Αγρίνιο: Προετοιμάζονται για το χειμώνα-Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί φρεατίων στην Αιτωλοακαρνανία

28.09.2022 / 9:14
freatia-2-702x336

Μπορεί να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο χειμώνας έρχεται και όλοι οι φορείς είναι ήδη σε πλήρη εγρήγορση για την αντιπλημμυρική περίοδο.Επίσης μπορεί η διαδικασία καθαρισμού φρεατίων, χειμάρρων κλπ να μην σταματάει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αλλά σίγουρα αυτό το διάστημα δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα θέματα αυτά και οι δήμοι ήδη ξεκινούν τον συντονισμό τους για τη χειμερινή περίοδο, ενώ κυρίως τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν και τα συντονιστικά των δήμων και της Περιφέρειας με άλλους φορείς λ.χ. Πυροσβεστική Υπηρεσία για να αναπτύξουν πλήρως το πλάνο που χρειάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν τόσο από βροχοπτώσεις, όσο και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δίνοντας το γενικό στίγμα δεδομένου πως δεν έληξε ακόμη η αντιπυρική περίοδος, αλλά με τις εργασίες καθαρισμών φρεατίων, ρεμάτων κλπ ήδη να «τρέχουν».

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά τόνισε:

 «Για τον καθαρισμό ρεμάτων, χείμαρρων, ποταμιών κλπ υπάρχουν εργολαβίες που «τρέχουν» συνεχώς και πραγματοποιούν καθαρισμούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Δεν είναι διαδικασία που ξεκινά μετά την επίσημη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ακόμη δεν έχει λήξει. Οι εργασίες αυτές γίνονται όλο το χρόνο, γιατί πρέπει συνεχώς να είμαστε προετοιμασμένοι. Εκτός όμως από τις εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη, κάνουμε και μεμονωμένους καθαρισμούς όπου απαιτείται σε όλη την έκταση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κώστας Κιτσοπάνος ανέφερε:

 «Τα φρεάτια δεν σταματάνε να καθαρίζονται στον Δήμο Αγρινίου καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ ελέγχουμε πάντα όταν αναμένεται βροχή και κάποια επίφοβα σημεία. Στη δουλειά μας, για να εντοπίζουμε βουλωμένα φρεάτια και να τα καθαρίζουμε, μας βοηθάει η υπηρεσία καθαριότητας, η οποία μας ενημερώνει συνέχεια, όπως επίσης ενημερωνόμαστε και από τους πολίτες, τους οποίους προτρέπουμε συνέχεια να μας πληροφορούν, διότι ως ΔΕΥΑ Αγρινίου πρέπει να ελέγξουμε και να καθαρίσουμε μόνο μέσα στην πόλη 7.000 φρεάτια, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο χωρίς την συνδρομή των πολιτών. Επιπροσθέτως, πρέπει να μεριμνήσουμε και για τα φρεάτια στις κοινότητες του Δήμου μας. Ο οποιοσδήποτε αν γνωρίζει κάποιο φρεάτια στη γειτονιά του ή στο χωριό του που να είναι βουλωμένο πρέπει να μας ενημερώσει. Σε γενικό πλαίσιο, ξεκινάμε από τις κοινότητες όπου εκεί χρειάζεται περισσότερο δουλειά και είναι και το ζήτημα της απόστασης, ενώ στη συνέχεια ξεκινούμε τις εργασίες καθαρισμού στην πόλη χωρίζοντάς την σε «τμήματα» –  τομείς. Όταν τελειώσει η διαδικασία αυτή ξεκινάμε τον έλεγχο και τον καθαρισμό φρεάτιο – φρεάτιο, όπως επίσης συνεχώς ελέγχουμε σημεία όπως έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, γύρω από το γήπεδο του Παναιτωλικού, στην Εθνικής Αντιστάσεως, την Χαριλάου Τρικούπη, την οδό Απεραντίων κλπ. Κάποια εκ των σημείων αυτών συνδέονται με χείμαρρους, δέχονται επίσης πολλά φερτά υλικά και πρέπει να δίνουμε συνεχώς μεγάλη βάση. Επίσης, σε κάποια σημεία της πόλης λ.χ. στην οδό Καλλέργη τα φύλλα από τα δένδρα πέφτουν μόνιμα πάνω στα φρεάτια και εκεί χρειάζεται επαυξημένη επιτήρηση. Πέραν όμως από τις διαδικασίες ελέγχου και καθαρισμού που είναι συνεχής και από αυτό το διάστημα και έπειτα αυξάνονται, σκοπός μας είναι φέτος να συστήσουμε ένα ξεχωριστό τμήμα που θα ασχολείται αποκλειστικά μ’ αυτό το κομμάτι, να ελέγχει και να καθαρίζει φρεάτια δηλαδή. Αυτή την στιγμή ο έλεγχος γίνεται από όλα τα τεχνικά συνεργεία, τα οποία μας ενημερώνουν, ενώ με τη σύσταση του συνεργείου αυτού, αλλά και με τη συνδρομή των υπόλοιπων συνεργείων και των πολιτών, οι διαδικασίες θα γίνονται ταχύτερα, καθώς επαναλαμβάνω πως πρέπει να εποπτεύουμε την κατάσταση σε περίπου 7.000 φρεάτια μόνο μέσα στην πόλη, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα φρεάτια των κοινοτήτων. Επίσης, συμπεραίνουμε απ’ τα «ευρήματα» που βρίσκουμε μέσα στα φρεάτια ότι συχνά συμπολίτες μας ρίχνουν μέσα σ’ αυτά παντός τύπου αστικά λύματα, τα οποία δυσκολεύουν την κατάσταση και απαιτείται υπερδιπλάσιος χρόνος για τον καθαρισμό τους. Υπήρξε περίπτωση τον προηγούμενο μήνα που πήγαμε σε χωριό του Δήμου Αγρινίου για να καθαρίσουμε τα φρεάτια και λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αστικών λυμάτων που βρήκαμε, χρειάστηκε μια εβδομάδα για 70 φρεάτια, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δηλαδή».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεσολογγίου και αναπληρωτής Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος σημείωσε:

 «η διαδικασία καθαρισμών φρεατίων και αυλακιών που έχει στην αρμοδιότητά ο Δήμος Μεσολογγίου έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Δουλεύουμε συνεχώς για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο χρονικό διάστημα που θα ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, αν και οι καθαρισμοί αυτοί δεν σταματούν καθόλου. Τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Εμείς ως Δήμος Μεσολογγίου έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε συντονιστικό την Πέμπτη 29/09, ώστε να συντονίσουμε ακόμη περισσότερο όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, αλλά και να επαναλάβουμε ότι χρειάζεται».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα