Αχαΐα: Διαρκείς έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων

27.05.2023 / 18:15
ΧΩΡΑΦΙ-37

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

Βασικό μέλημα των παραγωγών της Αχαΐας είναι τα προϊόντα τους να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφάλειας

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα αγροτικά προϊόντα της Αχαΐας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ασφαλή για τον καταναλωτή, χάρη στην ευσυνειδησία των ίδιων των παραγωγών και στην επιστημονική υποστήριξη που έχουν από τους γεωπόνους της περιοχής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να είναι υποψιασμένος στο τι αγοράζει, κυρίως από υπαίθριες αγορές και από μη πιστοποιημένους παραγωγούς.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγροτικής αγοράς βασικό μέλημα των παραγωγών της Αχαΐας είναι τα προϊόντα τους να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφάλειας, καθώς κατά κύριο λόγο η παραγωγή τους διοχετεύεται είτε στην αγορά της Ε.Ε., είτε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και στις δυο περιπτώσεις οι αγοραστές κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν, αφενός την υγεία των πελατών τους, αφετέρου τη φήμη των εταιρειών τους.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι παραγωγοί της Αχαΐας είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστοποιημένοι τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε αυτό της τυποποίησης των προϊόντων τους. Μάλιστα, πέρα από τους ελέγχους που γίνονται τόσο στο χωράφι, όσο και στο τελικό τυποποιημένο προϊόν, «τρέχει» παράλληλα και ένα πρόγραμμα δειγματοληπτικού ελέγχου των αγροτικών προϊόντων αυτή τη φορά στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ, στα οπωροπωλεία και στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Η Διεύθυνση Γεωργίας της Αχαΐας έχει επιφορτίσει με 70 δειγματοληπτικούς ελέγχους κατ’ έτος σε οπωροκηπευτικά, ωστόσο δεν είναι η μόνη Υπηρεσία που συμμετέχει στο πανελλαδικό πρόγραμμα ελέγχου, καθώς άλλες Υπηρεσίες κάνουν ελέγχους σε διαφορετικά προϊόντα.

Ασφαλείς οι φράουλες

Αυτή την περίοδο στον κάμπο της Αχαΐας παράγονται οι φράουλες, στις οποίες όπως αναφέρουν γεωπόνοι τονίζει στον «Νεολόγο» των Πατρών ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας στην Αχαΐα Άρης Γκολφινόπουλος, γίνονται διαρκείς έλεγχοι της παραγωγής, τόσο από τη Διεύθυνση Γεωργίας, όσο και από τις εταιρείες που παραλαμβάνουν την παραγωγή και η οποία διατίθεται σε εγχώρια σούπερ μάρκετ, αλλά και στο εξωτερικό.

«Οι φράουλες στην περιοχή μας είναι απολύτως ασφαλείς και από μικροβιολογική πλευρά, όπως έδειξε άλλωστε ο πρόσφατος κοινοτικός έλεγχος, και από πλευράς υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Εξάλλου, όλοι οι παραγωγοί είναι πιστοποιημένοι και ακολουθούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος, κάτι που σημαίνει ότι είναι ασφαλή για τον τελικό καταναλωτή».

Το ίδιο συμβαίνει και σε μια σειρά άλλων προϊόντων της αχαϊκής γης, όπως είναι οι πατάτες, τα καρπούζια, τα πεπόνια τα σταφύλια τα οποία κατά κύριο λόγο είναι οινοποιήσιμα, τα μηλοειδή, κτλ.

«Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρτίδα προϊόντος, από τα μαζικά παραγόμενα στο νομό να έχει βρεθεί ακατάλληλο» σημειώνει χαρακτηριστικά  στον «Νεολόγο» των Πατρών ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας στην Αχαΐα Άρης Γκολφινόπουλος.

Τι συμβαίνει με τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα, δεν έχουν εκτεθεί σε χημικά, ωστόσο, ακόμη και σε αυτά

ανιχνεύονται κατά διαστήματα υπολειμματικότητες. Βέβαια ακόμη εάν εντοπιστούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βρίσκονταν κάτω από τα όρια, αλλά -σύμφωνα με τη νομοθεσία- τα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται να έχουν υπολείμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα βιολογικά προϊόντα έχουν ψεκαστεί, εν αγνοία των καλλιεργητών τους, από το περιφερόμενο νέφος γειτονικών καλλιεργειών. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί βιολογικών καλλιεργειών δημιουργούν ζώνες ασφαλείας από τις συμβατικές καλλιέργειες.  

Να σημειωθεί ότι, οι έλεγχοι των ελληνικών βιολογικών προϊόντων που διακινούνται στην αγορά εκτελούνται από μια σειρά από ιδιωτικούς φορείς. Αυτοί οι φορείς έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν την διαδικασία καλλιέργειας των βιολογικών προϊόντων και να παρέχουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, απαιτείται να εξετάζουν τουλάχιστον το 5% των παραγόμενων – διακινούμενων βιολογικών προϊόντων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αν καταλήξουν σε ανακάλυψη προβλήματος, τότε πρέπει να διαγράψουν τον παραβάτη από τις λίστες τους. Η επίβλεψη των πιστοποιημένων ελεγκτών γίνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) – Δήμητρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα