40 αιτήσεις από την Δυτική Ελλάδα για φιλοξενία μεταναστών! Μεγάλο το ενδιαφέρον για να μπουν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης | dete

40 αιτήσεις από την Δυτική Ελλάδα για φιλοξενία μεταναστών! Μεγάλο το ενδιαφέρον για να μπουν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης

Μεγάλο και έντονο είναι το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να βάλουν τα ξενοδοχεία τους στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αφορά την φιλοξενία προσφύγων. Τα όσα υποστήριζαν οι επαγγελματίες του κλάδου ότι το ενδιαφέρον δεν θα είναι μεγάλο και ότι δύσκολα θα υπάρξουν ξενοδόχοι που θα θέσουν τις μονάδες τους στην διάθεση του υπουργείου και του σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, στην πράξη μάλλον δεν δικαιώνονται.

Μόνο στην Δυτική Ελλάδα οι μονάδες που φέρεται να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ξεπερνούν τις 40, ενώ στην Πάτρα είναι παραπάνω από αυτές τις τέσσερις που είδαν τις προάλλες το φως της δημοσιότητας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι μονάδες θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές. Η κατανομή, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο και η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών και το μοίρασμα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα είναι ισόποση και από εκεί θα εξαρτηθούν όλα.

Η διαδικασία βέβαια που ακολουθείται για το όλο θέμα, μοιάζει να βάζει στην άκρη ττς τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Ο ξενοδόχος δηλώνει το ενδιαφέρον του στο υπουργείο, χωρίς να ενημερώσει τους φορείς, άρα χωρίς να γνωρίζει κάτι η τοπική κοινωνία και από εκεί και πέρα τα στελέχη του υπουργείο ενημερώνουν τους δήμους. Θα πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ήδη υπάρχει μία προεπιλογή για 4 καταλύματα στην Αχαΐα τα οποία θα φιλοξενήσουν  μετανάστες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιδράσεις

 Με αυτόν τον τρόπο αφενός δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνίες, όμως από την άλλη δεν αφήνονται περιθώρια για αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς τους. Η όλη διαδικασία δείχνει το πόσο άμεση λύση χρειάζεται να δοθεί στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών και ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις και διαλόγους.

Οι πρόσφυγες που θα σκορπιστούν στην ενδοχώρα και θα φιλοξενηθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον θα ξεπεράσουν σε αριθμό σε πανελλήνιο επίπεδο τις 10.0000, την ίδια στιγμή που το κύμα της προσφυγικής ροής συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι πρόκειται να αυξηθεί μετά τις εξελίξεις και τις μάχες που έγιναν στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας.

Από πλευρά του ο δήμος Πατρεών, ο φορέας, δηλαδή, που θα λάβει ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα ξενοδοχεία της Πάτρας που θα φιλοξενήσουν τελικά τους πρόσφυγες, δεν γνωρίζει κάτι επί του θέματος,

Σύμφωνα με τα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου Πατρέων Ανδρέας Αντωνόπουλος για το ζήτημα, μέχρι ώρας ο δήμος δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για τον ερχομό προσφύγων στην Πάτρα.

Είναι όμως σίγουρο ότι τόσο στην Πάτρα, όσο και στην Αχαΐα η έλευση των προσφύγων θεωρείται δεδομένη.

Τα κίνητρα που δίνονται στους ξενοδόχους

Άλλωστε, όπως προείπαμε το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της περιοχής είναι μεγάλο και οι αιτήσεις στο υπουργείο, πέφτουν βροχή.

Πρόκειται κυρίως για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, χαμηλής κατηγορίας, χωρίς μεγάλη τουριστική δυναμική που βλέπουν στο όλο θέμα μια ευκαιρία για να αξιοποιήσουν την κατά τα άλλα νεκρή περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουν τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό που τους κάνει το ενδιαφέρον δεν είναι τίποτα άλλο παρά το οικονομικό. Τα χρήματα που δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την μετανάστευση, σε μόνιμη βάση για όλη την διάρκεια που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις μονάδες τους, είναι χρήματα που τους δίνουν την δυνατότητα να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, σε μία περίοδο που τα έσοδα τους είναι από χαμηλά έως και μηδαμινά.

12 ευρώ για τον κάθε πρόσφυγα που φιλοξενείται, κάτι που σημαίνει ότι για ένα δωμάτιο τρίκλινο που φιλοξενεί μια οικογένεια τριών ατόμων, τα κέρδη για έναν ξενοδόχο απο αυτό και μόνο το δωμάτιο για τους επόμενους έξι ίσως και οχτώ μήνες ή ακόμα και παραπάνω (κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η φιλοξενία τους), φτάνουν τα 36 ευρώ.

Είναι δεδομένο όμως ότι σε κάθε δωμάτιο, κρίνοντας και από το γεγονός ότι οι οικογένειες των προσφύγων είναι μεγάλες σε αριθμό, θα φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα, άρα τα κέρδη για τους ξενοδόχους την ημέρα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Επιδότηση και για τη σίτιση του κάθε πρόσφυγα

Στα χρήματα της διαμονής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα πρέπει να προστεθούν και αυτά της επιπλέον επιδότησης για το κάθε άτομο για την σίτιση του. Κατά συνέπεια ο κάθε πρόσφυγας που φιλοξενείται από το ξενοδοχείο αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 30 ευρώ περίπου, βάζοντας σε αυτά την διαμονή, αλλά και την σίτιση.

Χρήματα που θα πρέπει να αναφέρουμε σε ένα μεγάλο βαθμό πρόκειται να πρόκειται να πάρουν προκαταβολικά οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, κάτι που ασφαλώς τους δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.

Σε όλα αυτά, με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου, υπάρχει και η πρόβλεψη επιδότησης στα ξενοδοχεία για το ενδεχόμενο φθορών και ζημιών που ενδέχεται ίσως να προκληθούν από την φιλοξενία των προσφύγων.

Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα κίνητρο σημαντικό για τους ξενοδόχους για  λάβουν μέρος, με τους όρους να είναι αρκετά ευνοϊκοί συγκριτικά με τους όρους της αγοράς, σε μία περίοδο χειμερινή που η τουριστική κίνηση της περιοχής είναι αρκετά χαμηλή.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς που θα έρθουν στην Πάτρα και στην Αχαϊα θα είναι Σύριοι που έχουν πάρει την ασυλία τους και έχουν χαρακτηριστεί και επίσημα πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τους ξενοδόχους στο να ξεπεράσουν τις αναστολές τους.

Άλλωστε, το προηγούμενο παράδειγμα της φιλοξενίας Σύριων προσφύγων στο ξενοδοχείο του Ρίου έδειξε ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά ξέρουν να  προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε κοινωνίας. Αρκεί αυτή να είναι σε θέση και να θέλει να τους αγκαλιάσει.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)