Αφγανιστάν, έγκλημα εκ προμελέτης

22.08.2021 / 18:00
verikios

Οι Αμερικανοί παρέδωσαν άοπλη τη χώρα στους Ταλιμπάν και έκαναν συμφωνία μαζί τους να μην λεηλατήσουν την Πρεσβεία για λόγους γοήτρου

Η Αφγανική κρίση που γιγαντώθηκε με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων αναπόφευκτα συνταράσσει την παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα και δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη!

Οι ΗΠΑ είχαν πολύ λίγα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και δεν πολεμούσαν για χρόνια. Οι Ταλιμπάν αποδείχτηκε ότι είχαν σχεδιάσει μια μαζική επίθεση και είχαν αποστείλει αντιπροσωπείες στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, το Κατάρ και το Πακιστάν.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την υφήλιο είναι ότι: «Δεν μπορείτε να βασιστείτε στους Αμερικανούς».

Αφγανιστάν, έγκλημα εκ προμελέτης 6

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που σαφώς και τρίβουν τα χέρια τους από χαρά με την αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

• Η Τουρκία θέλει να έχει συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και να διευθύνει το αεροδρόμιο της Καμπούλ!

• Το Ιράν, σε συνεργασία με την Κίνα, βλέπουν ως ευκαιρία μια επενδύσεις στο Αφγανιστάν. Το Πακιστάν και η Ρωσία ετοιμάζονται να σπεύσουν στο Αφγανιστάν….

Οι ΗΠΑ έγιναν παγκόσμιος ηγεμόνας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό οδήγησε στην οικοδόμηση μιας αμερικανικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται γύρω από συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα μέχρι το Ισραήλ, από το ΝΑΤΟ έως τις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αφγανιστάν, έγκλημα εκ προμελέτης 7

Σήμερα η πραγματική πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι ότι όπου χάνεται το αμερικανικό αποτύπωμα καλύπτεται αμέσως από τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία ή άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ.

• Η Τουρκία, για παράδειγμα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά αγοράζει τα ρωσικά S-400 και συνεργάζεται με το Ιράν, τη Ρωσία, το Πακιστάν και την Κίνα.

• Το Πακιστάν, μια άλλη χώρα που φαινομενικά είναι εταίρος των ΗΠΑ, έχει τροφοδοτήσει όσους μισούν τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα παρείχε βοήθεια στους Ταλιμπάν. Φιλοξένησε τον Μπιν Λάντεν. Τροφοδότησε τον εξτρεμισμό των ακροδεξιών νόμων για τη βλασφημία και τον θρησκευτικό φασισμό.

Οι ΗΠΑ, καθώς εξελίχθηκαν σε παγκόσμια υπερδύναμη, συνεργάστηκαν με πολλές χώρες που μισούσαν και απεχθάνονταν τις ΗΠΑ και τροφοδοτούσαν τις τοπικές ομάδες που μισούν τις ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές συχνά έπαιρναν αμερικανική βοήθεια και όπλα ενώ χορηγούσαν οργανώσεις που υποστήριζαν τον τρόμο κατά της Δύσης και έριχναν οξύ στα πρόσωπα των γυναικών και αφαιρούσαν δικαιώματα από τους ανθρώπους.

Αυτές οι αντιφάσεις στην πολιτική των ΗΠΑ, στέλνοντας δυνάμεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα έκλειναν το μάτι στην Άγκυρα όταν επιτίθονταν στην Συρία , στο Πακιστάν που φιλοξενούσε τους Ταλιμπάν ή στο Ιράν που σκότωνε αμερικανικούς στρατιώτες στο Ιράκ, έστειλαν ένα στρεβλό μήνυμα προς τις χώρες αυτές, ότι δηλαδή μπορούν να συνεργάζονται απροκάλυπτα με τους εχθρούς των ΗΠΑ χωρίς πραγματικές συνέπειες.

Αφγανιστάν, έγκλημα εκ προμελέτης 8

 «Ώριμο φρούτο» στα χέρια των Ταλιμπάν

Η κατάκτηση ολοκλήρου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Καιρό πριν στρατιωτικοί και διπλωμάτες ξένων χωρών που υπηρετούσαν στην Καμπούλ είχαν ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών τους για το τι ακριβώς θα συνέβαινε αφού οι δυτικές δυνάμεις εγκατέλειπαν τις θέσεις τους στο Αφγανιστάν.

Ήταν αναμενόμενο αυτό που αντίκρισε η διεθνής κοινότητα καθώς έβλεπε τις πόλεις να ανατρέπονται μία προς μία και τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο να σπεύδουν να αγκαλιάσουν το νέο τους χαλιφάτο, ενώνοντας χιλιάδες ξένους μαχητές που είναι ήδη εκεί…

Taliban fighters stand outside the Interior Ministry in Kabul, Afghanistan, August 16, 2021.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σ’ ένα θέατρο του παραλόγου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς επιμένει δογματικά και δεν μετανιώνει για την απόφαση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, παρότρυνε τους Αφγανούς να βγουν και να «πολεμήσουν για το έθνος τους», ενώ η Αμερική φεύγει για τις εξόδους. Παράλληλα ικέτευσε τους Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε συμβιβασμό κατανομής εξουσίας!

Οι Ταλιμπάν υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» στους Αμερικανούς, ότι τάχα δεν θα επιτεθούν σε πόλεις, ότι θα τηρούν τις υποσχέσεις τους, ότι δεν θα σφάξουν στρατιώτες και δημόσιους υπαλλήλους και δεν θα επιτρέψουν σε τρομοκράτες να επιχειρήσουν στο αφγανικό έδαφος…

Τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής τις ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων. Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν σιωπηλά σε ότι αφορά τον γυναικείο πληθυσμό:

• Θα αφήσουμε τις γυναίκες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών!

• Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές της Σαρία!

Και καθώς οι Ταλιμπάν παρελαύνουν στην Καμπούλ, η προτεραιότητα για τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ είναι να παραμείνει άθικτη η Αμερικάνικη Πρεσβεία! Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν εξευτελισμό συγκρίσιμο με αυτόν της Τεχεράνης 1979, Σαϊγκόν 1975 και Μογκαντίσου 1992…

Αφγανιστάν, έγκλημα εκ προμελέτης 9

Φαντάζει τόσο ωραίο για να είναι αληθινό…

Η Δύση ευελπιστεί ότι οι Ταλιμπάν δεν θα υποθάλψουν ξανά παγκόσμια τζιχαντιστικά κινήματα όπως την Αλ Κάιντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξαν οι συνθήκες που δημιούργησαν την Αλ Κάιντα και ο τρόπος που συγκέντρωσε χρήματα. Η Αλ Κάιντα είχε υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, χώρες που κάποτε υποστήριζαν αθόρυβα την Αλ Κάιντα, έχουν στραφεί εναντίον αυτών των εξτρεμιστών. Αυτό σημαίνει ότι το Αφγανιστάν μπορεί να μην γίνει τρομοκρατικός κόμβος…

Ωστόσο, η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Το Αφγανιστάν μπορεί απλώς να γίνει ένας οικοδεσπότης για τη συγκέντρωση της μετα-αμερικανικής παγκόσμιας τάξης. Οι περιφερειακοί όμιλοι, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλοι δεν θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ. Να επαναληφθεί δηλαδή στο Αφγανιστάν αυτό που έγινε στην Συρία όπου η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία απέκλεισαν τις ΗΠΑ από τις συζητήσεις για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Ήδη για το Αφγανιστάν υπάρχει μια βιασύνη από την Κίνα και τη Ρωσία για τη δημιουργία διεθνών φόρουμ όπου οι ΗΠΑ δεν είναι παρούσες.

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Δύση δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες! Οι Ταλιμπάν δεν χρωστάνε τίποτα, δεν περιμένουν τίποτα, δεν θέλουν τίποτα από τη διεθνή κοινότητα.

Αντιθέτως όπως είδαμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και μετά την εμφάνιση του Daesh το 2014 στην Συρία, όταν σημειώνονται θεαματικές επιτυχίες σε μια περιοχή – όπως τώρα στο Αφγανιστάν – αυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην έμπνευση τζιχαντιστών, ενθαρρύνοντας χιλιάδες άρρωστες ψυχές να εγγραφούν σε αυτές τις στρεβλές λατρείες θανάτου. Και δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι, τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν έρχονται σε μια στιγμή όπου η παγκόσμια τρομοκρατία είναι ήδη σε ανοδική καμπύλη.

• Το Πεντάγωνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Daesh (Τζιχαντιστές) είναι «καλά εδραιωμένο» στο Ιράκ και μπορεί να «λειτουργήσει επ ‘αόριστον» στην έρημο της Συρίας. Η Αμερική έχει ήδη εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια στην περιοχή.

• Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για μια «ανησυχητική» επέκταση των θυγατρικών του ISI (Νταές) σε όλη την Αφρική.

• Μια Ισλαμιστική εξέγερση κατέλαβε μεγάλο μέρος της βόρειας Μοζαμβίκης.

• Οι εξτρεμιστές στο Κονγκό δολοφονούν στρατιώτες και πολίτες.

• Το Νιγηριανό παράρτημα του Daesh (ISWAP), έχει ξεκινήσει μια σειρά από επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών φυλακίων σε όλο το βόρειο Καμερούν. Μια αντίπαλη ομάδα σφαγίασε την περασμένη εβδομάδα 26 στρατιώτες στο Τσαντ.

Οι Δυτικοί Ηγέτες αποποιούμενοι τις δεσμεύσεις τους για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κάνουν γι άλλη μια φορά το ολέθριο λάθος και δίνουν την δυνατότητα στις εξτρεμιστικές ομάδες, τα παρακλάδια του ISIS ( Ντάες, Χεζμπολάχ, Αλ Κάιντα και Χούτι) θα αποκομίσουν οφέλη.

– Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν έφεραν τους Ταλιμπάν στην εξουσία.

– Η δέσμευση της Γαλλίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Σαχέλ θα ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές που σφαγιάζουν αδιάκριτα πολίτες σε αδύναμα κράτη όπως ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

– Μια πληθώρα τρομοκρατικών ομάδων παραμένουν ενεργές στη Λιβύη, την Αλγερία, τη Σομαλία, τη χερσόνησο του Σινά και όχι μόνο.

Οι τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» , το Δόγμα του προέδρου Μπους αποδείχτηκε μια σκέτη αποτυχία, με τραγικές συνέπειες για το Ιράκ και το Αφγανιστάν που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο. Αλλά αφού εισέβαλε σε αυτά τα έθνη και επέβαλε τα δικά τους συστήματα διακυβέρνησης, η Αμερική ήταν ηθικά υποχρεωμένη να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε.

Όταν ο Μπους δήλωνε «η αποστολή ολοκληρώθηκε» και ο Τραμπ ανακοίνωσε «100 % νίκη στο χαλιφάτο», προφανώς έλεγαν ψέματα στον εαυτό τους και στον κόσμο. Η τρομοκρατία δεν ηττήθηκε σε καμία ενιαία μάχη…

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν αν και έδειχναν πιο ευσυνείδητοι ηγέτες ωστόσο οι εξωτερικές πολιτικές και των τριών ήταν εξίσου καταστροφικές στη δημιουργία ενός διαλυμένου διεθνούς περιβάλλοντος ώριμου για κατάκτηση από τρομοκράτες και αυταρχικά καθεστώτα.

Η Αμερική και η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, απειλούνται από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, μολύνοντας τον πλανήτη με αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.

Το κατηγορώ

Κακά τα ψέματα! Όπου και αν έχουν παρέμβει οι ΗΠΑ, οι χώρες έχουν γίνει γενικά χαοτικές, φτωχές, καταστροφές του Χόμπς.

Από το Ιράκ έως την Συρία, από το Αφγανιστάν μέχρι την Σομαλία, από την Αϊτή στον Παναμά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δυνάμεις σε πολλά μέρη και γενικά δεν έχουν βελτιωθεί στη συνέχεια.

Μπορεί να μην φταίνε εξολοκλήρου οι ΗΠΑ για το χάος που έχει υπάρξει σήμερα στη Λιβύη, ούτε μπορούν να κατηγορηθούν οι ΗΠΑ για το χάος στην Υεμένη. Αλλά οι ΗΠΑ είναι ένας παράγοντας και η εμφανής κακοδιαχείριση ή η αποτυχημένη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τοπικές δυνάμεις ασφαλείας εγείρουν πολλά ερωτήματα.

– Πού ήταν η Αφγανική Αεροπορία τον τελευταίο ενάμιση μήνα;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο είχε πει ότι ο Αφγανικός Στρατός διέθετε 300.000 στρατιώτες που ήταν «εξίσου καλά εξοπλισμένοι με οποιονδήποτε στρατό στον κόσμο» και ότι είχε αεροπορία. Αλλά η αεροπορία ήταν μια χούφτα ελικόπτερα. Δηλαδή οι ΗΠΑ δεν κληροδότησαν στο Αφγανιστάν μια πραγματική αεροπορία.

Οι εικόνες από τις επαρχίες του Αφγανιστάν δείχνουν φτώχεια και παραμέληση. Είκοσι χρόνια οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εξαλείψουν την φτώχεια! Δικαίως ο αμερικανικός λαός αναρωτιέται πού πήγαν τα δισεκατομμύρια δολάρια; Ίσως γι αυτό οι αμερικανοί λένε «φτάνει πια» η διασπάθιση των δολαρίων τους εκτός συνόρων. Θέλουν τα χρήματα τους να δαπανώνται στο σπίτι τους για υποδομές… Η Αριστερά και η Δεξιά των Αμερικανών τείνουν να συμφωνήσουν ότι ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν προς τα μέσα και ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στενά στα συμφέροντα της χώρας τους.

«Τι μας συμφέρει»; «Τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε»; Αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται σήμερα από τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Ακόμα και σήμερα, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ανατολική Συρία εάν δεν δουν κάποια πρόοδο. Οι ΗΠΑ την απόφαση τους να αποχωρήσουν από μια χώρα όπως το Αφγανιστάν την χαρακτηρίζουν «συμφέρουσα» για το Έθνος τους. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό στην διεθνή κοινότητα γιατί η παραχώρηση από μια περιοχή η παράδοση της στους αντιπάλους των ΗΠΑ (Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν) είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

• Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με αυτό στο Αφγανιστάν. Στην περιοχή του Κουρδιστάν, η οποία δημιουργήθηκε εν μέρει με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν. Οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές έχουν στοχοποιήσει το Ερμπίλ, το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και η Τουρκία βομβαρδίζει συγκεκριμένες περιοχές.

• Στον Κόλπο, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν επαρκώς τις Συμφωνίες Αβραάμ μεταξύ των Αραβικών Κρατών και του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

• Η Αίγυπτος αναζητάει μεγαλύτερο ρόλο στο Κέρας της Αφρικής.

• Το Σουδάν επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Τουρκία αφού προηγουμένως αποκατέστησε τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Χρειάζεται όμως επενδύσεις.

Αφγανοί πρόσφυγες: Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης

Η viral φωτογραφία με τους Αφγανούς κρεμασμένους σαν το τσαμπί Αυγουστιάτικου σταφυλιού στην φυσούνα που οδηγεί στο αεροπλάνο της μεγάλης φυγής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δυτικός Κόσμος από το νέο προσφυγικό ρεύμα που ήδη γεννήθηκε!

Χιλιάδες Αφγανοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να ακολουθήσουν τα καραβάνια της προσφυγιάς που κυρίως οδηγούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Από την πλευρά τους οι χώρες της ΕΕ δείχνουν μια δυσανεξία ως προς την υποδοχή τους.

Σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, όλες οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δέχονται πρόσφυγες και δεν μπορούν να τους επαναπατρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε πρόσφατα την Αυστριακή κυβέρνηση να αναβάλει την απέλαση ενός Αφγανού πρόσφυγα.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες για το πέρασμα τους στην Ευρώπη επιλέγουν την Τουρκία η οποία ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων στον κόσμο. Ωστόσο ενώ η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να επαναπατρίσει Αφγανούς πρόσφυγες δεν ισχύει το ίδιο και με την Τουρκία, η οποία μπορεί να στείλει Αφγανούς πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους !

Την περασμένη βδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ενώ η Τουρκία δεν σκοπεύει να επαναπατρίσει κανέναν Αφγανό πρόσφυγα αλλά και ούτε θα αφήσει τις πόρτες της Τουρκίας ανοιχτές για όλους τους πρόσφυγες!

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την Αφγανική κρίση και ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με την Δύση και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη.

Το αφγανικό προσφυγικό ζήτημα είναι περίπλοκο για την Τουρκία. Μεταξύ των εξόριστων είναι και οι Ουζμπέκοι, οι οποίοι έχουν γλωσσική συγγένεια με τους Τούρκους. Ο στρατάρχης Rashid Dostum, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Αφγανικής Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί Αφγανούς Ουζμπέκους και εκτιμάται ιδιαιτέρως από την τουρκική κυβέρνηση. Βρίσκεται σε αντίθεση με διάφορες φατρίες Ταλιμπάν καταγωγής Παστούν. Η Τουρκία είναι απίθανο να αντιταχθεί στην άφιξη των Ουζμπέκων στη χώρα της.

Οι πρώτοι Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν μυστηριωδώς την περασμένη βδομάδα στην περιοχή Sultangazi της Κωνσταντινούπολης. Όμως η Τουρκία φαίνεται να είναι επιλεκτική ως προς τους Αφγανούς πρόσφυγες διότι φοβάται τους πράκτορες των Ταλιμπάν. Οι φυλακισμένοι Ταλιμπάν έχουν απελευθερωθεί σε αρκετές επαρχίες που έχουν καταληφθεί από την πολιτοφυλακή, οπότε ο έλεγχος από την Τουρκία κρίνεται απαραίτητος.

Η Τουρκία επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων με αντάλλαγμα επιχορήγηση μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση της απελπιστικής ανάγκης της Άγκυρας για ξένο νόμισμα αφενός και θα καλύψει την ανάγκη της τουρκικής βιομηχανίας για φθηνό εργατικό δυναμικό αφετέρου. Μέχρι στιγμής, οι Σύροι πρόσφυγες απασχολούνται κυρίως ως φθηνά εργατικά χέρια. Τώρα, οι Αφγανοί μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη της ανάγκης για μετανάστες εργαζόμενους σε ορισμένες επαρχίες της χώρας.

Ωστόσο, για την τουρκική κοινωνία αυτό θέτει πολιτικά και ηθικά διλήμματα. Πολιτικά επειδή οι μετανάστες καλύπτουν τις θέσεις εργασίας των Τούρκων εργαζομένων και ηθικά επειδή η τουρκική κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς καμία κοινωνική προστασία. Το καθεστώς Ερντογάν καλείται αφενός να λάβει υπόψιν του την δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και αφετέρου την ανάγκη της βιομηχανίας για εργασία χαμηλού κόστους.

Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον Ερντογάν ως προς την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη καθ´ ότι οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν μόνο έργα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και την ευημερία των προσφύγων. Επομένως οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανακούφιση των προβλημάτων της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα.

Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες και ίσως ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια αν ληφθούν υπόψη οι μη εγγεγραμμένοι Σύροι.

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι 500 με 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες εισέρχονται καθημερινά στην Τουρκία. Ο συνολικός τους αριθμός στην Τουρκία εκτιμάται ότι είναι περίπου 600.000. Σε λίγο καιρό στην Τουρκία εκτιμάται ότι το 7 % του πληθυσμού της θα αποτελείται από πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα