Αχαϊα: Στα όπλα οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες – “Πάνε να αφανίσουν έναν ορεινό όγκο”

19.10.2021 / 21:35
????????????????????????????????????

Της Ελένης Παρασκευοπούλου

 Αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους κατοίκων του Λεοντίου, Σουλίου, Μοίρα, Ελεκίστρας κ.α. που διαπίστωσαν ξαφνικά τι ακριβώς σχεδιαζόταν «πίσω από την πλάτη τους».  Στο «Νεολόγο» μιλά ο Γεώργιος Σίψας μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Λεοντίου τονίζοντας πως πρόκειται για καταστροφή του περιβάλλοντος και εκφράζοντας τις θέσεις των πολιτών ζητά να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αδειοδότηση.

«Πρόκειται για την τρίτη δημόσια διαμαρτυρία στην οποία προχωρήσαμε, η πρώτη ήταν το καλοκαίρι στην θέση Γολέμη στο χωριό μας, η δεύτερη ήταν πριν από ένα μήνα στον κόμβο Κουρλαμπά και η τρίτη μαζί με τα χωριά Σούλι, Μοίρα, Ελεκίστρα, στον κόμβο Περιβόλας.

Εμείς ξαφνικά και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα ως χωριό, είδαμε μια εταιρεία να έρχεται στο βουνό και να βάζει έναν μετεωρολογικό ιστό. Αυτό συνέβη στα τέλη της περασμένης άνοιξης. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τι είναι αυτό και έτσι ανακαλύψαμε ότι έχουν σχεδιάσει να βάλουν ανεμογεννήτριες πάνω ακριβώς από το χωριό.

 Εν συνεχεία βρήκαμε και άλλα στοιχεία:  Έχουν καταλάβει τη θέση σε όλο τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού από Λεόντιο – Πάτρα και μέχρι Αίγιο, για ότι βουνοκορφή υπάρχει έχουν πάρει άδειες παραγωγής κ.α. Είναι τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, για πέντε διαφορετικά αιολικά πάρκα, θα γεμίσει δηλαδή το βουνό ανεμογεννήτριες.

Είναι αδειοδοτημένες, έχουν πάρει δηλαδή άδεια παραγωγής, που σημαίνει ότι συμφωνεί το κράτος. Οι τρείς από αυτές έχουν πάρει και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, ολοκληρώνεται η αδειοδότηση τους και από ότι μας είπε και η ίδια η εταιρεία, με την οποία ήρθαμε σε επαφή, τα έργα τους αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη άνοιξη. 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού μόλις τα έμαθαν όλα αυτά. Το χωριό είναι ορεινό, απομονωμένο, 200 μόνιμους κατοίκους έχει αλλά παρ’ όλα αυτά έχει 20 παιδάκια στο Δημοτικό σχολείο.

Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους βοσκοί, βόσκουν πάνω στο Παναχαϊκό όπως και σε άλλα ορεινά χωριά της Αχαΐας, αλλά τόσο ζωντανό χωριό δεν υπάρχει άλλο, έχει παραγωγή μεγάλη, κάνει 2000 τόνους γάλα το χρόνο, έτσι ζει.

Όταν ανακαλύψαμε τα έργα τους λοιπόν, τι έχουν κανονίσει να κάνουν, υπολογίζουμε 75 χιλιόμετρα νέες διανοίξεις δρόμων, οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν σαν εγκατάσταση είναι από 700 στρέμματα και πάνω η κάθε μία.

Συνολική ζημιά σε όλο τον ορεινό όγκο 5.000 με 6.000 χιλιάδες στρέμματα, αν γίνουν όλα αυτά που σχεδιάζουν. Στην τελευταία διαμαρτυρία το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος της Πάτρας, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου επίσης είναι μαζί μας και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν. 

Φοβόμαστε για τους χώρους βόσκησης, οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το μικροκλίμα, θα έχουμε λιγότερα νερά, χιόνια, θα στερέψουν κάποιες πηγές, είναι γενικό το πρόβλημα, όσοι κατοικούν γύρω από το Παναχαϊκό Όρος θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον, αν τελικά ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε να το καταλάβουν όλοι.

Πάνε να αφανίσουν έναν ορεινό όγκο, να τον ισοπεδώσουν τελείως, ο οποίος έχει μέσα τρεις Natura περιοχές, τα έργα είναι όλα μέσα σε περιοχή Natura. Η νομοθεσία που έχουμε εδώ σαν χώρα, για την οποία έχουμε καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μοιράσει το βουνό σε τρεις Δήμους, έτσι ώστε να χωράνε πολλές ανεμογεννήτριες, αν το βουνό ήταν μόνο του σαν έκταση είναι ήδη κορεσμένο από αυτές που έχουν μπει. Έχουμε μπει 56 και αναμένονται άλλες 77 με αυτά τα έργα .

Καμία πρόληψη για την χλωρίδα και την πανίδα τίποτα, και όλα αυτά στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης η οποία σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες δεν πιστεύουμε ότι είναι και πολύ πράσινες, περισσότερη ζημιά κάνουν παρά το καλό τους. Αυτές που υπάρχουν, το καλοκαίρι όταν φύσαγε υπερβολικά, κατάφεραν το 5% της Πάτρα να καλύψουν, οι 57 από αυτές, δηλαδή χρειάζονται χιλιάδες για να καλυφθεί μια πόλη σαν την Πάτρα και όταν … φυσάει μόνο!

Είναι πασιφανές ότι μας κοροϊδεύουν. Οι Γερμανοί εγκαινίασαν καινούργιο λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, με όλες τις προδιαγραφές, να κρατιέται ο άνθρακας και ότι άλλο προβλέπεται, εμείς εδώ τα κλείσαμε αντί να τα αναβαθμίσουμε, και έρχονται κάτι ξένοι και κάνουν βιομηχανία στην κορυφή του βουνού και τους πληρώνουμε και ψηλά την τιμή του ρεύματος, γιατί προκαταβολικά, κλείνουν συμβόλαιο με την ΔΕΗ για υψηλή τιμή ρεύματος.

 Ζητάμε να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αδειοδότηση, να συμμορφωθούμε με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να σταματήσουμε να ξεπουλάμε τον τόπο μας και την χώρα μας.

 Να μην καταστρέφονται παραγωγικά κομμάτια στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, παραγωγικά και φυσικά κομμάτια. Δεν γίνεται ότι έχει μείνει από τις φωτιές, να το φάνε οι μπουλντόζες των ανεμογεννητριών, είναι απαράδεκτο, παράλογο, πέρα από κάθε λογική. »

Στήριξη στους κατοίκους από τον Δήμαρχο Πατρέων

Ο Δήμαρχος Πατρέων, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων τους. Ο Κώστας Πελετίδης έδωσε μάλιστα το παρών στην τελευταία κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα