ΑΑΔΕ: Λείπουν 2 στις 3 δηλώσεις

25.06.2024 / 8:17
diloseis-syzygvn

Μόλις 34 μέρες (και κάτι ώρες) απέμειναν για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023, όπως προειδοποιεί και το «κοντέρ» της αντίστροφης μέτρησης της ΑΑΔΕ. Αλλά από τις 25 Απριλίου που έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής, οι 2 στους 3 φορολογουμένους δεν έχουν ακόμα καταθέσει την δήλωσή τους.

Στην πράξη, έχουν υποβληθεί 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 αλλά αναμένονται άλλες 3,8 εκατομμύρια τουλάχιστον έως 26 Ιουλίου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινούνται ταχύτερα πάντως (παρά την δικαστική προσφυγή κατά των τεκμηρίων) αφού 378.068 ή ο ένας στους δύο έχει υποβάλει ήδη και Ε3 και Ε1.

Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων πάντως παραμένει χαμηλός γιατί, ενδεχομένως, πολλοί από τους 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που ενημερώθηκαν πως έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή δήλωσης, έχουν επαναπαυθεί και αναμένουν ότι την 2α Ιουλίου θα αντλήσει αυτόματα η ΑΑΔΕ την δική τους δήλωση, όπως είναι προσυμπληρωμένη.

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι δεν θα πρέπει να ελέγξουν και οι ίδιοι -αφού η υποχρέωση ορθής συμπλήρωσης παραμένει δική τους παρότι η διαδικασία υποβολής αυτοματοποιήθηκε- αν π.χ. έχουν εμφανιστεί σωστά στον κωδικό 049 οι δαπάνες που έκαναν με τραπεζικά μέσα πληρωμής, ή αν θα πρέπει να τα συμπληρώσουν χειρόγραφα οι ίδιοι, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα της τάξεως και των 300 ή 400 ευρώ για κάποιους μισθωτούς ή συνταξιούχους, για τις δαπάνες που τυχόν λείπουν.

Τα «καλά» νέα είναι πάντως ότι πλέον εμφανίζονται και είναι διαθέσιμα στο aade.gr ώστε να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, οι δικαιούχοι παροχών ΟΠΕΚΑ που επί δύο μήνες δεν έβρισκαν αναρτημένα τα στοιχεία των επιδομάτων που εισέπραξαν το 2023. Αν και αυτά δεν φορολογούνται σαν εισόδημα, καλύπτουν όμως μέρος τεκμηρίων, εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε να πλήρωσαν φόρο ή και να έχαναν το επίδομα που λαμβάνουν, εάν το τεκμαρτό (πλασματικό) εισόδημα που προκύψει για αυτούς φέτος υπερβαίνει το εισοδηματικό κριτήριο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν.

Σε περίπτωση που είχαν αποστείλει ήδη τη δήλωση στους πρώτους μήνες που άνοιξε η πλατφόρμα αλλά διαπιστώνουν πως έχουν πρόβλημα λόγω τεκμηρίων, μπορούν να τις διορθώσουν. Η πλατφόρμα myAADE δέχεται πλέον και τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 του 2023 ώστε να τις υποβάλουν ορθά, αν είναι απαραίτητο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα