1910: Το έγκλημα στο κρεοπωλείο που συγκλόνισε τους Πατρινούς, την Κυριακή της Αποκριάς

17.01.2021 / 12:46
139674553_1139916376458803_1187893153799114323_n

Επιμέλεια: Νικολίνα Σκόνδρα

Το 1910 η Ελλάδα δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό της. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μετά το Κίνημα στο Γουδί το 1909, έχει παραχωρήσει την εξουσία στους πολιτικούς και πλέον είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας.

Στην Πάτρα, έχει έρθει ήδη το καρναβάλι και οι Πατρινοί της εποχής εκείνης φροντίζουν να ξεφαντώσουν. Ωστόσο, μετά το γλέντι της Κυριακής των Αποκρεών, πληροφορούνται για ένα ειδεχθές έγκλημα που έχει γίνει στην πόλη τους με θύμα έναν κρεοπώλη, ο οποίος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος, μέσα στο κατάστημα του.

Η αστυνομία βρίσκει τον ένοχο, στο πρόσωπο ενός 19χρονου από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας.

«Το φρικαλέον δράμα της Κυριακής των Απόκρεω»

Στις 2 Μαρτίου του 1910, ο «Νεολόγος των Πατρών» κυκλοφορεί με τίτλο: «Το φρικαλέον δράμα της Κυριακής των Απόκρεω», το οποίο αφορούσε την άγρια δολοφονία ενός κρεοπώλη. Όπως έγραφε ο συντάκτης του ρεπορτάζ: «Ο ήλιος της τελευταίας προχθές Κυριακής των Απόκρεω ανατείλας εφώτισε φρικιαστικόν έγκλημα, το οποίον εξετυλίχθη εν μεταμεσονυκτίω ώρα εις το κεντρικότερον της πόλεως μέρος υπό τα ανατριχιαστικοτέρας συνθηκάς και τας τρομακτικοτέρας περιστάσεις. Το κακούργημα αυτό είχε συγκλονίσει την πόλη της Πάτρας, και μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν, αποκαλύφθηκε ότι το τρομακτικόν έγκλημα προσέδιδεν αυτώ την μορφήν του απαισίου εκείνου κακουργήματος, της σφαγής των αρτοποιών του Πειραιώς».

Το έγκλημα στο κρεοπωλείο  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Νεολόγου» το έγκλημα έγινε σε κεντρικό σημείο της πόλης. Όπως αναφέρει ο συντάκτης:

Σ»την διασταύρωση Κανακάρη και Πατρέως ευρίσκεται μονόροφος παλαιά οικία, κάτωθι της οποίας είνε το κρεοπωλείον του Δημ. Λάγαρη, άνωθι δε αυτού οίκος ανοχής διευθυνόμενος υπό τίνος Αναστασίας. Στον χώρο του κρεοπωλείου διανυκτέρευε το παιδί για όλες τις δουλειές, ο Χαρίλαος Φουρλίγκας, διότι δεν διέθετε δικιά του οικία, χρησιμοποιών αντί κλίνης, μιαν τράπεζαν προς τον τοίχον, αντί στρωμνής μίαν παλαιάν ανδρομίδαν και αντί σκεπάσματος μίαν κάπαν».

Ο μεταμεσονύκτιος επισκέπτης

Δράστης του στυγερού εγκλήματος είναι ένας 19χρονος που κατάγεται από το χωριό Κατοχή Ξηρομερίου της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο 19χρονος έδρασε ως εξής:

«Το ξημέρωμα της Κυριακής, ένας μεταμεσονύκτιος επισκέπτης γνωστός τυγχάνων εις τον υπηρέτη Φουρλίγκαν και φίλος αυτού, του ζήτησε να διανυκτερεύσει στο κρεοπωλείο. Μετά από μία ώρα δημιουργήθηκε μια ένταση, η οποία κατέληξε σε άγρια πάλη. Ο νέος, όστις είνε και ο δράστης του κακουργήματος, καταθέτει, ότι ο Φουρλίγκας τω επετέθη την νύκταν πρός κακοήθεις σκοπούς. Ο νέος μανιώδης, αλλόφρων, μέσα εις το πυκνόν σκότον μαχαίρωσε το θύμα πολλές φορές. Την μανία του δράστη, την διέκοψε ένας αστυφύλακας, ο οποίος χτύπησε την πόρτα του κρεοπωλείου».

Ο φυγάς

Ο δράστης μετά την αποτρόπαια πράξη του προσπάθησε να αποδράσει από τον τόπο του εγκλήματος ως εξής:

«Ο δράστης φάνηκε να μην ετρόμαζεν αυτόν το αιμορροούν θύμα του, διότι η πεπερωμένη του συνείδησις δεν ησθάνετο τύψεις, αλλά έτρεμεν μόνον δια την σύλληψιν. Προσπάθησε να αποδράσει με πολλούς τρόπους, όμως τελικά αποφάσισε να διαφύγει εκ του ξεφτυσμένου τοίχου, ο οποίος ήταν μια μεσοτοιχία μεταξύ κρεοπωλίου και χαμαιτυπείου. Άρχισε να αφαιρεί τα τούβλα από τον τοίχο με απεγνωσμένη δύναμη, και τελικά απέδρασε.

Η αυτοψία του θύματος και η σύλληψη του φονιά

«Οι αρχές υποστήριξαν ότι το έγκλημα ήταν μυστηριώδες, παρ’ όλη την αυτοψίαν, δεν εύρισκον σημεία δυνάμενα να οδηγήσωσην εις την ανεύρεσιν του εγκλήματος. Ο Ανακριτής, ο κ. Σχίμφλε συνέλαβε και ανέκρινε έναν Ανδρέα Π, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει τον δράστη. Ο φονιάς ήταν ο Δημήτρης Π., ο οποίος είχε διαταραγμένη προσωπικότητα. Ομιλεί αβιάστως και νομίζει, ότι το έγκλημά του, δεν είνε έγκλημα, είνε κάτι άλλο…Ίσως ενόμιζεν ότι έσφαζε κανέν αρνίον!», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Ο φονιάς

Η αυτοψία έδειξε ότι ο δράστης είχε προκαλέσει 18 θανάσιμα τραύματα στο θύμα με το μαχαίρι, χωρίς τα αιτία του φόνου να έχουν αποκαλυφθεί. Ο συντάκτης του «Νεολόγου» δίνει την περιγραφή του, καθώς όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ συνάντησε τον κατηγορούμενο στα κρατητήρια της Αστυνομίας, με τα εξής:

«Είνε ηλικίας 19 ετών, εν ω φαίνεται μικρότερος. Μετρίου αναστήματος και εξωτερικόν πενιχρόν. Μια τραγιάσκα ρυπαρά καλύπτει την κεφαλή του και ένα σακκάκι σταυρωτό μπλε χρώματος και χονδρό, αλλά πρόστυχον και ένα παντελόνι δρίλινον περιβάλλουν το σώμα του. Είνε όλα ρυπαρά μαζή με το υποκάμισόν του και την ψυχήν του. Μορφή ολίγον συμπαθής. […] Ομιλεί με απάθειαν καταπλήσσουσαν και με αφέλειαν ορεσιβίου αφηγείται το συμβάν. Ασυγκίνητος εντελώς, πράγμα το οποίον αναγκάζει το ακούονται αυτόν ν’ αμφιβάλλη, αν ευρίσκεται προ ανθρώπου ή τέρατος, όπερ γνωρίζει να ομιλή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα