Αχτσιόγλου στον Max Fm: Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

10.04.2021 / 13:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
q1OGmQlWWgFNQ9L2ovYo

«Η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από φοβερές αντιφάσεις, που σχηματίζουν την εικόνα ενός απόλυτου μπάχαλου, σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας», δηλώνει στον Max fm 93,4 η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Οι πολίτες έχουν μείνει άναυδοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το πιο παρατεταμένο λοκ-ντάουν στην Ευρώπη ήταν τελικά εντελώς αποτυχημένο», γιατί «η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν συνταγογράφησε δωρεάν τεστ, δεν έλαβε μέτρα στους μαζικούς εργασιακούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
«Καταχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά»
Για την κατάσταση της οικονομίας υπογράμμισε ότι: «Το 2020 η Ελλάδα είχε βαθιά ύφεση και το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε, ενώ έχουν καταχρεωθεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όχι απλώς δεν στηρίχθηκε η κοινωνία αλλά δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις ανάκαμψης. Με υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της χώρας για την επόμενη μέρα, ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ τους απειλεί όλους με γενικευμένες πτωχεύσεις».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Λέει ότι αίρει το λοκ-ντάουν αλλά δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς αυτές θα αγοράσουν εμπόρευμα, πώς θα πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους; Πώς θα καταναλώσουν οι φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα; Θα υπάρξει κούρεμα χρεών; Θα ανοίξουν οι τράπεζες τη στρόφιγγα για να περάσει χρήμα στην πραγματική οικονομία ή θα συνεχίσουν να δανειοδοτούν μόνο πέντε – έξι εκλεκτούς μεγάλων επιχειρήσεων;».
«Αποκλεισμός των μικρομεσαίων και ιδιωτικοποιήσεις»
«H κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026, και στην πραγματικότητα δεν το έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας. Όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η ΝΔ στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ.
Ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων.
Η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που, ήδη, με την πολιτική της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με γενικευμένη εκκαθάριση».
«Έτοιμοι για εκλογές»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε εκλογές, γιατί αισθάνεται την πίεση από τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για εκλογές, αν προκύψουν, αλλά, αυτή την ώρα, η προτεραιότητα είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Μέχρι το τέλος του μήνα η κατάθεση του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ
Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ή 15θήμερο και πάντως πριν το τέλος του μήνα θα γίνει η κατάθεση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” στην ΕΕ, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες, διότι η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα, από όσα απορροφούσε ως τώρα. «Αυτό σημαίνει, αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η απορρόφηση, αλλαγή στα κίνητρα, αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να έρθουν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με διασφάλιση της διαφάνειας», είπε.
Ποιοι όμως θα έχουν την πρόσβαση σε αυτά στα χρήματα αυτά; «Επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια για επενδύσεις και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Φτάνει να είναι φερέγγυοι και να θέλουν να βάλουν λεφτά», είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο έχει έναν βασικό κανόνα. Αν θέλεις να επενδύσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν δικά τους λεφτά και να παίρνουν δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή, με χρήματα του κράτους και να μην βάζεις και εσύ δικά σου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Ως αντιγραφή δοκιμασμένων και αποτυχημένων αναπτυξιακών συνταγών, το απέρριψε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των ανισοτήτων αλλά τις επιδεινώνει σε επίπεδο επιχειρήσεων, θεσμών και περιφερειακό επίπεδο.
«Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει πως ότι λέμε το 95’ θα λέμε το 2005 το 2015 το 2015. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Να μην έγινε η χρηματοπιστωτική κρίση ή πανδημία. Είναι σαν να έχω μπροστά μου μια έκθεση από τον Μακίνζι. Ένα copy paste. Χαμηλοί μισθοί, θα τους δώσουμε και μια κατάρτιση, περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις – περισσότερη ανάπτυξη. Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Έχουμε άλλη μια φορά τις ίδιες πολιτικές και παρεμβάσεις που αυτή τη φορά περιμένουν να έχουν άλλα αποτελέσματα», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σύντομα θα υπάρξει μία άλλη κυβέρνηση που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα.
Για Σχέδιο που αφορά τους λίγους κι αδιαφορεί για τους πολλούς, έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
«Αντί για Ελλάδα 2.0 πρέπει να μιλάμε για Μνημόνιο 5.0», σχολίασε δηκτικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών και ότι το κόστος από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου θα το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης «γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και τσάμπα χρήμα».
Αιχμές περί προσπάθεια εξαΰλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης των ολιγαρχών, άφησε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Αλέξανδρος Κογκόλης

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα