Αχαϊα-Ένωση Αστυνομικών:Ψυχιατρικοί ασθενείς ως κρατούμενοι κι αστυνομικοί σε ρόλο ψυχιάτρων

22.02.2021 / 9:14
astinomikos_v_030419-768x427-1

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, της Ένωσης Αστυνομικών Αχαϊας, για τις μεταφορές ψυχιατρικών ασθενών από περιπολικά της αστυνομίας

Άλλα τέσσερα περιστατικά μεταφοράς ψυχιατρικών ασθενών από την αστυνομία μέσα σε λίγες ημέρες στην Πάτρα.Η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αχαϊας επανέρχεται στις διαμαρτυρίες και επισημαίνει ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι και οι αστυνομικοί ως ψυχίατροι

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρεται:

Ως πότε οι ψυχικά ασθενείς θα αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι;

Ως πότε οι Αστυνομικοί θα αντιμετωπίζονται ως ψυχίατροι;

Ως πότε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα θα εφαρμόζονται αναχρονιστικές

και απάνθρωπες διαδικασίες για τους ψυχικά ασθενείς;

Αλλά τέσσερα περιστατικά στην Πάτρα μέσα σε λίγες μέρες. Άλλα τέσσερα περιστατικά που επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ώστε να θεσμοθετήσει ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών Πολιτών:

  1. Διακομιδή από την Πάτρα στην Θεσσαλονίκη με περιπολικό αυθημερόν, από το απόγευμα μέχρι τα χαράματα της επομένης ημέρας, ψυχιατρικού περιστατικού αφού οι τοπικές υγειονομικές μονάδες δεν διέθεταν κλίνη.
  2. Εμπρησμός περιπολικού οχήματος κατά την διάρκεια διακομιδής ανηλίκου για ψυχιατρική εξέταση σε κρατική παιδιατρική μονάδα στην Πάτρα. Οι Αστυνομικοί άραγε έπρεπε να προσέχουν τον ανήλικο που είχε ήδη κάνει μία προσπάθεια αυτοκτονίας ή το περιπολικό τους;
  3. Εγκλωβισμένο περιπολικό με διακομιδή ψυχασθενούς για εξέταση την ώρα που στην περιοχή ευθύνης του εξελισσόταν σοβαρό επεισόδιο – συμπλοκή με αποτέλεσμα θανατηφόρο τραυματισμό από πυροβόλο όπλο ατόμου.
  4. Επίθεση από ψυχικά ασθενή σε δύο Αστυνομικούς με αποτέλεσμα τρία ράμματα για τον έναν στο κεφάλι και τραυματισμός για τον άλλον στο χέρι.

Άραγε μέχρι πότε οι άνθρωποι που χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη θα αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως κρατούμενοι και θα τους ¨φορτώνει¨ το κράτος στους Αστυνομικούς Υπαλλήλους που είναι ανεκπαίδευτοι και βέβαια πλήρως άσχετοι για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών; Ως πότε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα οι ψυχικάασθενείς δεν θα αξίζουν την φροντίδα εξειδικευμένων επιστημόνων ψυχίατρων, ψυχολόγων και νοσηλευτών; Ως πότε η Ελληνική Αστυνομία θα είναι επιφορτισμένη με κάθε λογής πάρεργο που η απλή λογική επιτάσσει να τις κάνουν άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες του Κράτους και δεν θα καταφέρνει να ασχολείται με το κύριο έργο της, αυτό της προληπτικής και κατασταλτικής αστυνόμευσης;

Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι δεκάδες για το θέμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείο Υγείας, τους Βουλευτές της Αχαΐας, την ηγεσία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και προς την ηγεσία των Εισαγγελικών Αρχών που προΐσταται της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας, όπως εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα με τον απαρχαιωμένο και απάνθρωπό αυτό τρόπο.

Όλοι συμφωνούν, και έχουμε λάβει ακόμα και δεσμεύσεις για την επίλυσης εντός ου τρέχοντος έτους του θέματος, για το ότι η διαδικασία πρέπει να αλλάξει και οι ασθενείς να διακομίζονται με ασθενοφόρα οχήματα και την συνοδεία ψυχιάτρου και νοσηλευτών.

Εν κατακλείδι λοιπόν αναμένουμε την άμεση ψήφιση νόμου για τον εξωραϊσμό της διαδικασίας της διακομιδής για εξέταση προς ακούσια νοσηλεία από την Βουλή των Ελλήνων με εξής βασικές αρχές:

  1. Την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ στελεχωμένης με εξειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει τις κάθε είδους διακομιδές όπως από τον τόπο γένεσης του περιστατικού, την διακομιδή για εξέταση και την διακομιδή για πιθανό εγκλεισμό.
  2. Την συνοδεία από την πρώτη στιγμή του περιστατικού από ψυχίατρο και την παρουσία διαπραγματευτή, ειδικά για τα σοβαρά περιστατικά.
  3. Την πλήρη απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από την όλη διαδικασία.

Στην Πάτρα δυστυχώς θρηνούμε ήδη τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, που μέσα στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έθεσε τέρμα στην ζωή του με το πυροβόλο όπλο του Αστυνομικού που τον συνόδευε.

Άραγε πόσα περιστατικά πρέπει να καταγραφούν ακόμα ώστε να θεσμοθετηθεί το ήδη κοινώς αποδεκτό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας ασθενών;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα