120 δόσεις: Αυτή είναι η ρύθμιση – Αύριο στη Βουλή – BINTEO | dete

120 δόσεις: Αυτή είναι η ρύθμιση – Αύριο στη Βουλή - BINTEO

Με μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε περισσότερο από 1,5 ώρα και έγινε… απόγευμα Κυριακής, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Με ένα… απρόοπτο (δεν λειτουργούσε το μικρόφωνό του) να μην το πτοεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση στη Νέα Δημοκρατία να μην καταθέσει αύριο την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Μια πρόταση που, όπως έχει ανακοινώσει, ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες και άρα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα πάει… πίσω.

Η Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης, ανακοίνωσε ότι η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής, τη οποία θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς. 

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι 85%. Μεσοσταθμικα η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να είναι τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να μπουν όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα βιβλία τους καθώς και επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να μπουν όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις, πάντως, δεν θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής. Προβλέπεται όμως διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξκαταβολή του χρέους ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων για αποπληρωμή σε δόσεις.

Διαγραφή προσαυξήσεων προβλέπεται και για τους αγρότες, με ελάχιστη δόσητα 30 ευρώ.

Όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου