ΑΕΙ: Εκτός κέντρου Αθήνας, η 101η Σύνοδος πρυτάνεων

07.12.2022 / 20:25
fa 12

Τρία ξενοδοχεία άλλαξαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για την διοργάνωση της 101ης Συνόδου τους που ξεκινάει την Κυριακή στην Αθήνα, από τον φόβο εντάσεων ή επεισοδίων. Τα οποία βέβαια δεν έχουν κανένα λόγο, με τα «μποφόρ» χαμηλά στον χώρο της παιδείας, να φοβίζουν τους εκπροσώπους των ίδιων των ΑΕΙ, ωστόσο φαίνεται ότι φοβίζουν τους εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών. Αποτέλεσμα αυτών να αποκλειστούν μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, που παραδοσιακά φιλοξενούσαν τις Συνόδους των πρυτάνεων των πανεπιστημίων.

Έτσι, στην «μακρινή» Νέα Ερυθραία, θα ξεκινήσει την Κυριακή 11 του μήνα η προγραμματισμένη Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ, η οποία αναμένεται τελικά να …ξεχωρίσει. Κι αυτό γιατί ο «οικοδεσπότης» του, το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει εντάξει στο πρόγραμμα την ανακοίνωση σημαντικών εκδηλώσεων αλλά και την βράβευση των ΑΕΙ για την επιστημονική παρουσία τους των τελευταίων 35 ετών, από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό.

Επίσης, εκτός από την παρουσία στην Σύνοδο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έχουν κληθεί να μιλήσουν σ αυτήν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Ακόμη θα μιλήσουν σ αυτήν για την επιστημονική παρουσία τω ΑΕΙ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Επιστήμης της Βουλής, Χρήστος Ταραντίλης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας.

Παράλληλα ο καθηγητές Μιχαήλ Μάριος Σκούλλος από πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του τριμελούς προεδρείου της Συνόδου των πρυτάνεων Ανδρέας Φλώρος θα παρουσιάσουν τις αρχές «Χάρτας» των ΑΕΙ για τη αειφόρο ανάπτυξη.

Κατά τα άλλα, και όπως είναι φυσικό, πολύς λόγος θα γίνει για το νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των διοικήσεων των ΑΕΙ και των μελών των Συμβουλίων τους, το οποίο όπως είχε εγκαίρως επισημανθεί, δημιουργεί ήδη προβλήματα στην λειτουργία τους.

Με κύρια εξ αυτών το ότι τρία πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν ακυβέρνητα, αφού το νέο εκλογικό σύστημα δεν έχει προβλέψει ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση που σχηματιστούν δυο «ομάδες» μεταξύ των 6 εσωτερικών εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου, οι οποίες διαφωνούν στην επιλογή των εξωτερικών μελών τους.

Τα πανεπιστήμια ζητούν νομοθετική παρέμβαση που θα λύνει το αδιέξοδο, κάτι το οποίο το υπουργείο Παιδείας ως σήμερα αρνείται να κάνει. Κι αυτό, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί, όπως είναι φυσικό, με παραδοχή των σοβαρών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει το νέο εκλογικό σύστημα που επινόησαν οι υπηρεσίες του.

Στην 101η Σύνοδο τους που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, τα πανεπιστήμια θα συζητήσουν ακόμη το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών λογαριασμών έρευνας τους (Ε.Λ.Κ.Ε.) και θα προτείνουν νομοθετικές βελτιώσεις, άλλα θεσμικά και οικονομικά θέματα των πανεπιστημίων σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές, φοιτητική μέριμνα κλπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα