1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Όχι» στην κοινωνική κατακραυγή

01.12.2021 / 19:14
pagkosmia-imera-kata-tou-aids

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΣΣΑΡΑ
elenhmassara@gmail.com

Η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη ως την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS. Μια χρόνια νόσος που προσβάλει ετησίως εκατοντάδες ανθρώπους, προκαλώντας προβλήματα στη διάρκεια της ζωής τους. To dete φιλοξενεί την παθολόγο – λοιμωξιολόγο και Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ Πατρών Μαρία Λαγκαδινού, όπου μας μιλά για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ιό αλλά μας ξεκαθαρίζει και πώς «είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κοινωνική κατακραυγή. Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να τίθενται στο περιθώριο. Θα πρέπει να τους αγκαλιάζουμε αυτούς τους ανθρώπους, να έχουν ευκαιρίες σε όλους τους τομείς».

Τι είναι το AIDS

Το AIDS είναι το προχωρημένο στάδιο της νόσου HIV. Ο ιός προσβάλλει τα Τ λεμφοκύτταρα του οργανισμού, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανοσολογική απάντηση στα άτομα τα οποία έχουν έχουν μολυνθεί και αυτό είναι που προκαλεί τις πολλαπλές κλινικές εκδηλώσεις της νόσου. Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε την 10ετία του ’80, με τα πρώτα κρούσματα τότε να έχουν ως φαρμακευτική κάλυψη μόλις τρία φάρμακα για την αντιμετώπιση του. Σε αντίθεση με το σήμερα όπου η επιστήμη της Ιατρικής και της Τεχνολογίας έχει προχωρήσει και πλέον υπάρχουν πάνω από 10 φαρμακευτικές αγωγές. Να σημειωθεί πως, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που προσβάλλεται από τον ιό αυτό. Στις ηλικίες 30-40 έχει παρατηρηθεί μια μείωση των κρουσμάτων, στις ηλικίες 40 έως 50 έχει παρατηρηθεί αύξηση, ενώ στις πιο νεαρές ηλικίες, δηλ. 15 έως 20, υπάρχει μια σταθεροποίηση του ποσοστού.

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Όχι» στην κοινωνική κατακραυγή 2

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν καταγραφεί 19.141 περιστατικά μέχρι τις 31/10/2020, όπου από αυτά το 82,4% είναι άνδρες, το 17,3% γυναίκες και σ’ ένα ποσοστό 0,2% δεν δηλώθηκε το φύλο. Επιπροσθέτως, ενώ το 2020 καταγράφηκαν 601 νέα περιστατικά, για το 2021 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2021 έχουν καταγραφεί 402 νέα περιστατικά.

Μετάδοση του ιού και πρόληψη

Ο HIV ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή με τα παράγωγα αίματος, την κοινή χρήση συριγγών σε άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και με την κάθετη μετάδοση με την μητέρα στο έμβρυο. Επομένως, οι απροφύλαχτες σεξουαλικές επαφές, η αυξημένη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν την νόσο και προσβάλλουν τον άνθρωπο. Δεν μεταδίδεται ο ιός με την κοινωνική επαφή, όπως με την αγκαλιά, το χάδι, το κοινωνικό φιλί και την χρήση κοινών αντικειμένων. Για την πρόληψη του ιού συνιστάται η χρήση προφυλακτικού μέσου και προσοχή στην χρήση της βελόνας από τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η τελευταία οφείλει και την αύξηση του αριθμού στην μετάδοση του ιού.

Η εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης

Η διάγνωση γίνεται πλέον με την τέταρτης γενιάς ELISA. Μια ειδική εξέταση αίματος τέταρτης γενιάς με την οποία ανιχνεύονται τα αντισώματα έναντι του ιού και αντιγόνο P24 του ιού. Ακολουθεί μια επιβεβαιωτική εξέταση αίματος που λέγεται Western Blot. Μετά και από αυτήν την εξέταση υπάρχει η βεβαιότητα για την κατάσταση του ασθενή και οι γιατροί μπορούν με σιγουριά να ανακοινώσουν στον ασθενή για το αν έχει ή όχι προσβληθεί από το AIDS. Μετά την διάγνωση, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί μια μονάδα AIDS, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες στην Ελλάδα και διαθέτει και η Πάτρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια».

Μια πιο φυσιολογική ζωή

Πλέον, με τις νέες θεραπείες, ο ασθενής, δεν χρειάζεται να παίρνει 20 χάπια την ημέρα, αρκούν ένα ή δύο δισκία ημερησίως. Ο ιός HIV έχει φτάσει να αποτελεί μια χρόνια νόσο και πλέον οι ασθενείς ασχολούνται με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω ηλικίας, όπως και όλους τους πολίτες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκαδινού: «Φτάνουμε να ασχολούμαστε με τις λιπιδεμίες, τον σακχαρώδη διαβήτη τους, με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως ασχολούμαστε και με τον κοινό πληθυσμό. Ζουν κανονικά οι άνθρωποι αυτοί. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που προχωρούν τη ζωή τους κανονικά σαν να μη συνέβη κάτι, το αποδέχονται και το αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που απομονώνοντα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα