1,66 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι Έλληνες για τις πυρκαγιές

07.09.2023 / 9:19
ap22198712806630

Ακριβά και σε οικονομικό επίπεδο πληρώνουν οι Έλληνες τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, με το κόστος των ζημιών να φτάνει στα 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec.

Το οικονομικό «χτύπημα» στην Ελλάδα είναι μεγάλο καθώς η χώρα έχει γίνει μάρτυρας των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 16 χρόνια.

Όπως αναφέρει έκθεση της Distrelec, η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με το εκτιμώμενο κόστος να φτάνει τα 1,66 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) και περισσότερα από 200.000 εκτάρια γης να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές κοστίζουν κάθε χρόνο από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα υπάρχουν μελέτες από την ΤτΕ που αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, 570 δισ. θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με περίπου 100.000 εκτάρια γης να καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα και το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται σε 871 εκατ. ευρώ (941 εκατ. δολάρια), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα έκθεση, τονίζεται πως οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει και άλλα μέρη του κόσμου – επηρεάζοντας τα πάντα, από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιούλιος ήταν επίσημα ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στη γη και η Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, έχει δει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πολύ πάνω από το κανονικό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα