15.05.2022 / 11:38
untitled_2

Όσοι έψαξαν να βρουν την Τουρκία μεταξύ των -40 συνολικά- χωρών που προσπάθησαν να πάρουν ή πήραν μία θέση στον αποψινό μεγάλο τελικό της Eurovision 2022 το έκαναν μάταια, αφού και φέτος η χώρα απέχει από τον μουσικό διαγωνισμό.

Για την ακρίβεια, συμπληρώνονται 10 ακριβώς έτη με την Τουρκία να δηλώνει απούσα, μένοντας πιστή στην απόφασή που πήρε το 2013 να μη συμμετέχει στον διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς (τελευταία της συμμετοχή το 2012 με τον Can Bonomo) . Έκτοτε, η χώρα γίνεται αισθητή δια της… απουσίας της και μάλιστα με λόγους οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής και όσα μεταφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι σήμερα, πηγάζουν από το βάθος του συντηρητισμού.

Το 2013, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από το διαγωνισμό, φοβήθηκα ότι ο τουρκικός λαός δεν θα έχει πια πρόσβαση ή και ενδιαφέρον για την Eurovision. Όμως οι φόβοι μου αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης ανησυχούσα ότι η νέα γενιά δεν θα γνώριζε καν τι είναι η Eurovision, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Όμως τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναγνωστών μας είναι κάτω των 24 ετών”, δηλώνει ο Οντούλ Τάνι, συντάκτης στον ιστότοπο ESC Halley, όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα Euronews.

Φέτος μάλιστα υπήρξαν συζητήσεις για την επιστροφή της Τουρκίας στον διαγωνισμό τραγουδιού, οι οποίες τελικά δεν απέδωσαν, όπως λέει ο διευθυντής του ιστότοπου για την Eurovision.

Υπήρχαν φήμες ότι η Τουρκία θα συμμετείχε ξανά. Ο διευθυντής της Τουρκικής Τηλεόρασης δήλωσε πως έγιναν συζητήσεις με την EBU για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη, η κυβέρνηση και το TRT ενοχλούνται από την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο διαγωνισμό και γι αυτό είχαν γυρίσει και την πλάτη στην Ευρώπη αρχικά. Έτσι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε και πάλι να μην πάρει μέρος η Τουρκία”. λέει ο Γκοκάν Τας, ιδρυτής και αρχισυντάκτης του ιστότοπου ESC Halley.

Για του Τούρκους φίλους της Eurovision, η απουσία της πατρίδας τους από αυτόν τον πολυπολιτισμικό διαγωνισμό ήταν μία πολιτική κίνηση. Κάτι που έδειξε τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση.

«Είναι μεγάλη αποτυχία που η Τουρκία δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό πια, γιατί η Eurovision συμβόλιζε τη στροφή μας προς της Δύση. Μετά την αποχώρησή μας, η Τουρκία πήρε μία στάση απομόνωσης και αποξένωσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες», λέει ο Γκοκάν Τας.

Αποχώρησε εξαιτίας “μη ανεκτού ομοφυλοφιλικού περιεχομένου”

Όπως αναφέρει η wikipedia, η TRT είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της Τουρκίας από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, επικαλούμενη τη δυσαρέσκεια με τους κανόνες του διαγωνισμού και έχει ακόμη να επιστρέψει.

Τα τουρκικά μίντια σε αντίθεση με το συντηρητικό κυβερνησιακό κόμμα AKP και ορισμένες τούρκικες οργανώσεις LGBT, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση ήταν λόγω του ομοφυλοφιλικού περιεχομένου του Διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι ανεκτό από τον ισλαμικό υπόβαθρο αυτού του πολιτικού κόμματος. Η TRT δεν μετέδωσε τους διαγωνισμούς το 2013 και το 2014 για πρώτη φορά από το 1973 (με εξαίρεση τον τελικό του 1979) (η TRT μεταδίδει το διαγωνισμό από το 1973, ακόμα και στα χρόνια που η Τουρκία δεν συμμετείχε).

Το 2013, ο κύριος λόγος που επικαλέστηκαν ήταν το φιλί της Φιλανδίας και το 2014 η αυστριακή drag queen Κοντσίτα Βούρστ. Τον Μάιο του 2014, ο Βολκάν Μποζκίρ, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από το ΑΚΡ, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βούρστ το 2014 και είχε ομοφοβικές δηλώσεις.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα