Αχαΐα: Πάνω από 1000 εργαζόμενοι στην Υγεία λένε “όχι” στο εμβόλιο – Tι δηλώνει στο “Νεολόγο” μια υγειονομικός που είναι αντιμέτωπη με αναστολή εργασίας

20.08.2021 / 12:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
οξτΰ λοθσιξοΏ απϋ τγμ œώςόστώα ”ΐψςώομγρ
Χοθσιξόρ τγρ ≈―‘ βώίηγξαμ στομ ≈θαψψεκισλϋ ξαι ίδυσαμ λια λιξώό σθμαθκΏα λε ίώψα Ήατφιδήξι ξαι
»εοδυώήξγ.≈Ώμαι ίμα εκήςιστο ΪεθςαώιστΰΜ τγρ δγλϋσιαρ τγκεϋώασγρ στοθρ ςικιήδερ ψιατώοΐρ ξαι τοθρ
μοσγκεθτίρ λαρ ποθ δΏμοθμ αξοΐώαστα τγ ψεμμαΏα λήςγ εμαμτΏομ τοθ ιοΐ, ακκή ξαι λια μϋτα αισιοδονΏαρ
ψια τοθρ σθλποκΏτερ λαρ ποθ μοσγκεΐομται στο σθψξεξώιλίμο μοσοξολεΏο αμαωοώήρ ξαι ξήποιοι απϋ
αθτοΐρ αμτιλετυπΏφοθμ τγ λεψήκγ δοξιλασΏα τοθ Covid 19,  Ρεθτεώα 20 ΝπώικΏοθ 2020

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΣΣΑΡΑ
[email protected]

Μιλάει στο «Ν» μια 42χρονη επικουρική που δουλεύει σε νοσοκομείο της Πάτρας και θα βγει σύντομα σε αναστολή καθηκόντων

Με τον covid να μας δείχνει και πάλι την δύναμή του και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται, όλο και περισσότερο «σφίγγει» ο κλοιός και για τους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Υπενθυμίζεται πως, από την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την νομοθετική απόφαση της κυβέρνησης, κάθε ανεμβολίαστος υγειονομικός που δεν θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου θα τίθεται σε επ΄ αόριστον αναστολή καθηκόντων. Όπως όλα δείχνουν, σημαντικός αριθμός υγειονομικών και στην Αχαϊα θα βρεθεί εκτός εργασίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στην περιοχή μας, περίπου 1.000 υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα πάντως με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, το 75% όλων των εργαζομένων σε μονάδες (δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές) είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς ένα 25% των εργαζόμενων παραμένει  ανεμβολίαστο.

Πώς θα καλυφθούν οι θέσεις

Τί θα γίνει όμως από 1η Σεπτεμβρίου με τις θέσεις του προσωπικού που θα βγει σε αναστολή; Οι ΜΕΘ γεμίζουν ξανά από κρούσματα, ήδη υπάρχει έλλειψη υγειονομικών στα νοσοκομεία και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση εργαζομένων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις αναστολές, να καλυφθούν από εργαζόμενους πλήρως εμβολιασμένους.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ 42ΧΡΟΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ

Γιατί λέω «όχι» στο εμβόλιο

O «Ν» φιλοξενεί σήμερα μια μητέρα δύο παιδιών που υποστηρίζει πως η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο. Πρόκειται για μια επικουρική εργαζόμενη σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου πρόκειται να βγει σε αναστολή εργασίας.

Η ίδια μιλά για την εμπειρία της με τον covid-19 και για την αναστολή εργασίας που πρόκειται να βγει σύντομα, με τα επιχειρήματά της να έρχονται κόντρα σε όσα υποστηρίζει παγκοσμίως η επιστημονική κοινότητα για την σημασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η 42χρονη νοσηλεύτρια θεωρεί αντισυνταγματική την πρακτική περί υποχρεωτικότητας του εμβολίου και δηλώνει πως όσο δύσκολες και αν θα είναι από οικονομικής πλευράς οι συνθήκες γι’ αυτήν και την οικογένειά της, με μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Οπως αναφέρει, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με φάρμακα που τις προκαλούν σοβαρές αλλεργίες και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την απόφασή της να πει «όχι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Είναι ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, και ενώ γνωρίζω το πρόβλημα αλλεργιών που έχω στα φάρμακα δεν θα διακινδυνεύσω την υγεία μου. Με υποχρεώνουν να κάνω την πρώτη δόση και ύστερα από αυτήν, αν διαπιστωθεί πρόβλημα, να μην συνεχίσω για επόμενη δόση. Ενώ γνωρίζω λοιπόν τί μπορεί να μου συμβεί, δεν μπορώ να το προκαλέσω ουσιαστικά από μόνη μου» υπογραμμίζει.

Η 42χρονη υγειονομικός αναφέρεται ακόμη και στις αποκλίνουσες απόψεις των γιατρών πάνω στο θέμα του εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως υπάρχουν δύο κατηγορίες γιατρών με τις ίδιες γνώσεις, αλλά διαφορετικές πεποιθήσεις. «Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να μην προχωρούν οι πολίτες στον εμβολιασμό και τους αποτρέπουν από μια τέτοια απόφαση. Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη μερίδα γιατρών και συνανθρώπων μας γενικότερα, που θεωρούν τον εμβολιασμό, ως την πιο σωστή κίνηση, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και για το κοινό καλό. Μέσα σε όλα αυτά κανένας γιατρός όμως, δεν αναλαμβάνει υπεύθυνα να πάρει την ευθύνη». 

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της στο «Ν», η 42χρονη υγειονομικός εξηγεί πως κόλλησε κορονοϊό, αλλά τον «πέρασε» ελαφρά και ανώδυνα. «Χωρίς συμπτώματα και μένοντας σπίτι, όπως κι όσο προβλεπόταν. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτή την τραγικότητα με την οποία παρουσιάζουν αυτό τον ιό. Σαφώς και υπάρχουν θάνατοι. όμως παίζει ρόλο και ο κάθε οργανισμός πώς το δέχεται και τί προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει. Οταν μου συνέβη δεν μπορώ να πω πως δεν πανικοβλήθηκα ή δεν αισθάνθηκα φόβο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έλεγα «ναι» στο εμβόλιο. Δεν  μπορούσα να πάρω κανένα φάρμακο. Ηθελα να νοσήσω για να αποφύγω τον εμβολιασμό».

Η 42χρονη εργαζόμενη εμφανίζεται σίγουρη, πως είτε κάποιος είναι εμβολιασμένος, είτε ανεμβολίαστος, θα κολλήσει κορονοϊό, ενώ η ίδια πιστεύει ότι το πιο πιθανό είναι να κόλλησε από τον εργασιακό της χώρο και μάλιστα από εμβολιασμένους συναδέλφους, αφού μόνο με εκείνους ερχόταν σε στενή επαφή όταν εργαζόταν.

(Τα στοιχεία της 42χρονης είναι στην διάθεση της εφημερίδας “Νεολόγος” και του Dete.gr )

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα