3 εξαιρετικές προτάσεις για να διαβάσεις | dete

3 εξαιρετικές προτάσεις για να διαβάσεις

book 1

Xρήστος Γιανναράς: «Αλφαβητάρι της πίστης»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

Το βιβλίο αυτό δεν ζητάει να πείσει για τις θέσεις του, ούτε να μεταπείσει υποθετικούς αντιπάλους. Δεν είναι μια «απολογητική» της χριστιανικής πίστης και δεν επιδιώκει να προσηλυτίσει στις απόψεις του τον αναγνώστη. Έχει μια και μόνη φιλοδοξία: Να ξεχωρίσει αυτό που είναι η χριστιανική πίστη, απ’ ό,τι δεν είναι χριστιανική πίστη. Κι αυτό να γίνει με τρόπο προσιτό στον μέσο, όπως λέμε, «διανοούμενο» άνθρωπο ― σε αυτή την «ταλαίπωρη γενιά, τη θρεμμένη με λογική και Διαφωτισμό», καθώς λέει ο ποιητής. Να αναιρέσει το βιβλίο, όσο το μπορεί, τη σύγχυση, που συχνά μάς κάνει να απορρίπτουμε κάτι, το οποίο στην πραγματικότητα αγνοούμε.

book 2

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ο Πέτρος είναι ο λύκος

Μελέτη της έννοιας της παιδικής συμβιωτικής ψύχωσης»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

Τι γίνεται όταν από την αρχή της ζωής του ένα παιδί εγκλωβίζεται σε μια συμβιωτική σχέση με τη μητέρα που δεν του αφήνει περιθώρια να αναπτυχθεί η προσωπικότητα, ο λόγος και η αυτονομία του; Πόσο σαγηνευτική αλλά και εξαρτητική μπορεί να γίνει η σχέση του με μια μητέρα-λύκο, τρομακτική για τους άλλους μα και για το ίδιο; Πώς η ταύτισή του με αυτήν, όπως την αναδεικνύει η ερμηνευτική διαδικασία της ψυχοθεραπείας, δημιουργεί ένα ισχυρό φαντασιωσικό υπόβαθρο για την ανάδυση του εαυτού του;Μέσα από το υλικό της ψυχοθεραπείας και με γνώμονα τις θεωρίες των Μ. Mahler, Fr. Tustin, D. Meltzer και άλλων ψυχαναλυτών σχετικά με τον αυτισμό και την παιδική ψύχωση, μελετάται η ψυχοπαθολογία των πρώιμων διαταραχών της ανάπτυξης, όπως και μείζονα θέματα που αφορούν γενικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας, βάσει της υπόθεσης ότι υπάρχει ένα αυτιστικό κέλυφος και μια ισχυρή συμβιωτική τάση στον πυρήνα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.

book 3

Virginia Baily: «Ένα πρωί, νωρίς»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

1944 Ρώμη. Οι γερμανικέςδυνάμειςκατοχήςμαζεύουναπό την ιταλικήπρωτεύουσα και φορτώνουν στα φορτηγά τους τελευταίουςΕβραίους. Ανάμεσά τους είναι και η οικογένειαΛέβι. Η μάνα στον πανικό της πετάεισχεδόν τον εφτάχρονο γιο της Ντανιέλε στην αγκαλιά μιας άγνωστηςκοπέλας, που παρακολουθείέντρομη τη σκηνή. Η ΚιάραΡαβέλο θα σώσει το παιδί. Θα το αγαπήσει. Θα το μεγαλώσει. Και θα το χάσει. ΗΚιάραείναι η μίααπό τις δυο αφηγήτριες της ιστορίας. Η δεύτερη, η Μαρία, θα πάρει το νήμα στα χέρια της τριάνταχρόνιααργότερα και θα το ξετυλίξειταξιδεύονταςαπό την Ουαλία στη Ρώμη της δεκαετίας του ’70.Η ιστορία της Κιάρα και του Ντανιέλε, που ξετυλίγεται στο θέατρο του Πολέμου, ξεπερνάει τη βία, τον τρόμο και τον πόνο που σφράγισανεκείνη την περίοδο και κοιτάζει με θάρρος, μεγαλοψυχία και ειλικρίνεια τις πιο προσωπικές, τις πιο αληθινές και δύσκολεςστιγμές των κύριωνχαρακτήρων της.