Αχαΐα: Ξεμένουν από… ειδικευόμενους τα νοσοκομεία, με τους νέους γιατρούς να φεύγουν για εξωτερικό

27.05.2023 / 17:30
pa-1-1-1

Λένε… «άντε γεια»!

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Σοβαρό θέμα για την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και της περιοχής, δημιουργείται από τα κενά που υπάρχουν στη λίστα των ιατρικών ειδικοτήτων, με βάση τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Το ενδιαφέρον κρίνοντας από τις αιτήσεις που έχουν γίνει από τους νεαρούς γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα, κάνοντας την εξειδίκευση τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι ελάχιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την λίστα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα νοσοκομεία της Αχαΐας τα κενά που προκύπτουν σε 34 ειδικότητες, αναλογικά με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και τις αιτήσεις που έχουν γίνει από τους ενδιαφερόμενους, φτάνουν  στο σύνολο τους τα 327.

Στον αντίποδα στις ελάχιστες ειδικότητες που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία της Αχαΐας, προκύπτουν 51 που περισσεύουν.

Ελάχιστο το ενδιαφέρον

Όμως το γενικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.  Η ζήτηση από τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε γιατρούς που κάνουν την ειδικότητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προσφορά, δηλαδή από το ενδιαφέρον των νέων γιατρών για να πάνε να εργαστούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα νοσοκομεία της Περιφερείας μας, αλλά είναι γενικό και αποτελεί πλέον έναν κοινό κανόνα για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας.

Οι αμοιβές και οι συνθήκες

Μάλιστα, για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας, δεν προκαλεί εντύπωση.

Έχει να κάνει με τις χαμηλές αμοιβές που δίνονται,  τα εξαντλητικά ωράρια και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν, αλλά και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει πλέον για τις αντίστοιχες θέσεις από τα δημόσια, αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία του εξωτερικού.

Η ζήτηση από το εξωτερικό

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, «η πανδημία και ο κορωνοϊός έφερε την ανάγκη μιας μεγαλύτερης οργάνωσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και το γεγονός αυτό έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που προσφέρονται.

Οι αμοιβές που προσφέρονται είναι αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που παίρνει ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας και οι προοπτικές εξίσου καλύτερες.

Το κίνητρο της σταδιοδρομίας

Έτσι είναι φυσιολογικό η πλειοψηφία των γιατρών αυτών που έχουν αποκτήσει μια επιστημονική κατάρτιση και έχουν τις αντίστοιχες απαιτήσεις να επιλέγουν να φύγουν για το εξωτερικό προσδοκώντας σε μία ανάλογη ιατρική σταδιοδρομία».

Σταδιοδρομία που στην χώρα τους με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο δημόσιο σύστημα υγείας οι οποίες θυμίζουν «εφιάλτη», φαντάζει στους νέους γιατρούς σαν… απατηλό όνειρο.

Τα κενά λοιπόν που προκύπτουν από την λίστα των ιατρικών ειδικοτήτων, μέσα από τη ζήτηση και την προσφορά, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους νέους γιατρούς που φεύγουν για το εξωτερικό, ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες εργασίας.  

Θέμα για την λειτουργία τους

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας οι ελλείψεις σε γιατρούς αυτής της βαθμίδας, είναι σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτές των αναισθησιολόγων, των παθολόγων, των ακτινολόγων, των αιματολόγων, των γυναικολόγων, των νεφορολόγων της γενικής ιατρικής, της εργαστηριακής ιατρικής κτλ.

Το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από φλέγον αφού οι γιατροί που κάνουν την ειδικότητα τους είναι από τους βασικούς άξονες ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, παρακολουθώντας από κοντά τον κάθε ασθενή και φροντίζοντας  για όλα τα ιατρικά ζητήματα που προκύπτουν σε μια κλινική.

Τα δεκάδες κενά έτσι δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και για την σωστή  παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξης της υγείας των ασθενών.   Δημιουργούν επίσης και πρακτικά ζητήματα.  

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι στους αναισθησιολόγους – μια ειδικότητα που χωρίς αυτή δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία – στις 20 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στα τρία νοσοκομεία της Αχαΐας  (8 Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, 10 ΠΓΝ Πατρών, 2 Νοσοκομείου Αιγίου), έχουν γίνει μόλις τρεις αιτήσεις στο σύνολο τους.

Στους παθολόγους σε σύνολο 54 οργανικών θέσεων (πάντα στα νοσοκομεία της Αχαΐας) έχουν γίνει 16 αιτήσεις, στους καρδιολόγους από τις 22 οργανικές θέσεις μόλις πέντε , στους γυναικολόγους από τις 24 θέσεις υπάρχει ενδιαφέρον μόλις για τις έξι και γενικότερα σε όλες σχεδόν τις 34 ειδικότητες της λίστας υπάρχουν κενά.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιες ειδικότητες όπως αυτής της γαστρεντερολογίας, της ενδοκρινολογίας ή της δερματολογίας όπου η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση  όμως και αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα που δείχνει ξεκάθαρα ότι πλέον τα νοσοκομεία ξεμένουν από ειδικότητες, με τους νέους γιατρούς να φεύγουν από την χώρα.

Απώλειες στο 100%

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό για χώρες όπως η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία ή της Βόρειας Ευρώπης (οι βασικοί πόλοι προσέλκυσης) δεν είναι μια τωρινή τάση, αλλά ένα εν δυνάμη φαινόμενο που ξεκίνησε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται ακόμα και μετά την κορωνοϊού – εποχή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου ο φορέας μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας έχασε κατά μία έννοια το 100% του έμψυχου δυναμικού του, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο αριθμός των μελών του είναι στους 2.000.

Τι σημαίνει αυτό; Στα δέκα αυτά χρόνια έφυγε από την Πάτρα για το εξωτερικό ένας αντίστοιχος αριθμός γιατρών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα