Παρασκευή, 21.01.2022, 12:47 μμ

Αυστηροποιείται ο τρόπος απόκτησης πιστοποιητικού νόσησης από ανεμβολίαστους

02.12.2021 / 11:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
rapdi-768x480

Σε διευκρινίσεις για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 προχώρησε σήμερα ο υπ.Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οπως είπε ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 γίνεται υποχρεωτικός και σε περίπτωση που οι ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι μηνιαίο και θα πληρώνεται μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός. Είναι διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ότι θα δοθεί δωρεάν ένα σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα.

Δύο νέα έξτρα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Επίσης, για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ. Μπλόκο δηλαδή στους ανεμβολίαστους.

Επίσης, για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης για τους ανεμβολίαστους δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ.

Θα ανοίξει γρηγορότερα η πλατφόρμα για την 4η δόση
Η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών θα ανοίξει αλλά θα είναι διαφορετική καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης. Επίσης, όπως είπε έχει ζητηθεί η σύντμηση του χρόνου προς την 3η δόση. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, η απάντηση της επιτροπής ειδικών θα έρθει μέχρι αύριο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα