28 νεκροί λόγω της αδιαφορίας | dete

28 νεκροί λόγω της αδιαφορίας

Στα τεστ στα οποία όλοι έκαναν τα στραβά μάτια αλλά και σε τρία ανθρώπινα λάθη αποδίδει την τραγωδία του «Norman Atlantic», το 2014, που στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους, πραγματογνωμοσύνη την οποία επικαλείται ιταλική εφημερίδα.

«Το μαύρο κουτί του “Norman Atlantic” είχε ρυθμιστεί με λάθος τρόπο, αλλά περνούσε τα τεστ κάθε χρόνο» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», που προσθέτει ότι όχι μόνο το μαύρο κουτί του πλοίου είχε ρυθμιστεί με λανθασμένο τρόπο, αλλά υπήρξε και πρόβλημα για την αποκρυπτογράφηση των στοιχείων του.

Οσο για την πυρκαγιά, αυτή αποδίδεται από την πραγματογνωμοσύνη, πάντα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα, στο μπλακάουτ αλλά και σε τρία ανθρώπινα λάθη. Το κυριότερο, όπως επισημαίνεται, ήταν ότι ενεργοποιήθηκε το αντιπυρικό σύστημα σε λάθος γέφυρα του πλοίου και μάλιστα καθυστερημένα, αφού το πρωτόκολλο άρχισε να εφαρμόζεται 10 με 15 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς. Βάσει της εμπειρίας από αντίστοιχους συναγερμούς σε άλλα πλοία, «υπό τις συνθήκες αυτές, οι πιθανότητες περιορισμού της φωτιάς ήταν ουσιαστικά μηδενικές».

Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αδιαφορία που επέδειξαν οι επικεφαλής του πλοίου για το γεγονός ότι καπνός έβγαινε και από όχημα στο γκαράζ. «Ουδείς ανησύχησε, όταν ένας ναύτης, μετά τις πρώτες υποψίες, κατέβηκε στο γκαράζ και πρόσεξε ότι από ένα φορτηγό έβγαινε καπνός», κάτι που «φέρεται να δείχνει ότι για τον καπετάνιο και το πλήρωμα το ότι από κάποια φορτηγά έβγαινε καπνός δεν αποτελούσε ένα σημαντικό νέο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα.