Παρέμβαση Πελετίδη για τις καθαρίστριες | dete

Παρέμβαση Πελετίδη για τις καθαρίστριες

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απέστειλε σήμερα επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου,στον Υπουργό Παιδείας και Έρευνας, Κων/νο Γαβρόγλου, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), Δημήτριο Ζέρβα, και στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Λάμπρο Σέμπο.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

Στο Δήμο μας λειτουργούν 257 σχολικές μονάδες , όπου φοιτούν 30.000 μαθητές/τριες περίπου και διδάσκουν άνω των 4.000 εκπαιδευτικών.
Στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υγιεινής - καθαριότητας των σχολικών μονάδων αυτών, απασχολούνται 248 καθαριστές/ καθαρίστριες.
Οι 176 από αυτούς ,απασχολούνται με το απάνθρωπο καθεστώς της σύμβασης ανά αίθουσα διδασκαλίας και θεωρούνται υπεργολάβοι. Η σχέση εργασίας τους ισχύει για δέκα (10) μήνες ετησίως, αμείβονται με 200-300 € κατά μέσο όρο μηνιαίως και δεν είναι ενταγμένοι στην ειδική ρύθμιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, καταγγέλλουν την κατάφωρη αδικία και διεκδικούν την μονιμοποίηση τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η Δημοτική αρχή της πόλης μας , θεωρεί δίκαιο και επαρκώς τεκμηριωμένο το αίτημα τους και σας καλεί να δρομολογήσετε άμεσα όλες τις διαδικασίες για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας καθαριστριών/ων.
Έως ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες μονιμοποίησης τους , σας ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας των συμβασιούχων καθαριστριών- ων στα δημόσια σχολεία, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απαιτείται να λάβετε υπόψη πως πρόκειται για κατάφωρη ανισότητα και τεράστια κοινωνική αδικία ,αφού εργάζονται και οι δύο κατηγορίες στους ίδιους χώρους , με τις ίδιες ανθυγιεινές - βλαβερές συνθήκες εργασίες για την υγεία τους.