120 δόσεις: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι – Πως θα εξασφαλίσετε το μεγαλύτερο “κούρεμα” | dete

120 δόσεις: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι - Πως θα εξασφαλίσετε το μεγαλύτερο "κούρεμα"

Μπορεί η ρύθμιση των 120 δόσεων να διαφημίστηκε ως μία εξέλιξη που θα φέρει μεγάλες μειώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, ωστόσο στην πράξη μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα για τους πολλούς. Αυτό θα ισχύσει μόνο για εκείνους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ ή σε πολύ λίγες δόσεις τις οφειλές τους προς την εφορία. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν με μικρό κούρεμα, ενώ αν η οφειλή ξεπερνά τις 3.000 ευρώ και το εισόδημα τις 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν και επιτόκιο 5% επί του συνόλου της οφειλής.

Στους χαμένους και όσοι οφείλουν μικρά ποσά, αφού δεν θα μπορούν να φτάσουν με πολλές δόσεις δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό ανέρχεται σε 30 ευρώ τον μήνα.

Θέμα έχει ανακύψει και με τις επιχειρήσεις, όχι απαραίτητα τις μεγάλες, αλλά και τις μικρές που θα κληθούν να αποπληρώσουν την όποια οφειλή σε 30 δόσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες;

– Για να εξασφαλίσει κάποιος κούρεμα 90% των προσαυξήσεων, θα πρέπει το σύστημα να του βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να επιλέξει να πληρώσει σε μόλις 12 δόσεις.
– Για να κουρευτούν οι προσαυξήσεις κατά 85% θα πρέπει το σύστημα να βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να επιλέξει τις 24 δόσεις. Αν μάλιστα το σύστημα βγάζει 60 δόσεις, τότε οι οφειλές θα πρέπει να τακτοποιηθούν το πολύ σε 12 δόσεις (δηλαδή όσες προσφέρει και η πάγια ρύθμιση) για να διαγραφεί το 85% των προσαυξήσεων.
– Για κούρεμα 75% των προσαυξήσεων, πρέπει το σύστημα να βγάζει 120 δόσεις και ο οφειλέτης να πληρώσει τελικώς σε 36 δόσεις. Ο κανόνας λέει ότι μείωση των προσαυξήσεων κατά 75% δίδεται μόνο σε όποιον απαρνηθεί το 70% των δόσεων που του προσφέρει το σύστημα. Αν λοιπόν οφειλέτης δικαιούται 36 δόσεις, τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει για να διαγραφούν τα 3/4 των προσαυξήσεων; Προφανώς να πληρώσει όλο το χρέος σε μόλις 9 δόσεις.

Αυτές οι τρείς είναι και οι πιο… γενναιόδωρες συνταγές μείωσης των προσαυξήσεων. Αν κάποιος απαρνηθεί τις μισές δόσεις θα γλιτώσει μόλις το 45% των προσαυξήσεων ενώ αν απαρνηθεί το 60% των δόσεων θα του κουρέψουν το 55% των προσαυξήσεων. Αν πάλι χάσει το 40% των δόσεων οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά μόλις 25% ενώ για ποσοστό απομείωσης δόσεων 20%, χορηγείται απαλλαγή των προσαυξήσεων μόλις 15%.