Παρασκευή, 9.12.2022, 1:44 πμ

73 κρούσματα στην Αχαΐα τον Σεπτέμβριο – 110 στη Δυτική Ελλάδα – Μαραγκός: «Προέχει το ατομικό lockdown»

04.10.2020 / 6:58
γκο-1-122

Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, φθάνοντας περίπου τα 25, προκάλεσαν ανησυχία.

Όπως ανέφερε στην «Κ», ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, «οι αριθμοί αυτοί όντως προκαλούν ανησυχία και αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι ο ιός αρχίζει να απλώνεται στην επικράτεια και εκτός της Αττικής».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «είναι θέμα χρόνου, μαζί με την αλλαγή του καιρού, που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, να δούμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα».

Πάντως, ήταν ήδη αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν τις υπόλοιπες ημέρες του Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ξεπερνώντας τα 110. Τα πρωτεία κατέχει η Αχαΐα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφθασαν τα 73, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία κατεγράφησαν περίπου 32 κρούσματα και στην Ηλεία μόλις έξι.

Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Μάρκος Μαραγκός, για την επιδημιολογική κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα, τονίζει ότι «σε σχέση με την Αττική είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται, συμπληρώνοντας ότι «όσοι έχουν ασθενήσει από κορωνοϊό και δεν χρειάζονται νοσηλεία, είναι σε καλή κατάσταση και αναρρώνουν στο σπίτι τους».

Επίσης, ο καθηγητής σημειώνει ότι «δεν παρατηρούνται πολλά περιστατικά συγχρωτισμού στα λεωφορεία και στις μετακινήσεις, καθώς και σε πλατείες, όπως συμβαίνει στην Αθήνα». Συγχρόνως, αναφέρει ότι «δεν υπήρξε μεγάλη επιστροφή αδειούχων από καλοκαιρινές διακοπές σε νησιά, αν και όπως επισημαίνει, «υπήρξαν περιστατικά που επέστρεψαν από διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων».

Ακόμη, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπήρξε μεγάλη τουριστική κίνηση από χώρες του εξωτερικού». Σχετικά με την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων προστασίας, ο Μάρκος Μαραγκός, αφού επισημαίνει ότι «δεν χωρά καμία συζήτηση όσον αφορά στην πιστή τήρησή τους,» παρατηρεί ότι «υπάρχουν άνθρωποι και κυρίως τα νέα παιδιά που δεν δίνουν σημασία», αλλά όπως προσθέτει, «έχω την αίσθηση ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σχετικά με τα μέτρα προστασίας, διατυπώνει την πρόταση για ατομικό lockdown και εξηγεί: «Νομίζω ότι ίσως είναι καλύτερα να μπούμε όλοι μας σε ένα ατομικό lockdown, δηλαδή να προσέχουμε τις παρέες μας, να μην βγαίνουμε έξω από το σπίτι χωρίς λόγο, να περιορίσουμε κοινωνικές συναναστροφές με μεγάλο αριθμό ατόμων ή με άτομα που δεν γνωρίζουμε», διότι, όπως τονίζει «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μία αύξηση των κρουσμάτων».

πηγή: Καθημερινή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα