύνουν από την Τουρκία.

Προφανώς το μήνυμα Σάλιβαν προκάλεσε την οργή Ερντογάν και την επόμενη μέρα έβαλε το εξαπτέρυγο του, τον Σουλεϊμάν Σοϊλού υπουργό Εσωτερικών να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, δηλαδή την διοίκηση Μπάιντεν ότι το καλοκαίρι του 2016 ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή Ερντογάν!

Εγκαίρως ο «Νεολόγος των Πατρών», κατά την παρουσίαση των νέων συνεργατών του Τζο Μπάιντεν είχε επισημάνει ότι πρόκειται για τα ίδια «γεράκια» του βαθέως αμερικανικού κράτους που «φωτογράφιζε» ο Ερντογάν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του βρίσκονταν πίσω από την ανατροπή του, με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Είχαμε δε, παρατηρήσει ότι βάσει των βιογραφικών τους παρασκηνιακά συμμετείχαν, σε όλα τα μεγάλα γεγονότα με ανατροπές καθεστώτων που συγκλόνισαν τον κόσμο την τελευταία τριακονταετία, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα το καθεστώς Ερντογάν.

Το μήνυμα Σοϊλού

Δεκαπέντε μέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας εκ των στενότερων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet. Μάλιστα ο Σοϊλού διευκρίνισε ότι, πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος. «Είναι ολοφάνερο – είπε – ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους».

Ανατροπή «εκ των έσω»

Βεβαίως σε προηγούμενο άρθρο είχαμε υπογραμμίσει ότι τα συγκεκριμένα «γεράκια» του Μπάιντεν δεν προτίθενται ούτε να ανεχτούν τα γνώριμα «καουμποηλίκια» και τους ανατολίτικους εκβιασμούς του Ερντογάν, ούτε και να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το επιχείρησαν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2016.

Παρ΄ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν πλούσια προϋπηρεσία σε ανατροπές καθεστώτων από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού μέχρι την Αραβική Άνοιξη και τις δολοφονίες του Σαντάμ Χουσεΐν και Μουαμάρ Καντάφι, στην παρούσα φάση φαίνεται ότι καταστρώνουν ένα εναλλακτικό «οδικό χάρτη» για την Τουρκία που προβλέπει την ανατροπή εκ των έσω, με αιχμή του δόρατος την κατάρρευση οικονομία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μάλιστα αποκαλύπταμε ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και τα ενθαρρύνει, ώστε να ξεκινήσουν να διατυπώνουν πιο δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο και να ενημερώνουν τους πολίτες, αφενός για τα οικονομικά σκάνδαλα που είναι η αιτία για την δίκη τους ανέχεια και αφετέρου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται κατάφορα από το καθεστώς Ερντογάν.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν φοιτητές και ΛΟΑΤΚΙ

Μάλιστα είχαμε αποκαλύψει ότι: «Την αυγή του 2021, στις 6 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παρέχει επιπρόσθετους πόρους και μυστικά κονδύλια στην Αστυνομία για την καταστολή διαδηλώσεων». Αυτό έγινε αμέσως μετά εξέγερση των φοιτητών για τον διορισμό του πρύτανη στο ιστορικό Bogazici πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας που ακολούθησαν στην Πόλη.

Και να που στις 2 Φεβρουαρίου του 2021 ο Ερντογάν επιτίθεται στους φοιτητές και τους ΛΟΑΤΚΙ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον ενός πρύτανη με «τρομοκράτες» και επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

«Δεν θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας», είπε σε μια ομιλία ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κύμα φοιτητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και έναν μήνα την Τουρκία.

Ο Τούρκος Προέδρος διερωτήθηκε: «Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;»

Ο Τ. Ερντογάν προειδοποίησε πως οι αρχές δεν θα επιτρέψουν το κίνημα φοιτητικής αμφισβήτησης να μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπως εκείνες του 2013, γνωστές ως το κίνημα του Γκεζί, που τον είχε βάλει στο στόχαστρο όταν ήταν πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των οποίων έχουν γίνει ένα από τα αιτήματα της αμφισβήτησης μετά τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν για προσβολή του ισλάμ, επειδή διοργάνωσαν μια καλλιτεχνική έκθεση που περιελάβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου.

Υπέρ των διαδηλωτών ο Μπάιντεν

Οι παραπάνω εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν νέες διαδηλώσεις φοιτητών σε ολόκληρη την Τουρκία γεγονός που προκαλεί την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς μεταβαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζει με έμφαση την προσήλωση της διοίκησης του στις Αξίες της Αμερικής, ως έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του. Μάλιστα ανακοινώνει ένα μνημόνιο δέσμευσης των ΗΠΑ στην προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εντός της χώρας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία προκαλεί εκνευρισμό η παρέμβαση στήριξης των Τούρκων διαδηλωτών από την νέα αμερικανική διοίκηση. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι «απορρίπτουμε τις δηλώσεις των ΗΠΑ, είναι απαράδεκτες και αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας».

Φοιτητικές εξεγέρσεις

Στον «Τουρκικό …Μάη» και την εξέγερση των φοιτητών σε συνδυασμό με των πεινασμένων – πτωχευμένων πολιτών ευελπιστεί η Δύση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανατροπής του καθεστώτος Ερντογάν. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Bogazici στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Τουρκία αλλά και ήδη αποτελούν σημείο τριβής και έντονων αντιπαραθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με ΗΠΑ και Γαλλία.

Ο διορισμός ως πρύτανη στις 2 Ιανουαρίου 2021 του Μελίχ Μπουλού, στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), ήταν η σπίθα για να ανάψει η «φωτιά». Φοιτητές και καθηγητές διαμαρτύρονται κατά του διορισμένου πρύτανη και απαιτούν την παραίτησή του…

Μέρα με την μέρα οι εντάσεις αναζωπυρώνονται λόγω της κυβερνητικής

αδιαλλαξίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν

μαζικές συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών πυροδοτώντας, περαιτέρω διαμαρτυρίες, με μαθητές σε όλη τη χώρα να υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για παραίτηση του Bulu. Οι φοιτητές κάθε μέρα, πραγματοποιούν σιωπηλές διαμαρτυρίες γυρίζοντας τις πλάτες τους στο γραφείο του πρύτανη.

Παραδοσιακά, οι ακαδημαϊκοί εκλέγουν τον πρύτανη από τις δικές τους τάξεις, αλλά ο Bulu διορίστηκε από τον Ερντογάν και όχι μέσω παραδοσιακών πανεπιστημιακών εκλογικών διαδικασιών.

Το Πανεπιστήμιο Bogazici, ένα από τα πιο αριστοκρατικά ιδρύματα στην τουρκική ακαδημαϊκή κοινότητα, ήταν ένα σπάνιο αριστερό ίδρυμα που είχε αποφύγει την κυβερνητική επιρροή για χρόνια.

Οι τρέχουσες διαμαρτυρίες δεν αφορούν μόνο το διορισμό του Bulu, αλλά και τη γενική αντίθεση σε μια διαδικασία που εισήχθη το 2016 σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εγκρίνει έναν από τους τρεις υποψηφίους για τα πανεπιστήμια.

Η στρατηγική του αυταρχισμού οδηγεί σε μεγαλύτερη ένταση.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ερντογάν είπε ότι οι νέοι στη χώρα πρέπει να είναι «νεολαία που επισκευάζει σπασμένες καρδιές» Πρόσθεσε: «Θα μεταφέρετε αυτό το έθνος στο μέλλον με τη δύναμη της ένδοξης ιστορίας μας».  Βεβαιως αλλά έλεγε στην Τουρκική νεολαία πριν μερικά χρόνια:

 • Το 2015 έλεγε: «Μην υποκύπτετε στις θέσεις, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο είτε για τον πρωθυπουργό. Το Bowing φέρνει κολακεία και αυτό δεν θα ταιριάζει ποτέ στη νεολαία αυτού του έθνους».

• Το 2017 έλεγε: «Δεν χρειαζόμαστε μια νεολαία που συμμορφώνεται χωρίς αμφισβήτηση, αλλά μια νεολαία που ξέρει τι θέλει και γιατί».

Οι πολιτικοί λόγοι του Ερντογάν έχουν ένα αναδυόμενο μύθο για τη νεολαία που στοχεύει στον έλεγχο του μέλλοντος μέσω της αναμόρφωσης των νέων.

Σε κάθε περίοδος ο Ερντογάν δημιουργεί τον δικό του μύθο για τη νεολαία.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Demet Lukuslu, η «ευσεβής γενιά» του κόμματος του AK είναι μέρος του έργου του για την αναμόρφωση της κοινωνίας και της εθνικής ταυτότητας. Αυτή η αναμόρφωση πραγματοποιείται στους τρεις αλληλένδετους τομείς:

– Τον πολιτικό διάλογο για τη νεολαία.

– Τις πολιτικές των πολιτών για τη νεολαία.

– Την εθνική εκπαίδευση.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των φοιτητών στα τουρκικά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια και ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την πρόσβαση σε πανεπιστήμια.

Ωστόσο, τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί όταν η πλειοψηφία αυτών των μαθητών καταλήγουν άνεργοι μετά την αποφοίτησή τους; Το ζήτημα της απασχόλησης των νέων είναι όλο και πιο κρίσιμο καθώς αυξανόμενος αριθμός νέων χάνουν την ελπίδα για το μέλλον στη χώρα τους και αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Μια γενιά μεγάλωσε με το κόμμα AK ως το κυβερνών κόμμα. Γνωστή ως “Generation Z”, (γενιά Ζ) που δεν γνωρίζει άλλη χώρα εκτός από εκείνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κόμματος. Αυτή είναι επίσης μια γενιά που ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινωνικά μέσα.

 Η Τουρκία είναι μια νέα χώρα: Περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι κάτω των 30 ετών. Οι επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να γίνουν το 2023, όταν περίπου 6 εκατομμύρια μέλη της «Γενιάς Ζ» θα ψηφίσει για πρώτη φορά.

Αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι και οι απόψεις τους θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών και, το σημαντικότερο, το μέλλον της χώρας τους. Αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι – είτε συντηρητικοί είτε κοσμικοί – μπορεί να έχουν διαφορετικά οράματα για το μέλλον της χώρας τους.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών Bogazici αντικατοπτρίζουν τον φόβο των νέων ανθρώπων για το μέλλον τους. Η ευθύνη για αυτόν τον φόβο βαρύνει την κυβέρνηση, πρώτα απ ‘όλα, και έπειτα όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς που μοιράζονται την ευθύνη για την οικοδόμηση του μέλλοντος.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Για το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση σε όλα τα επίπεδα. Ήδη η Ουάσιγκτον έχει θέσει σε εφαρμογή τον νόμο CAATSA που προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την εμμονή της να διατηρήσει και να αναπτύξει τους S-400. Έπονται οι κυρώσεις – πρόστιμο «μαμούθ» από το αμερικανικό Δικαστήριο για το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν από την συστημική τουρκική τράπεζα Halk Bank. Ακολουθεί το ξήλωμα ολοκλήρου του παράνομου παραστρατιωτικού μισθοφορικού μηχανισμού που είχε στήσει η Άγκυρα τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και για ένοπλες παρεμβάσεις εκτός συνόρων.

Τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στην Γερμανία

Ο Μπάιντεν μπορεί να σνομπάρει τον Ερντογάν, όμως συνομιλεί με τους τρεις ισχυρότερους της Ευρώπης: Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και των σχέσεων της Δύσης με Κίνα – Ρωσία – Ιράν – Τουρκία – Λιβύη.

Η Ουάσιγκτον ζητάει από την Ευρώπη να μη χαϊδεύει τα αυτιά του Ερντογάν όταν εκείνη

του τα τραβάει και τον πιέζει ώστε να επανέλθει στον ορθό δρόμο της Δύσης.

Η διοίκηση Μπάιντεν διαμηνύει στην Γερμανία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να φτιάχνει υποβρύχια για την Τουρκία, όταν οι ΗΠΑ διέκοψαν την παραγγελία των F-35.

Με την αυστηρή στάση που τηρούν ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ταυτίζεται απόλυτα ο Γάλλος Πρόεδρος, ακολουθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός…

Δεν είναι τυχαίο ότι, ταυτόχρονα Ουάσιγκτον και Παρίσι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στους αγωνιζόμενους Τούρκους φοιτητές για να εισπράξουν την οργή του Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος αρχικά στις ΗΠΑ είπε: «Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές; Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον. Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Εσείς πως θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς;».

Ενώ, απευθυνόμενος στην Γάλλο Πρόεδρο του είπε: «Μακρόν, δες πρώτα τα δικά σου χάλια λύσε πρώτα το θέμα με τα «κίτρινα γιλέκα» και με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους»

Ο Ερντογάν τα έχει «μαζεμένα» του Μακρόν. Τον θεωρεί ως την «πέτρα του σκανδάλου» για όσα εμπόδια ορθώθηκαν μπροστά του τους τελευταίους μήνες ακυρώνοντας τα πειρατικά του σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ στο πρόσωπο της Μέρκελ έβλεπε μια «καλή φίλη» που του έδειχνε κατανόηση, στο πρόσωπο του Μακρόν έβλεπε έναν αλαζόνα πιτσιρικά, μετουσιωμένο διάβολο που του έφραζε το δρόμο στην Λιβύη, που του στέλνει τα Rafale στο Αιγαίο και την Κύπρο, που αλωνίζει στη Μέση Ανατολή από την Συρία μέχρι το Λίβανο και το Ιράν και που τώρα συνεργάζεται απόλυτα με τον «εφιάλτη» του, τον Τζο Μπάιντεν…

Περιορισμένος από παντού

Ο Ερντογάν βλέπει ότι η νέα τάξη πραγμάτων τον περιορίζει από παντού:

* Οι Αμερικανοί τον διώχνουν από την Λιβύη.

* Οι Ρώσοι τον περιορίζουν από την Συρία και το Καύκασο.

* Οι Καταριανοί ετοιμάζονται να το διώξουν, διότι με παρέμβαση των ΗΠΑ επήλθε συνθηκολόγηση Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας και το Ριάντ απαίτησε από την Ντόχα να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα.

* Στο Αιγαίο δεν έχει τα F-35 για να αντιμετωπίσει τα Rafale.

* Η Βρετανία δεν του δίνει αεροπλανοφόρο με αεροσκάφη κάθετης προσνηώσεως και απονηώσεως που ζήτησε.

* Η Γερμανία είναι αμφίβολο εάν του αποπερατώσει τα 6 υποβρύχια μετά το «ραδιενεργό» μήνυμα που την περασμένη βδομάδα έλαβε η Μέρκελ από τον Μπάιντεν.

Το μήνυμα Μπάιντεν στο Βερολίνο

Άβολα με την νέα διοίκηση Μπάιντεν δεν θα πρέπει να νιώθει μόνο η Τουρκία αλλά και η Γερμανία. Η πρόθεση του νέου Αμερικάνου Προέδρου να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Γερμανία υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει το Βερολίνο να δρα ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, όπως άλλωστε το καλοκαίρι του 2015 δεν άφησε τον Σόιμπλε να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Με την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Γερμανία οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι «εμείς είμαστε τα αφεντικά γιατί εμείς πληρώνουμε την μερίδα του λέοντος στο ΝΑΤΟ», γι’ αυτό και εσείς θα πρέπει να ακολουθείτε σιωπηρά στοιχισμένοι πίσω από μας και καταβάλλοντας την συνδρομή μας.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι μισθοφόροι
Το καινούργιο «ζιζάνιο» που φύτρωσε στα πεδία των μαχών της Βόρειας Συρίας, επί προεδρίας Τραμπ, λέγεται «μισθοφόροι». Ένα δίκτυο που έστησε το καθεστώς Ερτογαν, όπου πλήρωνε αρχικά η Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία το Κατάρ.

Ο μηχανισμός των μισθοφόρων στρατιωτών που αξιοποιείται και από την Ρωσία μπήκε ήδη στο στόχαστρο των «γερακιών» του Μπάιντεν. 

Στόχος της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι η εξάρθρωση των μισθοφορικών ομάδων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της Βόρειας Αφρικής αναλαμβάνοντας ειδικές ένοπλες αποστολές από χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ αλλά και η Ρωσία.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το κέντρο του συγκεκριμένου παράπονου και παρακρατικού δικτύου βρίσκεται στην Τουρκία το οποίο διευθύνεται από τον 76χρονο απόστρατο στρατηγό Adnan Tanriverdi επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του Ταγιπ Ερντογάν.

Η παραστρατιωτική οργάνωση του Ερντογάν

Ο Τούρκος Προέδρος, αθόρυβα, δημιούργησε ένα δίκτυο ιδιωτικών πολιτοφυλακών που επανδρώθηκε εξ΄ολοκλήρου από Σύριους μαχητές. Ο ρόλος τους είναι να προωθήσουν το μεγάλο του σχέδιο για την απόκτηση επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τη Συρία και από τον Καύκασο μέχρι το Κασμίρ.

Αυτή η παραστρατιωτική δομή χρησιμοποιείται από το καθεστώς Ερντογάν, τόσο για εσωτερική καταστολή, όσο και για επεμβάσεις εκτός συνόρων. Επηρεάζει άμεσα, τόσο τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή όσο και το μέλλον της Τουρκίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία ξεκίνησε ένοπλες επεμβάσεις στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, με την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων της Χαμάς που αποτελούνταν από Παλαιστινίους μαχητές. Παράλληλα, παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στο Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Λιβύη, προκαλώντας αστάθεια και αναστάτωση. 

Σε όλες αυτές τις αρένες (με εξαίρεση τον ναυτική κρίση στην ανατολική Μεσόγειο), η παραστρατιωτική ιδιωτική δομή, που δημιούργησε ο Ερντογάν, διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο παράλληλα με τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας του κράτους.
Η κεντρική αποστολή του παραστρατιωτικού μηχανισμού είναι να παρέχει στον Τούρκο πρόεδρο την δυνατότητα να χρησιμοποιεί μια μεγάλη ομάδα διαθέσιμων, οργανωμένων, εκπαιδευμένων, εύκολα αναπτυσσόμενων και εύκολα διαθέσιμων αλλοδαπών μισθοφόρων μαχητών, σε οποιοδήποτε σημείο εντός ή εκτός της χώρας του χρειαστεί να παρέμβει. 

Στηριζόμενος σε αυτόν τον μισθοφορικό μηχανισμό, ο Ερντογάν επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την εσωτερική εγχώρια κριτική για τις στρατιωτικές εκστρατείες του εκτός συνόρων. Ο Ερντογάν λαμβάνοντας τέτοιου είδους τολμηρές κινήσεις, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην εκλογική του περιφέρεια: Η Τουρκία αποτελεί περιφερειακή δύναμη ως το διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό και οι αντίπαλοι μας (βλέπε ΗΠΑ) επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση μας …
Μια τέτοια νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική, που είναι συνυφασμένη με τις ισλαμικές παρορμήσεις, οδηγείται επίσης από εσωτερικές ανησυχίες.
Η συνεργασία του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) τον ωθεί προς μια αυστηρότερη στάση σχετικά με το Κουρδικό PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία) και το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στην Τουρκία).  
Επίσης αυτή η εθνικιστική πολιτική συμμαχία που έχει πετύχει ο Ερντογάν εξηγεί την άνευ όρων υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Αζέρους (μια τουρκική εθνοτική ομάδα) κατά της Αρμενίας.

 Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι, ο μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν χρησιμοποιείται τόσο για εσωτερική καταστολή όσο και για πλείστες άλλες παρακρατικές ενέργειες εντός και εκτός τουρκικών συνόρων.
Στον πυρήνα της παραστρατιωτικής οργάνωσης βρίσκεται ο Ερντογάν με μια ομάδα Τούρκων στρατιωτικών που μετά την αποστρατεία τους επαναδραστηριοποιούνται μέσω ανεπίσημων καναλιών.

Ο ρόλος του απόστρατου στρατηγού Adnan Tanriverdi

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι επικεφαλής έχει οριστεί από τον   Ερντογάν ο 76χρονος απόστρατος στρατηγός Adnan Tanriverdi, ο οποίος το 2016 είχε διοριστεί ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Tanriverdi, πυροβολικάριος, το 2012 ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία συμβούλων SADAT μαζί με 22 άλλους πρώην αξιωματικούς που απελάθηκαν από το στρατό για ισλαμική δραστηριότητα.
Η SADAT, η μόνη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων στον τομέα της άμυνας στην Τουρκία, είναι ο οργανισμός που είναι κεντρικά υπεύθυνος για τη διευρυνόμενη πρακτική του παράνομου και πληρεξουσίου πολέμου του Τουρκικού κράτους, καθώς και για την κινητοποίηση ισλαμιστών μαχητών για την εξυπηρέτηση των τουρκικών κρατικών συμφερόντων.
Η δεξαμενή του ανθρώπινου δυναμικού που εκμεταλλεύεται η Τουρκία αντλείται εξ΄ ολοκλήρου από τους καταυλισμούς των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας Συρίας. 

Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί επίσης σχέσεις με παλαιότερους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως η υπερεθνικιστική οργάνωση Gray Wolves που αποτελεί την πτέρυγα νεολαίας του MHP. 

Όπου η Τουρκία έχει αποστείλει μισθοφόρους (Συρία- Ναγκόρνο Καραμπάχ- Λιβύη – Λίβανο- Ιράκ) έχει επιφέρει το χάος.

Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και φαινομενικά σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει εξελιχθεί ως βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. 
 Σύμφωνα με το Στέιτ Ντηπάρτμεντ τα ένοπλα μισθοφορικά τμήματα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις και ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός είναι τα βασικά αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Δύση στην Μέση Ανατολή ώστε να μπορέσει να εδραιώσει την σταθερότητα και να επιτύχει την ανοικοδόμηση. Το παραστρατιωτικό δίκτυο που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, σε συνεργασία με τους ισλαμιστές στρατιωτικούς αξιωματούχους της SADAT και εξτρεμιστές από τη βόρεια Συρία, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν αυτή τη δυνατότητα.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η μάχη για την διάλυση των υπερεθνικιστικών βίαιων ακροδεξιών οργανώσεων , των «Γκρίζων Λύκων» θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συμμαχικών κυβερνήσεων. Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και να θέσουν με πιο αποφασιστικό τρόπο στην Άγκυρα την διάλυση των παραστρατιωτικών έμμισθων ομάδων που δρουν ανορθόδοξα βάσει οργανωμένου σχεδίου στην Ευρώπη , την Μεσόγειο, την Αφρική, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.  

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα