200 χρόνια από την Επανάσταση: Κόμβοι Καλάβρυτα και Μεσολόγγι | dete

200 χρόνια από την Επανάσταση: Κόμβοι Καλάβρυτα και Μεσολόγγι

Η συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής (Δυτική Ελλάδα 2021) ως συμβουλευτικού οργάνου του περιφερειακού συμβουλίου για τον συντονισμό πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων σχετικών με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, συζητείται στην αυριανή συνεδρίαση του σώματος.
Την επιτροπή που προβλέπεται από τον οργανισμό της Περιφέρειας θα εισηγηθεί ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Οπως είναι γνωστό, εντεταλμένος σύμβουλος για τον εορτασμό έχει οριστεί ο Ανδρέας Φίλιας.
Το σκεπτικό της περιφερειακής αρχής βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Ανεξαρτησία ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα και για αυτό πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών.
Οι εκδηλώσεις που σκοπεύει να διοργανώσει η Περιφέρεια θα στηριχθούν σε συγκεκριμένους άξονες:
  • Θα έχουν αναφορά στο εθνικό στοιχείο, αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής όπως και την συμβολή που είχε στο '21. Βασικά κέντρα θα είναι τα Καλάβρυτα όπου ξεκίνησε η Επανάσταση και το Μεσολόγγι που συμβολίζει διαχρονικά την θυσία των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».
  • Βασική επιδίωξη είναι η εξωστρέφεια και για αυτό στόχος είναι να διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα προσελκύουν επισκέπτες και μετά το 2021.
  • Η περαιτέρω ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα από την μόχλευση φορέων (επιστημονικών, πολιτιστικών, κοινωνικών κ.ά.).
  • Ζητούμενο αποτελεί η συμμετοχή της νεολαίας μέσα από δράσεις που θα υποστηρίζονται από τις νέες τεχνολογίες.
  • Η εμπλοκή και συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού θα είναι άλλος ένας άξονας για την προτεινόμενη γνωμοδοτική επιτροπή.
Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη και θα έχει αποστολή την υποστήριξη του περιφερειακού συμβουλίου σε θέματα που αφορούν τις δράσεις που θα διοργανωθούν σε εξειδικευμένους τομείς όπως: θεματικά και εκπαιδευτικά πάρκα, ταινίες, ντοκιμαντέρ, εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μαθητικούς διαγωνισμούς, συνέδρια, εκθέσεις κ.ά.
Η Περιφέρεια ήδη έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με φορείς και την υποδοχή προτάσεων για δράσεις που μπορούν να διοργανωθούν το 2021 στη Δυτική Ελλάδα.