20 + θέλουν, ένας θα επιλεγεί – Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

21.03.2021 / 12:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΔΗΠΕΘΕ

Τουλάχιστον είκοσι πρόσωπα έχουν καταθέσει τους φακέλους με τις υποψηφιότητες τους για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Η προθεσμία της κατάθεσης έχει λήξει από τις 12 Μαρτίου, ωστόσο τα στελέχη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είχαν αφήσει ανοικτή την ημερομηνία έως στα μέσα αυτής της εβδομάδας, για κάποιες υποψηφιότητες που ήταν να στείλουν τα χαρτιά τους ταχυδρομικώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν κατατεθεί δέκα υποψηφιότητες, ενώ την επόμενη εβδομάδα (αυτή που διανύσαμε)  στάλθηκαν ταχυδρομικώς τουλάχιστον άλλες δέκα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις υποψηφιότητες αυτές δεν ήταν αυτή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Σταύρου Τσακίρη που δεν θα διεκδικήσει, όπως φαίνεται εκ νέου το τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί

Τα ονόματα που έχουν δηλώσει στην πράξη το ενδιαφέρον τους για θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς ηχηρά, ούτε και τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό, καθώς προέρχονται κυρίως από τον χώρο του θεάτρου και όχι τόσο από την τηλεόραση.

Υπάρχουν όμως ανάμεσα τους και κάποια γνωστά ονόματα και από τις τηλεοπτικές δουλειές τους, όπως για παράδειγμα αυτό του Φώτη Σπύρου  που έχει εργαστεί παλιότερα σε πολλές σειρές της τηλεόρασης (βλέπε «Μαρία η Άσχημη» κτλ).

Στις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί είναι τα ονόματα του καταξιωμένου Πατρινού χορογράφου Σπύρου Κουβαρά που κάνει καριέρα εδώ και χρόνια στο εξωτερικό (ιδρυτής της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748), αλλά και  του Αιγιώτη σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Ρούφου που είδαμε πρόσφατα ως εισαγγελέα στη γνωστή σειρά «Άγριες Μέλισσες».

Ο τρίτος κατά σειρά καλλιτεχνικός διευθυντής

Το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων έχουν συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σε παραγωγές του, αλλά και στις εκδηλώσεις του, ενώ κάποια  από τις υποψηφιότητες είχε αρκετά πρόσφατη συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, σε θεατρική παράσταση χειμερινής σεζόν που είχε κάνει αίσθηση. Πρόκειται για τον Φίλιππο Σοφιανό που παίξει στην Τρισεύγενη.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας αναμένεται να παρουσιάσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα όλες τις υποψηφιότητες στο κοινό, θέλοντας να αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι και αυτή η διαδικασία θα είναι διάφανη σε όλα.

Θυμίζουμε ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα είναι ο τρίτος κατά σειρά που παίρνει το τιμόνι του θεάτρου, κατά την διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής,  μετά τους Κώστα Καζάκο και Σταύρο Τσακίρη.

Η διαδικασία

Η μάχη σε κάθε περίπτωση, όπως λένε όλες οι πληροφορίες, θα είναι αμφίρροπη και φαβορί μέχρι ώρας δεν υπάρχουν. 

Ήδη την Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο για να συγκεντρώσει τους φακέλους που έχουν κατατεθεί, περιμένοντας μέχρι και σήμερα μια με δύο ακόμα υποψηφιότητες. 

Από εκεί και πέρα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εξετάσουν προσεκτικά τους φακέλους με το βιογραφικό, τις σπουδές και τα προσόντα των υποψηφίων.

Στη συνέχεια όλοι υποψήφιοι θα κληθούν για ξεχωριστές συνεντεύξεις  οι οποίες θα γίνουν είτε δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου. Κατόπιν το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, σε ειδικές συνεδρίες,  θα αποφασίσει το ποιο θα είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή.

Η απόφαση για την επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα ληφθεί από τα μέλη του Δ.Σ. μετά από ψηφοφορία και θα επιλεγεί ο καλλιτέχνης που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και λόγω φραγμών που τίθενται από την καραντίνα, δεν θα είναι και τόσο σύντομη. 

Μέχρι τα τέλη Απριλίου η απόφαση

Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει αποφασιστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο είναι χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όταν έληξε η ανανέωση της θητείας του Σταύρου Τσακίρη.

Από τότε μέχρι και πριν από ένα μήνα το διοικητικό συμβούλιο πάλευε με μπαράζ εγγράφων και επιστολών προς το υπουργείο Πολιτισμού για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Όμως όλα είχαν παγώσει εξαιτίας του κορωνοϊού και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση.

Το μεταβατικό στάδιο και ο «νεκρός» θεατρικά χειμώνας

Το διάστημα αυτό το τιμόνι το είχε αναγκαστικά ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Πέτρος Βάης  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα θέατρα ήταν ανοικτά  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας έδειξε μια ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες της πανδημίας, με μικρές παραγωγές και λίγους συντελεστές, δίνοντας ταυτόχρονα έδαφος στα νέα παιδιά που είχαν βγει από την Δραματική Σχολή του.

Από το δεύτερο lockdown και μετά όλα νέκρωσαν θεατρικά. Ζητούμενο για το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων θα είναι οι καινούργιες συνθήκες που θα διαμορφώσει η πανδημία στον χώρο του θεάτρου και ο ρόλος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μέσα σε αυτές.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα