1900: Άνω – κάτω η Πάτρα από τους κουτσαβάκηδες

07.07.2021 / 11:03
koutsavakia

Επιμέλεια: Φάνης Βγενόπουλος

Βρισκόμαστε στο γύρισμα του 19ου στον 20ο αιώνα. Στη μικρή – ακόμα – Ελλάδα, τα κουτσαβάκια ή οι κουτσαβάκηδες, οι λαϊκοί μάγκες της εποχής που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από την εποχή της βασιλείας του Όθωνα, δρουν με τους δικούς τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες.

Το προσωνύμιο κουτσαβάκης προέρχεται από το «κουτσά» και «βαίνω». Οι φασαριόζοι ψευτόμαγκες  χάριν επίδειξης περπατούσαν αργά σαν να κούτσαιναν και ανεβοκατέβαζαν τους ώμους τους ακολουθώντας τον βηματισμό. Παράλληλα έγερναν ελαφρά το κεφάλι τους στην κάθε πλευρά.

Όπως πληροφορούμαστε από το φύλλο του «Νεολόγου» των Πατρών της 11 Ιουλίου 1900, κουτσαβάκηδες υπάρχουν και στην Πάτρα και μάλιστα προκαλούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους.

1900: Άνω - κάτω η Πάτρα από τους κουτσαβάκηδες 2

«Οι θρίαμβοι του κουτσαβακισμού»

Αφορμή για το δημοσίευμα του «Νεολόγου» της εποχής, είναι η συμπλοκή κουτσαβάκηδων με αστυνομικούς και ο τραυματισμός δύο αστυφυλάκων, μετά από γαμήλιο γλέντι. «Ο χθεσινός τραυματισμός δύο αστυφυλάκων – Οι θρίαμβοι του κουτσαβακισμού – Οι αυτόκλητοι συμπέθεροι», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία διαπιστώνει  πως: «μετ’ αγανακτήσεως δε ο κόσμος εσχολιάζε το γεγονός όπερ δεν αφήνει καμμίαν πλέον ελπίδα δια την θέσιν εις την οποία περιήλθομεν, ως πολίται και ως άτομα»

Οι αυτόκλητοι συμπέθεροι

Στο ρεπορτάζ του «Νεολόγου» των Πατρών, υπάρχει αναλυτικότατη περιγραφή, για τα όσα συνέβησαν, τα οποία διαδραματίζονται το βράδυ της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από έναν γάμο που τελέστηκε στον Άγιο Διονύσιο το απόγευμα της Κυριακής, μεταξύ ενός Ζακυνθινού και μιας Ιταλίδας. Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι σε φιλικό σπίτι. Το γλέντι συνεχίζεται, ώσπου «κατά το μεσονύκτιον μια παρέα αποτελούμενης από τους Αλέξιον Χαρ., Δημήτριον Χαρ., Τάκην Παπ., Τάκην Κερπ., Κ. Αναστ. Ή Πόλκαν, Ιωάννην Μαρ., Ανδρ. Γιαννίκον και τινάς άλλους». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν στο γαμήλιο γλέντι καθώς ένας εξ αυτών είχε γαμπρό τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Συνοδεία στους νεόνυμφους

Όπως μας πληροφορεί ο συντάκτης του ρεπορτάζ, γύρω στα 2 τα ξημερώματα ο γαμπρός αποφάσισε να φύγει με τη σύζυγό του και να πάνε στο σπίτι τους, στη συνοικία της Νεάπολης. Τους νεόνυμφους αποφάσισαν να συνοδεύει η παρέα των κουτσαβάκηδων, ωστόσο, στο δρόμο έκαναν φασαρία. «Καθ’ οδόν όμως εξηκολούθει το γλέντι και το τραγούδι, μέχρι βαθμού ανησυχητικού, τούτο δε ηνάγκασε τον τοποθέτη αστυφύλακα Αλεξ. Τζ. να πλησιάση το συμπεθεριό όλιγο πέραν του εργοστασίου Μικρούτσικου και να τους συστήση να μη θορυβούν, διότι ο κοιμώμενος κόσμος δεν χρωστάει τίποτε ν’ ανησυχη», περιγράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Ο διαπληκτισμός με τον αστυφύλακα

Η παρατήρηση του αστυνομικού, προκάλεσε την αντίδραση της παρέας, η οποία την θεώρησε προσβλητική και τον έβρισε, με αποτέλεσμα ο αστυφύλακας να τους απειλήσει ότι θα τους στείλει στο κρατητήριο. «Η παρέα τότε επανέλαβε δριμυτέρας τα ύβρεις της και ο αστυφύλαξ, βλέπων ότι ήτο μόνος έφυγε και μετέβη εις τον Αγροτικόν σταθμόν, εις τον άλλοτε στρατώνα του ιππικού, ζητήσας εκεί ενίσχυσιν», όπως γράφει ο «Νεολόγος».

Η συμπλοκή

Λεπτομερής είναι η καταγραφή της συμπλοκής της παρέας των κουτσαβάκηδων με τους αστυνομικούς, η οποία λαμβάνει χώρα κοντά στον Αγροτικό σταθμό, όπου ο αστυνομικός είχε καταφύγει για βοήθεια. Και αυτό διότι, η παρέα στο μεταξύ, συνέχισε τη διαδρομή της. Ιδού πως περιγράφει ο «Νεολόγος» των Πατρών το επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και ένας από τους κουτσαβάκηδες: «Μόλις ο αστυφύλαξ εξυπνήσας τον ενωμοτάρχην της χωροφυλακής, είχεν απομακρυνθή ολίγα βήματα εκείθεν, προσκρούει αίφνης εις την παρέαν, η οποία αρχίζει να τον υβρίζη. Ο αστυφύλαξ εννοήσας τον κίνδυνον προσπαθεί να προασπίση τον εαυτόν του, αλλά τότε εις εκ των οκτώ χύνεται όπως του αρπάξει την ξιφολόγχην άλλος δε του καταφέρει διά μαχαίρας καίριον άνωθεν της αριστεράς μασχάλης τραύμα. Φωνάζει ο δυστυχής αστυφύλαξ τότε, πρώτος δε προφθάνει να εξέλθη εκ του Αγροτικού Σταθμού ένας αστυφύλαξ της αστυνομίας Πύργου Οικονόμου, ονόματι, όστις είχεν έλθει με αναρρωτικήν άδειαν. Ο δυστυχής αυτός χώνεται μέσα εις τον καυγά όπως ενισχύση τον συνάδελφόν του, δέχεται δε πλείστα τραύματα δια μάχαιρας εις την δεξιάν ωμοπλάτην, εις τον δεξιόν βραχίονα, εις την κεφαλήν και εις την κροταφικήν χώραν. Φαντάζεται τότε καθείς τι εγένετο. Οι δυστυχείς αστυφύλακες ευρεθέντες εν μέσω οκτώ πολιτών ωπλισμένων όλων, προσεπάθουν δια παντός τρόπου ν’ αμυνθούν, διότι διέτρεχον τον κίνδυνον να τους πετσοκόψουν. Ο εις μόνο εκ της παρέας κατά την συμπλοκήν ετραυματίσθη εις το χέρι, όταν δε εξήλθον οι ιππείς του αγροτικού σταθμού και οι οκτώ ετράπησαν σε φυγήν.

Τα ίχνη του αίματος και το επεισόδιο με τους κρατούμενους

Η συμπλοκή μεταξύ των κουτσαβάκηδων και των αστυνομικών έχει και συνέχεια, καθώς μετά το επεισόδιο, οι αστυφύλακες ακολούθησαν να ίχνη του αίματος του τραυματία της παρέας, τα οποία έφταναν σε ένα σπίτι απέναντι όπως τις φυλακές. Ωστόσο και εκεί υπήρξε άλλο επεισόδιο, μεταξύ των αστυνομικών και των φυλακισμένων, καθώς ένας από τους κρατούμενους αναγνώρισε τον αστυφύλακα που τον είχε συλλάβει και άρχισε να τον βρίζει και να του πετά ποτήρια! «Εξετραχύνθηκαν τότε τα πράγματα, φυλακισμένοι πολλοί ύβριζον τους αστυφύλακας οι αστυφύλακες επετέθησαν με τα πιστόλια ο ενωμοτάρχης ήλθεν εις λόγους με τον λοχίαν αρχιφύλακα, διότι επέτρεπεν εις τους καταδίκους να υβρίζουν, λιποθυμίαι γυναικών εγένοντο, φόβος και τρόμος και τα πράγματα θα είχαν πολύ δυσαρέστους συνέπειας, αν δεν έφευγον κατόπιν οι αστυφύλακες», γράφει χαρακτηριστικά ο «Νεολόγος».

Άφαντοι οι δράστες

Με αυτά και με εκείνα, η αστυνομία δεν κατάφερε – τουλάχιστον την επόμενη ημέρα – να συλλάβει τους δράστες, ενώ οι δύο τραυματίες αστυνομικοί νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του ενός να είναι σοβαρή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα