Αχαΐα- Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Με τη «γλώσσα» των αριθμών

17.09.2023 / 9:17
ka-86

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου 

Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται ο δείκτης της επιχειρηματικότητας στην Αχαΐα για το 2023, με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου που εξασφάλισε ο «Ν».

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Το πρόσημο του δείκτη επιχειρηματικότητας με βάση τις εγγραφές και τις διαγραφές που έχουν γίνει στα μητρώα του Επιμελητηρίου είναι στο +890, γεγονός που δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία, το έδαφος παραμένει πρόσφορο για νέες επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Ρεκόρ των τελευταίων 12 ετών

Το +890 για ένα χρονικό διάστημα που είναι κοντά στο μισό του έτος αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 12 ετών και φανερώνει ότι η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας που έχει ξεκινήσει από το 2017 και μετά συνεχίζεται και είναι σε μια σταδιακή άνοδο.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και πάντα σε ότι αφορά το τρέχον έτος, αυτό που παρατηρεί εύκολα κανείς στους τρεις βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας έτσι όπως αυτοί είναι διαχωρισμένοι από το Επιμελητήριο, είναι ότι το εμπόριο και οι υπηρεσίες έχουν μια σταθερή άνοδο με ολοένα και καινούργιες επιχειρήσεις να εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Αντίθετα, στον τομέα της μεταποίησης στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία, ο πιο σημαντικός ίσως κλάδος της οικονομίας σε ότι αφορά τουλάχιστον την απασχόληση και το εργασιακό κομμάτι, υπάρχει μια διστακτικότητα, παρόλο που το πρόσημο είναι και εκεί θετικό και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει είναι μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους των άλλων ετών.

Τα στοιχεία σε κάθε τομέα

Προχωρώντας στην ανάλυση των δεδομένων, με βάση την γλώσσα των αριθμών και παίρνοντας τον κάθε τομέα οικονομίας ξεχωριστά, στο εμπόριο το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών για το τρέχον έτος είναι στο +222. Έχουν ανοίξει δηλαδή 278 εμπορικά μαγαζιά και έχουν κλείσει 56.

Στον τομέα των υπηρεσιών (δηλαδή κυρίως στα καταστήματα εστίασης, στον επισιτιστικό κλάδο, αλλά και σε άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με διαφόρων ειδών υπηρεσίες όπως για παράδειγμα κουρεία – κομμωτήρια, γυμναστήρια κτλ), οι νέες επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει είναι 710, ενώ στον αντίποδα έχουν κλείσει 94. Το θετικό πρόσημο έτσι στον τομέα των υπηρεσιών είναι στο +616.

Στον τομέα της μεταποίησης τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα. Το θετικό πρόσημο για τους πρώτους εφτά μήνες του 2023 είναι στο +52, καθώς έχουν ανοίξει στην Αχαΐα 74 συνολικά επιχειρήσεις που αφορούν αυτόν τον τομέα και από την άλλη έχουν κλείσει 22. Συνολικά οι εγγραφές και στους τρεις κλάδους της οικονομίας για το διάστημα αυτό φτάνουν τις 1.062 και οι διαγραφές τις 172 (άρα πρόσημο στο +890).

Αντέχει και μετά  την ενεργειακή κρίση

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι η τοπική επιχειρηματικότητα και η οικονομία της περιοχής, δείχνουν μια ανθεκτικότητα και μια αντοχή και μετά το κύμα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων λόγω του πληθωρισμού των τροφίμων, κρίση που ακολούθησε την εποχή της καραντίνας και της πανδημίας όπου οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις επί της ουσίας υπολειτουργούσαν.

Η θετική διάθεση που υπάρχει στην επιχειρηματικότητα δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι η οικονομία ανθεί ή ότι ο δρόμος για μια νέα επιχείρηση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το αντίθετο. Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές που ανοίγουν ή ακόμα και οι παλιότερες έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα πάγια έξοδα, μεγάλα κόστη σε ότι αφορά την λειτουργία τους και ένα πακτωλό υποχρεώσεων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές έχει σίγουρα πίσω της χρέη σε δημόσιο, σε τράπεζες ή και σε τρίτους.

Επίσης, μέσα στις διαγραφές που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνονται μόνο εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει όλες τους τις υποχρεώσεις και έχουν κλείσει τα λογιστικά τους βιβλία. Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν χωρίς να έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Η γενική εικόνα δεν αλλάζει Όμως από την άλλη η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Η επιχειρηματικότητα έχει επανέλθει και τα σκοτεινά χρόνια της οικονομικής κρίσης τότε που τα λουκέτα διαδέχονταν το ένα το άλλο φαίνεται ότι έχουν περάσει στο παρελθόν. Με βάση τουλάχιστον τους α

Αχαΐα- Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Με τη «γλώσσα» των αριθμών 5
Αχαΐα- Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Με τη «γλώσσα» των αριθμών 6
Αχαΐα- Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Με τη «γλώσσα» των αριθμών 7
Αχαΐα- Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Με τη «γλώσσα» των αριθμών 8

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολογος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα