Αχαΐα: Έξαρση της βίας κατά των παιδιών-Διπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια οι καταγγελίες

19.03.2023 / 6:00
1200

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διπλασιάστηκαν, μέσα σε τρία χρόνια, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Νεολόγος» των Πατρών. Την ίδια ώρα, ανησυχητική αύξηση καταγράφεται και στις καταγγελίες για σωματική κακοποίηση ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Νεολόγος» των Πατρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2020 η Ιατροδικαστική της Πάτρας εξέτασε 347 περιπτώσεις παιδιών κάτω των 15 ετών, εκ των οποίων οι 17 για σωματικές βλάβες και οι 9 για σεξουαλική κακοποίηση.

Την επόμενη χρονιά, το 2021, εξετάστηκαν συνολικά 300 ανήλικοι κάτω των 15 ετών από την Υπηρεσία, εκ των οποίων οι επτά περιπτώσεις αφορούσαν σωματικές βλάβες και οι 11 σεξουαλική κακοποίηση. Το 2022 εξετάστηκαν 441 περιπτώσεις ανηλίκων, εκ των οποίων οι 35 αφορούσαν σωματική κακοποίηση και οι 20 σεξουαλική κακοποίηση. Βλέπουμε δηλαδή, ότι την τελευταία τριετία, η οποία στιγματίστηκε από την καραντίνα και τον κορωνοϊό,  υπάρχει διπλασιασμός των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, καθώς από εννέα το 2021, έφτασαν στις 20 το 2022….

Βεβαίως, δεν προκύπτει ότι σε όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα, είτε για σωματική, είτε για σεξουαλική κακοποίηση, ωστόσο οι ραγδαία αύξηση των καταγγελιών προβληματίζει. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κάποια μορφή κακοποίησης είναι αυτά με ειδικές ανάγκες, διανοητική αναπηρία, νευρολογική διαταραχή, χρόνια νοσήματα και αναγνώριση ομοφυλοφιλίας. Επίσης τα παιδιά που ζουν με γονείς ή φροντιστές που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, έχουν ψυχική ή νευρολογική διαταραχή ή εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Αγγελική Τσιόλα: Η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί

Κληθείσα από τον «Νεολόγο» των Πατρών η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας κυρία Αγγελική Τσιόλα, να σχολιάσει τα στοιχεία που αφορούν την παιδική κακοποίηση, ανέφερε τα εξής: «Η ανάγνωση των στοιχείων, δεν μπορεί από μόνη της να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς αφορούν μόνον στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί επισήμως και η Υπηρεσία μας έχει κληθεί με παραγγελία αρμόδιας Αρχής (Εισαγγελία, Αστυνομικά Τμήματα), να προχωρήσει σε εξέταση. Να σημειωθεί δε, ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τις εξετάσεις που έχουν γίνει σε ανηλίκους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πράγματι διαπιστώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις κάποιας μορφής κακοποίηση στους εξεταζόμενους. Κάθε περίπτωση καταγγελίας κακοποίησης σε ανηλίκους, η ιατροδικαστική εκτίμηση συνοδεύεται απαραίτητα και από εκτίμηση παιδοψυχίατρου, καθώς  για την ασφαλή τεκμηρίωση ενός τέτοιου περιστατικού η διερεύνηση να αφορά και σε κάποιες επιπλέον παραμέτρους και ενέργειες. 

Αυτό, πάντως, που διαπιστώνουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα κακοποίησης ανηλίκων, είτε σωματικής είτε και σεξουαλικής, και πλέον τα συμβάντα καταγγέλλονται χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς ανησυχία για πιθανό αντίκτυπο στο κοινωνικό περιβάλλον. Το θέμα αυτό αφορά τόσο τις ανοικτές, όσο και τις πιο κλειστές κοινωνίες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα