Παπανδρέου: Η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί τη ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος

07.10.2020 / 19:06
gko-4-11

Σε ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε αναλυτικά: “Σήμερα δεν κρινόταν μόνο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κρινόταν η πολιτεία μας και η λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών. 

Αποτελεί η σημερινή απόφαση, έστω αργά, μια αχτίδα φωτός, που πρέπει όμως να φωτίσει τη μελλοντική πορεία του δημόσιου βίου της χώρας. 

Αναντίρρητα, έπρεπε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως και για όλα τα θύματα αυτής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης. 

Καταδικάστηκαν εγκληματίες που υιοθέτησαν τον νεο-φασισμό, καταδικάστηκαν νεοφασίστες που βλέπουν τη βία ενάντια σε συνανθρώπους τους ως δικαίωμα τους. 

Καταδικάστηκαν πρακτικές, που τρομοκρατούσαν καθέναν που κατ’ αυτούς ήταν διαφορετικός. Διαφορετικός σε χρώμα, διαφορετικός σε καταγωγή, διαφορετικός στις προσωπικές ή πολιτικές επιλογές του. Τελικά, ήταν απειλή για την ελευθερία όλων μας.

Όσο σημαντική είναι αυτή η ιστορική απόφαση, ξέρουμε ότι η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τα δικαστήρια.

Σημαντική η απόφαση, αλλά αυτές οι πρακτικές είναι ριζωμένες και σε αντιλήψεις, και αυτές οι αντιλήψεις καλλιεργήθηκαν και θέριεψαν, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας μας. Όταν αρκετοί, δυστυχώς, τις ανέχτηκαν, αυτές τις συμπεριφορές, ως μέσο για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Αντί της ομοθυμίας απέναντι στην κρίση επικράτησε η διαίρεση, η πόλωση και η εύκολη δημαγωγία. 

Αντί να χτυπηθεί η αδικία, η ανισότητα, η πελατειακή λογική της νομής της εξουσίας, που δυστυχώς κυριαρχεί στη χώρα μας, επικράτησε η μικροπολιτική.

Η καταδίκη σήμερα, μιας οργάνωσης φασιστικής και εγκληματικής, πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το αύριο.   Γιατί μπροστά μας, έχουμε και θα έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις.Και θα απαιτηθεί να λειτουργήσουμε όλοι και δημοκρατικά και ομόθυμα. 

Είναι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σημαντικό ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, πολίτες και πολιτικοί, στέκονται ομόθυμα απέναντι σε ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Και εύχομαι, αυτή η ομοθυμία, να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην πορεία του τόπου συνολικά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού.

Απαιτούνται επιλογές, αποφάσεις, δράσεις καθημερινές, που να εμπεδώνουν και να εμβαθύνουν τη δημοκρατία, να ενισχύουν τη συμμετοχή του πολίτη, να καθιστούν απαραίτητη τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την αξιοκρατία και την ισονομία.

Θα υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση. Αποφάσεις και επιλογές που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού. 

Να στραφούμε στην πραγματική πολιτική, στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών, και μαζί, στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός, για να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στην πορεία του προς το μέλλον.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού, και κυρίως διαφορετικού μέλλοντος”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα