Παρασκευή, 3.02.2023, 12:57 μμ

200 χρόνια με γενέθλια ανακαίνιση για την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

05.03.2022 / 9:31
Photo-20-1024x724

Mε μια εντυπωσιακή ανακαίνιση πρόκειται να εορταστεί η επέτειος των 200ών γενεθλίων της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου το 2024, όπως φαίνεται και από τις πρώτες φωτογραφίες της μεγάλης ανακαίνισης που έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Selldorf με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Εθνική Πινακοθήκη σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό έργο αναδιαμόρφωσης μέρους της προς όφελος των εκατομμυρίων επισκεπτών της, θα παραδώσει ένα ποικίλο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με το σήμα “NG200”.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναδιαμόρφωσης αφορά την είσοδο της πτέρυγας Sainsbury προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διευρυμένος και πιο λειτουργικός χώρος για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Η πτέρυγα Sainsbury σχεδιάστηκε από τους Robert Venturi και Denise Scott Brown και χρηματοδοτήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια της αλυσίδας Super Market το 1991. Αν και οι γκαλερί στον επάνω όροφο έχουν λειτουργήσει καλά, η στενή είσοδος στο ισόγειο έχει αποδειχθεί λιγότερο επιτυχημένη στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των αυξημένων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας covid-19.

Ο Gabriele Finaldi, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, παραδέχεται ότι ο covid-19 είχε «καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού». Ωστόσο, προβλέπει ότι ο αριθμός των επισκεπτών της γκαλερί θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο των σχεδόν έξι εκατομμυρίων ετησίως έως το 2024-25.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, που ονομάστηκε NG200, το φουαγιέ πρόκειται να διευρυνθεί καταλαμβάνοντας χώρο τόσο από το υπάρχον μέρος όσο και από το εστιατόριο του μεσαίου επιπέδου και θα έχει πολύ περισσότερο φυσικό φως από ό,τι σήμερα.

Στη γωνία του κτιρίου Wilkins του 19ου αιώνα, θα προστεθούν ένα Κέντρο Ερευνών και μια ειδική περιοχή για την εξυπηρέτηση των μελών. Ο εξωτερικός χώρος γύρω από την πτέρυγα Sainsbury θα αναβαθμιστεί, δημιουργώντας μια πιο ελκυστική πεζοδρομημένη διαδρομή από την πλατεία Τραφάλγκαρ έως την πλατεία Λέστερ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα