Aιτίες που οι άνθρωποι μένουν μόνοι | dete

Aιτίες που οι άνθρωποι μένουν μόνοι

Η δομή της κοινωνίας μας είναι τέτοια, που οι άνθρωποι απομονώ­νονται όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην κατάθλιψη και να μένουν μόνοι. Η μοναξιά των ανθρώπων προέρχεται από τις αόριστες φοβίες τους.

Για παράδειγμα, ο φόβος να μην πληγωθεί κάνει κάποιον να μη θέ­λει να έχει στενές σχέσεις με τους ανθρώπους.

Μένει μόνος, ο άνθρωπος που αρνείται να ανταλλά­ξει την αγάπη του με τους συγγενείς, γνωστούς και φίλους.Αυτός που αισθάνεται μοναξιά σημαίνει ότι έχασε την ισορροπία του πάρε-δώσε, ότι έχασε τη διάθεση να δίνει και να παίρνει χαρά.

Σκέψου:

-Μήπως επιλέγω τη μοναξιά επειδή δεν θέλω να προσφέρω στον πλησίον μου λίγη χαρά, λίγη αγάπη;

Αιτίες που οι άνθρωποι είναι μόνοι...Η μοναξιά του κάθε ανθρώπου προέρχεται και από διαφορετική αιτία.

Η μοναξιά, εκτός από τους λόγους που είπαμε παραπάνω, μπορεί να προέρχεται από την ιδιοσυγκρασία ή την ηλικία, αν είναι νέος ή αν είναι μεγάλος, αν είναι ηλικιωμένος.

Για παράδειγμα: όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν και ωριμάζουν, αποκτούν συνήθειες, έχουν παγιωμένες πεποιθήσεις και το κυριότερο δεν είναι ευέλικτοι. 0 άνθρωπος που δεν είναι ευέλικτος, δεν μπορεί να προσαρμόσει τη ζωή του με τη ζωή κάποιου άλλου κι έτσι αναγκα­στικά μένει μόνος του.

Όταν σκέφτεσαι αρνητικά και μιλάς συνεχώς για αρνητικά πράγμα­τα, κάποια στιγμή οι άλλοι δεν θα σε θέλουν.

Όταν επικοινωνείς με κάποιον, σκέψου:

- Θέλω να του/ της μαυρίσω την καρδιά ή να περάσω μερικές στιγμές ευχάριστες μαζί του/ της;

Όμως, σου κάνει μια πολύ μεγάλη ζημιά. Αντί να ζεις τη δική σου ζωή, ζεις τη ζωή των άλλων. Σου δίνει έτοιμες εικόνες και σου αφαιρεί τη μαγεία των δικών σου φαντασιώσεων και εικόνων.

Έχω τύχει σε παρέες που ανταλλάσσουν επισκέψεις. Η τηλεόραση ανοιχτή και η επικοινωνία μεταξύ τους ανύπαρκτη. Τελειώνει το έργο και λένε καληνύχτα.

Ποια είναι η λύση για τη μοναξιά

Αν δεν σου αρέσει η μοναξιά, μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις παρακάτω ιδέες:

-Άνοιξε την ατζέντα σου και πάρε τηλέφωνο κάποιον που χαίρε­σαι όταν μιλάς μαζί του.

-Βάλε τα ρούχα που σε ανεβάζουν και πήγαινε να συναντήσεις φίλους γνωστούς ή συγγενείς που θα περάσεις μαζί τους ευχά­ριστα.

-Πήγαινε να παρακολουθήσεις ομιλίες και διαλέξεις.

-Οργάνωσε μια δραστηριότητα που να σου δίνει χαρά, για παρά­δειγμα χορό, γυμναστική και πρότεινε και σε άλλους ν' ακολου­θήσουν.

- Κάλεσε στο σπίτι σου ανθρώπους που αγαπάς και πρόσφερέ τους τσάι ή γεύμα.

-Κράτησε γύρω σου ανθρώπους που σ’ αγαπούν. Είναι πολύ ση­μαντικό να επιλέγεις να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σ' αγα­πούν και που σε λατρεύουν.

-Κάνε τις συνειδητές επιλογές σου με στόχο τη χαρά και την ευ­τυχία. Τότε ποτέ δεν θα είσαι μόνος/ μόνη.

-Ένα σπουδαίο φάρμακο για τη μοναξιά, αλλά και μεγάλη πηγή χαράς και ευτυχίας, είναι να βρεις ποιος είναι ο ρόλος σου στη ζωή και να τον πραγματοποιήσεις.

- Χρησιμοποίησε το δώρο της μοναξιάς και μετάλλαξέ το σε επι­λογή μοναχικότητας. Σ' αυτή την ατμόσφαιρα κάνε τις νοητικές σου τεχνικές και πρόσφερε την επανάληψη της ευχαριστίας σου προς τον Δημιουργό.

Τότε ο νους θα χαλαρώσει θα γίνει διαυγής και θα σου έρθουν και άλλες καλύτερες ιδέες.

Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας.

Απάντηση: Αν και η ρίζα είναι η ίδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η μοναξιά έρχεται σαν επακόλουθο όταν δεν έχουμε αληθινή αγά­πη μέσα μας, αλλά και δεν την εισπράττουμε από τους γύρω μας. Δη­λαδή, όταν δεν θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη.

Μοναχικότητα σημαίνει, να επιλέγεις συνειδητά να περνάς και κά­ποιες στιγμές μόνη σου.

Δεν είναι δυνατόν στη ζωή να είμαστε πάντοτε μαζί με άλλους. Χρειάζεται και κάποιες στιγμές να είμαστε τον εαυτό μας, για να αφιε­ρώνουμε χρόνο στην καθημερινή ευχαριστία μας προς το Θεό ή με τις νοητικές μας τεχνικές, να προγραμματίσουμε δυναμικές δημιουργικές δραστηριότητες, να διαπιστώνουμε ποια είναι τα πραγματικά μας θέ­λω και οι ανάγκες μας και να βάζουμε προτεραιότητες.

Ερώτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μοναχικού ανθρώ­που;

Απάντηση: Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη αγάπης.

Όσο μεγαλύτερη έλλειψη αγάπης αισθάνεται, τόσο περισσότερο πληθαίνουν οι ακραίες αρνητικές σκέψεις και οι αόριστες φοβίες του, που τον οδηγούν στην απομόνωση και τη μοναξιά.

Ο μοναχικός άνθρωπος δεν έχει διάθεση να πάρει και να δώσει. Απομονώνεται, δεν θέλει να έχει καμιά επικοινωνία με άλλους συναν­θρώπους του και γίνεται αντικοινωνικός.

Έχει υπεροπτική και κριτική διάθεση απέναντι στους συνανθρώ­πους του. Πιστεύει ότι όλοι είναι κακοί και ότι μόνο αυτός είναι ο κα­λός. Αυτές οι πεποιθήσεις αυτόματα τον απομονώνουν.

 

AdTech Ad