Αχαΐα: Ξεχείλισε η υπομονή των πολιτών : «Δεν αντέχουμε άλλο»

18.12.2022 / 10:00
roma 2

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

H παραβατική συμπεριφορά των Ρομά που θέτει σε κίνδυνο ζωές, οι καταυλισμοί που «ξεφυτρώνουν», αλλά και οι προσπάθειες ένταξης των ανθρώπων της συγκεκριμένης ομάδας στην κοινωνία, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου, μετά τον τραγικό θάνατο του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα από αστυνομικό, μετά από καταδίωξη.Η συζήτηση «φούντωσε» πάλι για την τεράστια ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι Ρομά που παραβατούν να κατανοήσουν πώς πρέπει να σταματήσουν, πώς πρέπει οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια και οι ίδιοι, αποδεκτοί ως μέλη της κοινωνίας.  Ο «Νεολόγος» των Πατρών έχει επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα και επανέρχεται παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του, με αφορμή το τραγικό συμβάν στη συμπρωτεύουσα.

Οι καταυλισμοί στην Αχαΐα

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καταυλισμοί Ρομά και μάλιστα αρκετοί, υπάρχουν και στην Αχαΐα. Ο βασικός καταυλισμός των Ρομά στην Πάτρα βρίσκεται στον Ριγανόκαμπο όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και οι λέξεις μοιάζουν μικρές για να περιγράψουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ακολουθεί ο καταυλισμός των Ρομά στα Βραχναίικα και, κατά καιρούς, ένας μικρότερος στον Χάραδρο.Στη Δυτική Αχαΐα, καταυλισμοί Ρομά υπάρχουν στα Σαγέικα, καθώς και στην Πίσω Συκιά της Κάτω Αχαϊας και στην Αιγιάλεια υπάρχουν σε: Σελινούντα, Άγιο Κωνσταντίνο στη Ροδοδάφνη και στον Προβοδό Καμαρών.

Η παραβατικότητα των ανηλίκων

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών για την δράση των ανηλίκων Ρομά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τιμωρία με αποτέλεσμα οι πράξεις τους αυτές να επαναλαμβάνονται συνεχώς. Ένα παιδί το οποίο έχει μεγαλώσει βλέποντας παραβατικές συμπεριφορές, τις οποίες στη συνέχεια αντέγραψε χωρίς να τιμωρηθεί (ποινικά αδικήματα που τελούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν ατιμώρητα) και έμαθε να ζει έτσι, αυτός είναι ο τρόπος ζωής του και επιβίωσης, δυστυχώς μαθαίνει να ζήσει παραβατικά και αυτό είναι το πρώτο στο οποίο πρέπει να «μπει φρένο» για να μην διαιωνίζεται η κατάσταση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας, μόνο το 9% έχει παρακολουθήσει την προσχολική εκπαίδευση και το 66% έχει φοιτήσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση ως το γυμνάσιο.

«Προς Θεού μην πηδήξεις την μάντρα»

Ιδίως τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα περιστατικά παραβατικότητας με ανήλικους Ρομά. Όπως και το συμβάν που περιγράφει στο «Νεολόγο» των Πατρών, αυτόπτης μάρτυρας, από την περιοχή της Εγλυκάδας.Ο ανήλικος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας «έκλεψε τσαντάκι από Ι.Χ. το οποίο ανήκε σε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και είχε μέσα το ποσό των 3.000 ευρώ. Πολίτης είδε τον μικρό να τρέχει, έχοντας φορέσει το τσαντάκι, χιαστή. Άμεσα μπήκε στο κατάστημα και ρώτησε αν το αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο απ’ έξω είχε μέσα ένα τσαντάκι. Ο επαγγελματίας τότε συνειδητοποιεί πώς έχει πέσει θύμα κλοπής και μάλιστα ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού. Ο ανήλικος προσπαθώντας να διαφύγει πηδούσε από αυλή σε αυλή, περνούσε μέσα από οικίες και στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση. Ο ανήλικος έφτασε και σε σπίτι όπου μέσα υπήρχαν σκυλιά φύλακες. Η προτροπή του πολίτη που έβαλε τις φωνές, «Προς Θεού μην πηδήξεις την μάντρα θα σε κατασπαράξουν τα σκυλιά», αποδείχθηκε σωτήρια για τον ανήλικο Ρομά, καθώς κανείς δεν μπορεί ποια θα ήταν η κατάληξη, αν τελικά το παιδί είχε πηδήξει τη μάντρα του σπιτιού και είχε πέσει πάνω στα σκυλιά. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην αστυνομία λίγο αργότερα και τελικά βρέθηκε το τσαντάκι από το οποίο φυσικά και έλειπαν τα χρήματα. Ο ανήλικος προφανώς και είχε άγνοια κινδύνου για το πόσο τραγική κατάληξη θα μπορούσε να έχει η έκνομη ενέργεια του. Τι θα συνέβαινε αν αυτό το παιδί είχε κάνει το λάθος να πηδήξει μέσα στην αυλή του σπιτιού; Ποιος θα έφταιγε για τον ανήλικο; Οι γονείς ή η αρμόδιοι που γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει;  Αυτά τα παιδιά ποιος θα τα προστατέψει; Είναι μερικά από τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών που δεν «αφορίζουν» την ευάλωτη κοινωνική ομάδα αλλά αναζητούν τη λύση που θα φέρει μια ομαλή καθημερινότητα για τους ίδιους και τους κατοίκους των περιοχών που διαμένουν Ρομά.

«Δώστε Λύση-Φοβόμαστε»

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης εκπέμπουν, για ακόμη μια φορά, οι κάτοικοι της περιοχής, με το ποτήρι της υπομονής να έχει ξεχειλίσει, καθώς δεν αντέχουν άλλο να ζουν μέσα στην ανασφάλεια, με τα περιστατικά κλοπών, να είναι σε καθημερινή βάση.«Δεν είναι το πρώτο συμβάν, αλλά φοβόμαστε ούτε και το τελευταίο συμβάν» δηλώνουν και ζητούν «να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να συζητήσουμε σε άλλη βάση, να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, να δουλέψουν πάνω σε αυτό το ζήτημα, περιμένουμε η κατάσταση να αλλάξει».

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ

Στο μεταξύ μετά το δραματικό συμβάν στη Θεσσαλονίκη, είδαμε μετά από καιρό επιχειρήσεις σε καταυλισμούς και συνοικίες Ρομά σε διάφορα σημεία της χώρας. Η Αχαΐα δεν αποτέλεσε φυσικά εξαίρεση. Το πρωί της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σε καταυλισμούς στην Αχαΐα. Πιο συγκεκριμένα άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του Αιγίου προχώρησαν σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε τέσσερις καταυλισμούς Ρομά της περιοχής. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 13 άτομα στις εφόδους που έγιναν στους καταυλισμούς Σελινούντα, Αγίου Κωνσταντίνου στη Ροδοδάφνη και στον Προβοδό Καμαρών στην Αιγιάλεια. Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν επτά  άτομα για ρευματοκλοπή, ένα για κατοχή ναρκωτικών, δύο για καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους, δύο για μη έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ένας για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου ενώ κατασχέθηκε και μικροποσότητα κάνναβης. Συνολικά οι αστυνομικοί έλεγξαν 95 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 16 κατ’ οίκον έρευνες. Αντίστοιχη αστυνομική επιχείρηση και στον καταυλισμό των Βραχνεϊκων. Κατά την διάρκεια των ελέγχων από τους άνδρες της τοπικής Ελληνικής Αστυνομίας προσήχθησαν 11 άτομα και διαπιστώθηκαν 26 παραβάσεις του ΚΟΚ. Συνολικά ελέγχθηκαν 38 άτομα και 18 οχήματα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε πώς εδώ και αρκετούς μήνες με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,  έχει συσταθεί και στην Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας,  ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των θεμάτων Ρομά.  Στόχος να ελεγχθεί η παραβατικότητα. Σε καθημερινή βάση η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναλάβει να δραστηριοποιείται σε περιοχές, όπου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ., καταγράφονται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας. Στο πέρασμα των ετών έχει αποδειχθεί περίτρανα πώς οι αστυνομικές επιχειρήσεις δεν θα ανατρέψουν την κατάσταση, ούτε πρόκειται να την κάνουν καλύτερη. Ο στόχος ήταν και θα πρέπει να παραμένει ένας: Να μπορέσουν οι Ρομά να αντιληφθούν πώς υπάρχουν νόμοι και πώς όλοι απέναντι στο νόμο είναι ίσοι. Η εξασφάλιση των προς το ζην μέσω παραβατικών συμπεριφορών δεν μπορούν να αποτελούν τρόπο επιβίωσης.

Πάνω από 12.000 Ρομά

Στην Ελλάδα ζουν σε 77 καταυλισμούς περισσότεροι από 12.500 Ρομά. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 117.495 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί το 1,13% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, ενώ κατοικούν σε 142 δήμους σε όλη τη χώρα. Το 80,8% των Ρομά είναι εγγεγραμμένοι δημότες στον τόπο κατοικίας τους. Όσοι διαμένουν σε σπίτια είναι περισσότερο ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες. Σε ότι αφορά τους 12.500 Ρομά οι οποίοι διαβιούν σε 77 διάσπαρτους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, σε αυτούς τους πληθυσμούς παρατηρούνται συχνά θέματα παραβατικότητας και αδυναμία ενσωμάτωσης. Τα προγράμματα ένταξης των Ρομά «πήγαν πίσω» μετά το 2015, όταν η Ελλάδα αμέσως μετά τη χρεοκοπία της έπρεπε να αντιμετωπίσει και το μεγάλο προσφυγικό-μεταναστευτικό «κύμα». Το αποτέλεσμα ήταν να παγώσουν όλες οι προσπάθειες και τα κίνητρα για ένταξη αυτών των πληθυσμών στον κορμό της κοινωνίας.

Αχαΐα: Ξεχείλισε η υπομονή των πολιτών : «Δεν αντέχουμε άλλο» 2

Κοινωνική Ένταξη σε τέσσερα επίπεδα

Τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά που διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν: Τις εθνικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 ΠΥΛΩΝΑΣ Ι. «Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»

 ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. «Ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση)»

 ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. «Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά»

 ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV. «Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

 Μέσω της πύλης της εκπαίδευσης μπορεί να «χτιστεί» ένα διαφορετικό αύριο. Η  εκπαίδευση αποτελεί το κομβικό σημείο στην ενσωμάτωση των Ρομά στην ελληνική κοινωνία εκεί θα ανοίξει ο διάδρομος για την ουσιαστική αλλαγή. Το σχολείο όμως που θα κρατήσει κοντά του αυτά τα παιδιά, που οι εγγραφές δεν θα γίνουν για τα «μάτια» του κόσμου, εκεί όπου η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και αυτό γίνεται πράξη.  Όπου υπάρχει ενδιαφέρον, αγωνία και άμεση παρέμβαση όταν τα παιδιά αυτά δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα όπως θα έπρεπε για να παρακολουθήσουν το μάθημα.

*Δημοσιεύτηκε η εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα