1929: Η Πατρινή καλλονή Ασπασία Καρατζά είναι η πρώτη Μις Ελλάς που κατέκτησε τη χώρα αλλά και την Ευρώπη – ΦΩΤΟ

02.02.2021 / 13:18
Χωρίς τίτλο

Επιμέλεια: Φάνης Βγενόπουλος

H Πατρινή καλλονή Ασπασία Καρατζά είναι η πρώτη Ελληνίδα Μις Ελλάς. Η κοπέλα που κατέκτησε τόσο την Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη – το 1929 –  ήταν κόρη του Παναγιώτη και της Κατίνας, εγγονή του αγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821 Παναγιώτη Καρατζά και είχε άλλα έξι αδέλφια.

Μάλιστα, για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό ομορφιάς, που σκανδάλισε πολλούς Πατρινούς, παραιτήθηκε από τη θέση της στην τράπεζα Εθνικής Οικονομίας.

Η Ασπασία Καρατζά, αρραβωνιασμένη Αρσακειάδα τότε, ήταν αρκετά μορφωμένη για την εποχή της, ενώ μίλαγε αγγλικά και γαλλικά. Μάλιστα, δεν κατάφερε μόνο να μαγέψει την Ελλάδα αφού αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς στον πρώτο ανάλογο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα, αλλά γοήτευσε και την Ευρώπη κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό για την ωραιότερη Ευρωπαία που διεξήχθη στη Γαλλία.

1929: Η Πατρινή καλλονή Ασπασία Καρατζά είναι η πρώτη Μις Ελλάς που κατέκτησε τη χώρα αλλά και την Ευρώπη - ΦΩΤΟ 3

Ποια ήταν η Ασπασία Καρατζά

Στον «Νεολόγο» γίνεται η σύσταση της θριαμβεύτριας των καλλιστείων: «Ποία η Ασπασία Καρατζά; Η Ασπασία Καρατζά είναι θυγάτηρ του αρχαιότερου και εντιμότερου υπαλλήλου της Δημαρχίας Πατρών κ. Παν. Καρατζά. Εγενήθη την 18η Νοεμβρίου 1905, ήτοι άγει σήμερον ηλικίας 23 ετών και 3 περίπου μηνών. Εφοίτησεν εις το ενταύθα Αρσάκειον μετά δεν την αποπεράτωσιν των σπουδών της διωρίσθη υπάλληλος εις το ενταύθα υποκατάστημα της Τραπέζης Εθνικής Οικονομίας όπου υπηρέτησε ευσυνειδήτως επί 7 έτη. Εκ της υπηρεσίας παρητήθη οικειοθελώς προ διμήνου».

Το θέμα της ημέρας

Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 1929, ο «Νεολόγος» δημοσιεύει στην πρώτη του σελίδα εκτενές ρεπορτάζ για την υποδοχή της Μις Ελλάς, την προηγουμένη, με τίτλο: «Η Μις Ελλάς εις την γενέτειράν της» και υπότιτλο: «Θερμαί εκδηλώσεις υπέρ αυτής».

Η Ασπασία Καρατζά έφτασε στην Πάτρα, μετά τη στέψη της στην Αθήνα ως Μις Ελλάς και σύμφωνα με τον «Νεολόγο»: «Η είδησις περί της επανόδου της μετά την θριαμβευτικήν νίκη της παρελθούσης Κυριακής εις το «Ντελίς» των Αθηνών, ήτο το θέμα χθες. Όλοι συνεφώνουν εις την γνώμη, ότι πρέπει να της γίνη ενθουσιώδης υποδοχή, μεγαλυτέρα και από τα γενομένας εις την πρωτεύουσαν θερμάς εκδηλώσεις. Τα ενταύθα ανθοπωλεία εξ άλλου είχον λάβει πολλάς παραγγελίας δια να ετοιμάσουν ανθοδέσμας, αίτινες θα προσφέροντο εις την «Μις Ελλάδα».

1929: Η Πατρινή καλλονή Ασπασία Καρατζά είναι η πρώτη Μις Ελλάς που κατέκτησε τη χώρα αλλά και την Ευρώπη - ΦΩΤΟ 4

Από νωρίς την ανέμεναν στο σταθμό του τρένου

Όπως εξιστορεί ο «Νεολόγος», πλήθος κόσμου, κυρίως γυναίκες, ανέμεναν την Ασπασία Καρατζά για την υποδεχθούν στον σταθμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Την 8ην εσπερινήν ο προ του σταθμού χώρος είχε καταληφθεί από πολύν κόσμον, αναμένοντα εναγωνίως την άφιξιν του τραίνου».

Οι φήμες που βγήκαν αληθινές

Η μαζική υποδοχή που ετοίμαζαν οι Πατρινοί στη νεαρή Μις Ελλάς και η αναπάντεχη δημοσιότητα που έλαβε, φαίνεται πως θορύβησαν την Ασπασία Καρατζά. Όπως μας πληροφορεί ο «Νεολόγος»: «Εκυκλοφορούν φήμαι ότι η Μις Ελλάς αναγνώσασα εις το Αίγιον τας Πατρινάς εφημερίδας αίτινες εδημοσίευον τας σχετικάς με την υποδοχήν ανακοινώσεις του Δημαρχούντος κ. Καλλιάφα, απεφάσισε να μην αποβιβασθή εις τον σταθμόν των Πατρών, αλλ’ εις το Ρίον να επιβιβασθή αυτοκινήτου και να κατευθυνθή εις την οικίαν της». Η φημολογία πάντως, δεν πτόησε του Πατρινούς από το συνεχίσουν να συρρέουν στο σταθμό του τρένου, ωστόσο, βγήκε αληθινή, καθώς όπως αναφέρει ο «Νεολόγος»: «Την 8.20 αφικνείται η αμαξοστοιχία και το πλήθος συνωστίζεται προς τα διάφορα οχήματα αναζητούν την Μις Ελλάς. Αλλ’ εις μάτην, αυτή επιβιβάσθη εις τον σταθμόν Ρίου μετά του μνηστήρος της κ. Δ. Αναστασοπούλου αυτοκινήτου και κατηυθύνθη εις την οικίαν της επί της οδού Τσαμαδού».

Η συγκέντρωση έξω από το σπίτι της Μις Ελλάς

Όταν οι Πατρινοί διαπίστωσαν ότι η Ασπασία Καρατζά δεν είχε φτάσει στην Πάτρα με το τρένο, όπως ανάμεναν, τότε κατευθύνθηκαν προς το σπίτι της στην οδό Τσαμαδού για να τη συγχαρούν.

«Ο περισσότερος κόσμος αντιληφθείς τούτο ήρχησε καθ’ ομάδας κατευθυνόμενος προς την οικίαν της Μις Ελλάδος και συνεχάρη αυτήν ενώ ικανός αριθμός νέων συγκεντρωμένων έξωθι της οικίας εζητωκραύγαζεν υπέρ αυτής», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας και συνεχίζει: «Ο συνωστισμός του πλήθους εις την οικίαν της διήρκησε μέχρι της 10ης νυκτερινής».

Η συγκίνηση της Ασπασίας Καρατζά

Η νεαρή Μις Ελλάς μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την υποδοχή των Πατρινών, δηλώνοντας τη συγκίνησή της. Όπως έγραψε ο «Νεολόγος» η Ασπασία Καρατζά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκεκινημένη από τας θερμάς εκδηλώσεις των συμπολιτών μου, οίτινες συνέρρευσαν εις τον σταθμόν δια να με υποδεχθώσι, ως και εκείνων, αίτινες είχον την καλωσύνην να έλθουν εις την οικίαν μου δια να με συγχαρούν».

Την είχαν… ξεχάσει

Η Ασπασία Καρατζά στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, εξιστόρησε την περιπετειώδη συμμετοχή της στα πρώτα καλλιστεία που έγιναν στην Ελλάδα, καθώς, η κριτική επιτροπή δεν την είχε φωνάξει να παρουσιαστεί μπροστά της για να την αξιολογήσει. Όπως αναφέρει στον «Νεολόγο»: «Παρήλασαν προ της επιτροπής όλαι (σ.σ. οι διαγωνιζόμενες), εκάστη χωριστά, εγώ δε έμεινα τελευταία. Ανέμενον επί ώραν χωρίς να με φωνάξουν. Τότε ο γαμβρός μου με προέτρεψε να παρουσιασθώ αυθορμήτως προς της επιτροπής, όπερ και έπραξαν. Τα μέλη της επιτροπής με εκύτταζον μετά προσοχής επ’ αρκετήν ώραν, ενταλήφθην δε σχόλια ευμενή υπέρ εμού. […] Όλοι τότε μου συνέστησαν να παρουσιασθώ εις τον χορόν του «Ντελίζ» χωρίς να κάμω χρήσιν καλλυντικών μέσων, όπως δηλαδή ενεφανίσθηκα εις την συγκέντρωσιν της κυρίας Πεσματζόγλου».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα