25η Μαρτίου- Αφιέρωμα :Έκθεση στο Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ αποκαλύπτει τα έντυπα και τα χειρόγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας

25.03.2023 / 8:15
PANO_20230317_123416.vr

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έντυπα και χειρόγραφα της εποχής της Εθνικής Παλιγγενεσίας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά οι επισκέπτες του Μουσείου Τύπου  Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ),  στην οδό Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, στην έκθεση που αφορά την Επανάσταση του ’21.

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που διεξάγεται κάθε χρόνο από το Μουσείο Τύπου και την οποία επισκέπτονται δεκάδες σχολεία από την Πάτρα και όχι μόνο.

25η Μαρτίου- Αφιέρωμα :Έκθεση στο Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ αποκαλύπτει τα έντυπα και τα χειρόγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας 4

Η υπεύθυνη του Μουσείου Κατερίνα Τσίρου, ξεναγεί με την θετική της αύρα και την αγάπη της για αυτό που κάνει, τα παιδιά που επισκέπτονται τον χώρο, αλλά και τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μάθουν επιπλέον πράγματα για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο μέσα από τα ίδια τα γεγονότα που αποτυπώνονται μπροστά τους, χάρις στα έντυπα και τις χειρόγραφες επιστολές που εκθέτονται.

Τα έντυπα και οι επιστολές είναι τα δύο βασικά στοιχεία, όπως εξηγεί στον «Ν», η Κατερίνα Τσίρου που κάνουν αυτή την έκθεση ξεχωριστή και που οι άνθρωποι του Μουσείου φροντίζουν να μην τα συγχέουν μεταξύ τους.

Οι χειρόγραφες επιστολές

Σε ξεχωριστή θέση στην έκθεση βρίσκεται το χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως, στην Τροιζήνας , το 1827 (19 Μαρτίου – 5 Μαΐου)  όπου η συνέλευση καλεί τον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλάβει τα ηνία και την διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, ξεχωρίζει και το χειρόγραφο του όρκου στον αγώνα των αξιωματικών και των υπουργών στις 21 Μαρτίου του 1822, όσων δηλαδή αναλάμβαναν επιτελικές θέσεις στην Επανάσταση και στην Εθνική Εξέγερση ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό.

Στην έκθεση υπάρχει και ένα ακόμα ντοκουμέντο της εποχής, η επιστολή του  Γέρου του Μοριά, Θόδωρου Κολοκοτρώνη στον πρόεδρο της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως, Γεώργιο Σισσίνη, στις 21 Μαρτίου του 1827.

Τα Ελληνικά Χρονικά

Από τα έντυπα που ξεχωρίζουν στα μάτια του επισκέπτη στην φετινή έκθεση είναι το έκθεμα της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της εποχής που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι από τον Ιάκωβο Μάγιερ.

Η εφημερίδα κράτησε για δυο χρόνια την λειτουργία της (1824-1826) καθώς έπαψε να κυκλοφορεί στις 20 Φεβρουαρίου του 1826, λίγες εβδομάδες πριν από την Έξοδο των Πολιορκημένων του Μεσολογγίου,  καθώς έπεισε μία οβίδα  από το τουρκοαιγυπτιακό στρατόπεδο στα τυπογραφεία της με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά. (επανεκδόθηκε το 1859). 

25η Μαρτίου- Αφιέρωμα :Έκθεση στο Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ αποκαλύπτει τα έντυπα και τα χειρόγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας 5

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά τα έντυπα, έχει το έκθεμα της εφημερίδας «Ο φίλος του νομού». Η εφημερίδα εκδιδόταν στη Ύδρα, από τον Ιταλό φιλέλληνα Ιωσήφ Κιάπε,  η έκδοση της κράτησε για τρία χρόνια και ήταν η μακροβιότερη της Επανάστασης (με 296 φύλλα).

Επίσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την έκθεση ένα από τα περιοδικά που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό  (στην ύστερη περίοδο του) και αποτελούσε ένα έντυπο των πνευματικών διανοούμενων της εποχής, στο πλαίσιο ότι η Επανάσταση και η ελευθέρωση από τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς την πνευματική διαμόρφωση και την καλλιέργεια του Γένους.

Το περιοδικό αυτό είναι ο «Ερμής ο Λόγιος» που εκδιδόταν στην Βιέννη και αποτέλεσε το πρώτο  και μακροβιότερο (1811 -1816) από τα ελληνικά περιοδικά των προεπαναστατικών χρόνων.

 Στα έντυπα που μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης είναι και το φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 17/6/1835 στο οποίο αναφέρεται η απόφαση της τότε κυβέρνησης για απόδοση χάριτος στους φυλακισμένους αγωνιστές της Επανάστασης Θόδωρο Κολοκοτρώνη και Δημήτριο Πλαπούτα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον και φέτος για την έκθεση του Μουσείου Τύπου, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, η Κατερίνα Τσίρου είναι μεγάλο. Μια εβδομάδα πριν από την 25η Μαρτίου την έκθεση είχαν επισκεφτεί περισσότερα από 200 μαθητές, υπήρχαν και άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις από σχολεία που θα ακολουθούσαν τις επόμενες ημέρες.

25η Μαρτίου- Αφιέρωμα :Έκθεση στο Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ αποκαλύπτει τα έντυπα και τα χειρόγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας 6

Στο σύνολο τους ο αριθμός των παιδιών που θα επισκεφτούν την έκθεση πρόκειται να ξεπεράσει τα 500, ενώ η έκθεση θα κρατήσει έως και λίγο πριν από την περίοδο του Πάσχα. Τα σχολεία που μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση είναι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από λύκεια, γυμνάσια και δημοτικά (από την δ’ δημοτικού και μετά).

Σημαντική όμως είναι και η προσέλευση των μεμονωμένων επισκεπτών, στοιχείο αρκετά ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει ότι ο κόσμος έχει ένα ενδιαφέρον για να εξερευνήσει γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές μιας ιστορικής περιόδου από την οποία ξεκινάει η ίδρυση του ελληνικού κράτους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα