Αχαϊα – Σημαντική αύξηση στις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων

28.09.2021 / 20:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dog-2606759

Σημαντική αύξηση στις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών. Οι περισσότερες εξ’ αυτών γίνονται από πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει κακοποίηση ή και παραμέληση ζώων από τους κηδεμόνες τους. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν οι πολίτες, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τηλεφωνικώς το συμβάν στην Αστυνομία. Σημειώνεται ότι με βάση την τρέχουσα νομοθεσία η κακοποίηση ζώου συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να τηρήσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Σύμφωνα δε, με μελέτες που έχουν γίνει, οκτώ στις δέκα κακοποιήσεις αφορούν ζώα δεσποζόμενα, καθώς οι κηδεμόνες τους τα θεωρούν αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Η χελώνα σε… βρώμικα νερά

Μάλιστα μια από τις πιο «περίεργες» καταγγελίες ήταν όταν οι αστυνομικοί στην Πάτρα κλήθηκαν για καταγγελία που αφορούσε κακοποίηση ζώου, στην περίπτωση αυτή επρόκειτο για μια χελώνα. Την εντόπισαν μέσα σε ένα τετράγωνο γυάλινο δοχείο με βρώμικα νερά … η οποία πάλευε να βγάλει το κεφάλι της πάνω από το νερό για να αναπνεύσει. Έξω από το γυάλινο δοχείο οι αστυνομικοί εντόπισαν ακόμη δύο χελώνες που φαίνεται πώς είχαν καταφέρει να «δραπετεύσουν».

Στην Πάτρα η πρώτη προφυλάκιση

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν του 4745/2020, για τον βασανισμό και δολοφονία της γάτας έγινε στην Πάτρα. Στη φυλακή οδηγήθηκε 23χρονός που συνελήφθη στις 26 Ιουλίου και ομολόγησε ότι έσφαξε μια γάτα στην περιοχή του νότιου πάρκου της Πάτρας πλησίον της οδού Παπαφλέσσα. Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση δράστη και κατ’ ομολογία δολοφόνου ζώου από τον περασμένο Νοέμβριο, που η δολοφονία και ο βασανισμός ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα.

Φυλάκιση μέχρι 10 έτη

Ψηφίστηκε  την περασμένη εβδομάδα από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους βασανίζουν ή και παραμελούν τα ζώα.    

Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Το νέο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πολιτική αγωγή οι φιλοζωϊκές

Φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία μπορούν στο εξής να παρίστανται αυτοτελώς ως πολιτική αγωγή, προς υποστήριξη της κατηγορίας σε δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για την για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» .

Σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση του ΔΣΑ «μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και φιλοζωικών οργανώσεων, ο αρμόδιος Αναπληρωτής  Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας,  συμπεριέλαβε διάταξη κατά την οποία στις δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας».

Η εξέλιξη θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία των ζώων, ιδίως όταν παρουσιάζονται φαινόμενα κακοποίησης εναντίον τους.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα