85 στους 100 «κόβονται»! Έκθετη η Νέα Δημοκρατία για τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τα όσα πράττει ως κυβέρνηση | dete

85 στους 100 «κόβονται»! Έκθετη η Νέα Δημοκρατία για τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τα όσα πράττει ως κυβέρνηση

Φέτος θα το πάρουν πολύ λιγότεροι. Και θα το πάρουν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα». Ο λόγος για το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Αλέξη Τσίπρα, είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά από τον σημερινό πρωθυπουργό.  Φέτος το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται στο ποσό των 700 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν για τη χορήγηση του οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 250.000-280.000, όταν πέρυσι ήταν 3.700.000!

Και μόνο από τους αριθμούς, που δεν διαψεύδονται, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, επιεικώς, έκθετη πολιτικά, εφόσον καταρρίπτεται εμφατικά το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας το υπενθύμισε, αντιπαραβάλλοντας το φετινό κοινωνικό μέρισμα με το περυσινό, εννοείται υπό το πρίσμα της πολιτικής προσέγγισης.  Δήλωσε με έμφαση, επί λέξει, τα εξής: «Θυμηθείτε τι έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης. Έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ακολουθούμε μια επιδοματική πολιτική, και τώρα τον άκουσα να πανηγυρίζει γιατί θα δώσει μέρισμα 100 - 150 εκατομμύρια, δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό, σε 200.000 δικαιούχους. Εμείς, θυμάστε σε πόσους δώσαμε πέρσι και πρόπερσι και μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα; Πέρσι δώσαμε 800 εκατομμύρια σε 3.700.000 δικαιούχους και πρόπερσι δώσαμε 700 εκατομμύρια σε 3.500.000 δικαιούχους.  Και μας έλεγε ότι δίνουμε “ψίχουλα” και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική. Και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000 και θα δώσει 100 - 150 εκατομμύρια;».

«Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε μια καυστική ανακοίνωση του για το κουτσουρεμένο μέρισμα: «Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε το δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός, όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».

«Κόφτης» στους πολλούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από την ημέρα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, το ποσοστό των απορρίψεων στις αιτήσεις που υποβάλλονται παραμένει πολύ υψηλό.

Υπολογίζονται ότι οι 85 στους 100 «κόβονται» από το σύστημα. Η ΗΔΙΚΑ κατέγραψε και 459 περιπτώσεις πολιτών που ακύρωσαν την αίτηση τους για την εκ νέου υποβολή της.

Ένας από τα βασικούς λόγους είναι το γεγονός ότι αιτήσεις εξαρτώμενων μελών, με δικό τους ΑΦΜ, δεν γίνονται δεκτές. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις ΑμΕΑ που υποβάλλουν και οι ίδιοι φορολογική δήλωση, η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα, ο οποίος δηλώνει στην φορολογική δήλωσή του το εξαρτώμενο μέλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτηση τους, θα λάβουν το μέρισμα, το αργότερο, στις αρχές του επόμενου έτους.

Για τους πολίτες που είδαν την αίτηση τους να απορρίπτεται, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ άνοιξε συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα για την κατάθεση ενστάσεων.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου.

Αλχημιστής

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)