Αχαΐα: Οι πολύτεκνες οικογένειες τα βγάζουν περά όλο και πιο δύσκολα – Πως θα λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα

07.08.2022 / 9:00
POLYTEKNOI

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

«Πριν από το 2011 στο μυαλό των κυβερνώντων ήταν η επίλυση του δημογραφικού και είχαν θεσμοθετηθεί επιδόματα και ειδικά οφέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο σήμερα έχουν περικοπεί σε σημαντικό αριθμό» σύμφωνα με την Τασία Μανωλοπούλου

Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 ήταν ξεκάθαρα και έδειξαν πόσο η  δεκαετής οικονομική κρίση επηρέασε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αφού οι γεννήσεις πλέον υπολείπονται των θανάτων κάθε χρόνο δείχνοντας ξεκάθαρα πως η Ελλάδα γερνάει.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου Τασία Μανωλοπούλου, καθώς και με τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ και πολύτεκνο Θεόδωρο Κανελλόπουλο.

Σε 10.432.481 υπολογίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021». Στην απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός ανερχόταν σε 10.816.286, έτσι προκύπτει μια μείωση περίπου 383.805 ή κατά 3,5% . 

Τασία Μανωλοπούλου: «Οι νέοι αντί να δημιουργούν οικογένειες, γυρνούν στα πατρικά τους»

Σύμφωνα με την κ. Μανωλοπούλου, κατεξοχήν στο μυαλό των κυβερνήσεων πριν από το 2011 ήταν η επίλυση του δημογραφικού και είχαν θεσμοθετηθεί επιδόματα και ειδικά οφέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο όλα αυτά πλέον έχουν περικοπεί σε σημαντικό αριθμό και έτσι οι οικογένειες δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, είναι πολύ δύσκολη αφού μετά την οικονομική και την υγειονομική, ακολούθησε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστώντας την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη.

Το στοίχημα για την επίλυση του δημογραφικού δεν αφορά μόνο την στήριξη των τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών αλλά κυρίως να πεισθούν οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά να φέρουν στον κόσμο και άλλα παιδιά. Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Μανωλοπούλου  η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό επίπεδο, λειτουργεί ως αντί – κίνητρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μανωλοπούλου: «Λόγω της ανεργίας, υπάρχουν νέοι 30-35 χρονών που αντί να δημιουργούν την δική τους οικογένεια έχουν επιστρέψει στο πατρικό τους σπίτι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, να κάνουν τις αγορές που χρειάζεται το σπίτι κ.α. Στο ίδιο μήκος κύματος όταν βλέπουν τις πολυμελείς οικογένειες να τα βγάζουν δύσκολα πέρα το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι η δημιουργία οικογένειας και απόκτησης παιδιού».

Τί πρέπει να γίνει

Πολλά είναι αυτά που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας ώστε αυτό το κλίμα να αλλάξει. Σύμφωνα με την κ. Μανωλοπούλου αρχικώς θα πρέπει να επιστρέψει η στήριξη και οι παροχές στις πολυμελείς οικογένειες ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και οι οποίες θα πείσουν τους δύσπιστους γονείς να κάνουν και άλλο παιδί.

Επόμενος τομέας που μπορεί να υπάρξει μέριμνα από το κράτος είναι και οι φορολογικές ελαφρύνσεις σε τρίτεκνες – πολύτεκνες και πολυμελείς οικογένειες καθώς αντί να επιδοτείται η δημιουργία και η ανατροφή ενός παιδιού, στα χρόνια του μνημονίου τα παιδιά γίνανε τεκμήρια βάσει των οποίων οι γονείς φορολογούνται περισσότερο οπότε το σκέφτονται διπλά και τρίδιπλα να προχωρήσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι νέες οικογένειες θεσμοθέτησε το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση ενός παιδιού. Ωστόσο όπως μας λέει η κ. Μανωλοπούλου η ανατροφή των παιδιών δεν σταματά στην γέννα αλλά οι γονείς χρειάζεται να δαπανήσουν πάρα πολλά χρήματα για την μόρφωση, τις σπουδές, τις παράλληλες δραστηριότητες των παιδιών και άρα η στήριξη του Κράτους δεν θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν τα παιδιά σε μια ηλικία. 

Θ. Κανελλόπουλος: «Στήριξη για σωστή μόρφωση των παιδιών»

Στον «Νεολόγο» των Πατρών μίλησε και ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ και πολύτεκνος, Θεόδωρος Κανελλόπουλος. Όπως μας εξηγεί, το πρόβλημα με τις πολυμελείς οικογένειες επί χρόνια δεν είναι μόνο η σίτισή τους αλλά η παροχή στα παιδιά κάποιο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, γνώσης κάποιας ξένης γλώσσας, επαφή με τη μουσική και το θέατρο, δηλαδή η σωστή μόρφωση των παιδιών.

Παράλληλα άλλες μορφές στήριξης, είναι το ειδικό τιμολόγιο στη ΔΕΗ, ειδικά αυτή την περίοδο με τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκτοξευτεί και «επίσης θα πρέπει να δίνεται ενίσχυση ώστε να αποκτήσουν ένα μεγάλο όχημα χωρίς να αποτελεί ένδειξη πλούτου και να φορολογούνται παραπάνω αφού το μεγάλο όχημα χρειάζεται για την μετακίνηση τους. Είναι σημαντικό να καταλάβει το Κράτος ότι μια οικογένεια με π.χ. τέσσερα παιδιά, μαζί με τους γονείς φτάνουν τα έξι άτομα και χρειάζονται όχι ακριβό αλλά μεγάλο όχημα για να μετακινηθούν» καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα