Αφγανιστάν: Νεκρό πρώην στέλεχος των Ταλιμπάν

17.08.2022 / 21:42
taliban

Σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν.
Ο Μέχντι Μουτζάχιντ εγκατέλειψε το κίνημα των Ταλιμπάν όταν, στις αρχές του έτους, καθαιρέθηκε από την ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών στην επαρχία Μπαμιγιάν. Οι πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής αυτής είναι Χαζάροι.
Ο Μουτζάχιντ ανέλαβε αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2021, όταν οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Καμπούλ. Ο διορισμός του θεωρήθηκε ως προσπάθεια των Ταλιμπάν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους ότι στη νέα διοίκηση θα συμμετέχουν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο παραγκωνισμός του Χαζάρου ηγέτη συνδέεται με τον έλεγχο του επικερδούς εμπορίου άνθρακα στην περιφέρεια Μπαλχάμπ, που συνορεύει με την επαρχία του Μπαμιγιάν. Στην περιοχή αυτή αποσύρθηκε μετά την καθαίρεσή του, μαζί με πολλούς μαχητές που παρέμειναν πιστοί σ’ αυτόν. Τον Ιούνιο οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τους.
Λόγω των συγκρούσεων, πολλοί κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να φύγουν στα γύρω βουνά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τον Μέχντι Μουτζάχιντ στην επαρχία Χεράτ, κοντά στο Ιράν «όπου ήθελε να καταφύγει» και «τον τιμώρησαν για τις πράξεις του».
Ο Μουτζάχιντ ήταν μόνος και «ήθελε να περάσει παράνομα στο Ιράν», διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Ναεμούλ Χακ Χακάνι, υποστηρίζοντας ότι «σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα