98 φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σήμερα στο σκαμνί – Ζητούσαν να κάνουν μάθημα αλλά….

14.10.2020 / 8:41
τει-δυτικης-ελλαδασ

Η υπόθεση έρχεται σήμερα εξ αναβολής στα δικαστήρια του Μεσολογγίου και αν μη τι άλλο είναι άκρως πρωτότυπη και με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Στο σκαμνί θα καθίσουν 98 φοιτητές,  9 καθηγητές  και μια  γραμματέας του τότε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που έκανε το γύρο του πανελληνίου το 2015 όταν φοιτητές του τμήματος  Μηχανικών Πληροφορικής διαμαρτυρήθηκαν ότι ένας εκ των καθηγητών τους δεν έκανε μάθημα και συνήθως έλειπε.

Εν αρχή μιλάμε για απόλυτη πρωτοτυπία μιας και στην Ελλάδα δεν είθισται να βρισκόμαστε ενώπιον σπουδαστών που ζητούν να κάνουν μάθημα, απαιτούν την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και εξεταστικών και καταλήγουν να διώκονται δικαστικά, να κάθονται δηλαδή ομαδικά στο σκαμνί μαζί και με άλλους καθηγητές τους, προσπαθώντας να βρουν άκρη σε ένα μικρό εκπαιδευτικό χάος.

 Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν οι φοιτητές κατήγγειλαν  στον πρόεδρο του τμήματος ότι ο καθηγητής δεν πατάει το πόδι του στο μάθημα. Ο Πρόεδρος τυ Τμήματος έθεσε το θέμα στη Γενική Συνέλευση του τμήματος, η οποία στη συνέχεια το παρέπεμψε  στον τότε πρόεδρο του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές προχώρησαν μάλιστα και σε ανοικτή  ανακοίνωση-διαμαρτυρία όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι  ο εν λόγω καθηγητής, από τη στιγμή που πήγε στο τμήμα δεν ήταν καθόλου συνεπής ως προς την παράδοση των μαθημάτων που του είχαν ανατεθεί, με συνεχείς απουσίες και χωρίς να βγάζει τις περισσότερες φορές ανακοίνωση για την ακύρωση των μαθημάτων, αλλά και χωρίς να τα αναπληρώνει.

«Το αποτέλεσμα είναι η ελλιπέστατη παρακολούθηση των μαθημάτων, (δημιουργώντας πρόβλημα παρακολούθησης και επόμενων μαθημάτων) από τους φοιτητές, όπως επίσης και το ότι δεν έχει παραδώσει ποτέ ύλη μαθήματος όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 4), όπως και αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση όπως πάλι είναι υποχρεωμένος (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 5)» ανέφερε τότε η ανακοίνωση- καταγγελία.

Επίσης οι φοιτητές, διαμαρτύρονταν για τον τρόπο βαθμολόγησής του τόσο σε ό,τι είχε να κάνει με τους βαθμούς που έβαζε ο συγκεκριμένος καθηγητής, όσο  και σε ό,τι είχε να κάνει με το γεγονός πως οι φοιτητές δεν είχαν πρόσβαση στα γραπτά τους στη συνέχεια, ακόμα και μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στη γραμματεία του ιδρύματος.

Σε επιστολή–απάντηση που είχε στείλει στον ιστότοπο alfavita.gr, ο καθηγητής υποστήριζε ότι από τους 98 που υπέγραφαν την ανακοίνωση εναντίον του, οι 53 δεν είχαν καν δηλωμένα τα μαθήματά του και ότι οι μισοί από τους υπόλοιπους είχαν περάσει επιτυχώς το εν λόγω μάθημα σε προγενέστερη περίοδο, ενώ κατήγγειλε ότι οι δύο από τους υπογράφοντες δεν ήταν φοιτητές αλλά μαθητές λυκείου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η καταγγελία δεν αναφερόταν στο παρόν αλλά στο περσινό χειμερινό εξάμηνο, ενώ την χαρακτήριζε  συκοφαντική.

Μετά  τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία, ο καθηγητής αποφάσισε να προβεί σε μηνύσεις κατά 108 ατόμων (98 φοιτητών, 9 καθηγητών συναδέλφων του και μιας διοικητικής υπαλλήλου. Το κατηγορητήριο εναντίον των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και των  καθηγητών του τμήματος είναι  για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, εναντίον του Προέδρου  του τμήματος για παράβαση καθήκοντος, εναντίον της γραμματέα για πλαστογραφία των πρακτικών, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για χρήση πλαστογράφησης και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, αλλά πήρε αναβολή, λόγω του ότι, δυο από τους κατηγορούμενους δεν είχαν κληθεί. Στη συνέχεια η δίκη ορίστηκε για τις 29 Ιανουαρίου του 2020 αλλά πήρε και πάλι αναβολή καθώς ο δικηγόρος του μηνυτή επικαλέστηκε κώλυμα. Αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή εξέλιξη.

Γ. Κοντ.

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα