10 υποτιμημένες μαγειρικές συμβουλές που θα αναβαθμίσουν τις συνταγές σας

18.04.2021 / 17:49
diatrofh-ioseis

Για να δώσετε αυτό το κάτι παραπάνω στις συνταγές σας, που θα τις απογειώσουν γευστικά, αλλά και για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα πιο εύκολη, δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένες μαγειρικές συμβουλές, πολλές εκ των οποίων τις ακολουθούσαν και οι μαμάδες μας πριν από εμάς, αλλά μέχρι σήμερα ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί πόσο χρήσιμες είναι, ώστε να τις ακολουθούμε καθημερινά. Σήμερα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο περιορισμού στο σπίτι, που μας έδωσε την ευκαιρία να γράψουμε αμέτρητες ώρες στην κουζίνα, έχουμε να πούμε ότι οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, 10 απλές μαγειρικές συμβουλές που μπορούν να αναβαθμίσουν τις συνταγές σας και να σας λύσουν τα χέρια στο καθημερινό μαγείρεμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Προς το παρόν όμως, κάνουμε αρχή με τις παρακάτω…

1. Σκόρδο – Κρεμμύδι. Καθένα έχει τη δική του σειρά
Πολλές συνταγές ξεκινάνε με σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τα βάζετε μαζί στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι. Πρώτα μπαίνει το κρεμμύδι, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει και μετά από 2 λεπτά περίπου το σκόρδο, καθώς το δεύτερο μπορεί να καεί γρήγορα και να πικρίσει, άρα χρειάζεται λιγότερο σοτάρισμα.

2. Η ζάχαρη «σώζει» τη ντομάτα
Όταν φτιάχνετε σάλτσα με φρέσκιες ντομάτες πάντα να βάζετε μέσα και μία πρέζα ζάχαρη -κρυσταλική ή καστανή-, που εξισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας και κάνει τη σάλτσα σας ακόμη πιο γευστική.

3. Για μπέικον που δεν πιτσιλάει, η λύση είναι αλεύρι
Όταν ψήνετε μπέικον στον τηγάνι, στην κουζίνα δημιουργείται ένα μίνι χάος, από τις πιτσιλιές του λαδιού. Για να το αποφύγετε, απλά πασπαλίστε το μπέικον με λίγο αλεύρι, που και το λάδι θα συγκρατήσει και θα κάνει τις φέτες πιο τραγανές. Αν τώρα δεν θέλετε να βάλετε αλεύρι στο μπέικον, μπορείτε να το κάνετε τραγανό και ψήνοντας το στο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

4. Πότε βάζουμε λεπτοτριμμένο και πότε χοντροτριμμένο πιπέρι;
Το λεπτοτριμμένο πιπέρι, που αγοράζουμε έτοιμο σε βαζάκια και φακελάκια είναι η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα, για να το προσθέσετε σε σάλτσες και σούπες. Από την άλλη, καλό είναι να έχετε στο σπίτι και ένα μύλο για πιπέρι, που θα σας δώσει πιο χοντροκομμένα κομμάτια τα οποία είναι ιδανικά για το σερβίρισμα. Αν έχετε προσθέσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα πιάτο ζυμαρικών ή στο ψητό κρέας πριν το σερβίρετε, ξέρετε τι εννοούμε. Η γεύση του είναι μοναδική!

5. Στα pancakes το ανακάτεμα κάνει τη διαφορά
Εάν ανακατέψετε το μίγμα για τα pancakes μέχρι να γίνει απολύτως λείο, τα pancakes θα είναι μεν νόστιμα αλλά δεν θα γίνουν πολύ φουσκωτά. Από την άλλη, εάν ανακατέψετε το μίγμα τόσο όσο για να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους, αλλά να μείνουν και μερικοί σβόλοι, τα pancakes θα είναι εξίσου νόστιμα και πάρουν και σωστό ύψος στο τηγάνι.

6. Μην σπάτε τα αβγά στα χείλη του μπολ
Όταν σπάτε τα αβγά στα χείλη του μπολ ή του τηγανιού, υπάρχει ο κίνδυνος μικρά κομματάκια από το τσόφλι να πέσουν μέσα. Είναι καλύτερο να τα σπάτε σε μία επίπεδη επιφάνεια, όπως ο πάγκος της κουζίνας.

7. Και αν πέσει τσόφλι, η λύση είναι πάλι το τσόφλι!
Σας μπερδέψαμε; Είναι απλό: εάν πέσει ένα κομμάτι τσόφλι μέσα στο μπολ με τα σπασμένα αβγά, όσο μικρό και αν είναι μπορείτε να το απομακρύνετε χρησιμοποιώντας ως «απόχη» το μισό τσόφλι του αβγού.

8. Πάντα να ακονίζετε τα μαχαίρια σας
Για να είναι η προετοιμασία φαγητού πιο εύκολη και σίγουρα πιο ασφαλής, θα πρέπει να ακονίζετε συχνά τα μαχαίρια σας. Να θυμάστε ότι τα στομωμένα μαχαίρια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, καθώς δεν κόβουν εύκολα και γλιστρούν π.χ. πάνω στα λαχανικά, με αποτέλεσμα ένα ατύχημα στην κουζίνα να είναι πιθανό. Δείτε τον σωστό τρόπο για να μένουν πάντα κοφτερά τα μαχαίρια ΕΔΩ.

9. Ένα ξέπλυμα στο ρύζι κάνει τη διαφορά
Το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό, ωστόσο αν το κάνετε, μειώνεται η πιθανότητα να «λασπώσει» το ρύζι λόγω της περιεκτικότητάς του σε άμυλο.

10. Μην πετάτε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά
Πολλές συνταγές, ειδικά σαλάτες, ζητούν τα φυλλαράκια από τα μυρωδικά και συχνά, τα κοτσάνια καταλήγουν στα σκουπίδια. Πέρα από τη σπατάλη των υλικών, με αυτό τον τρόπο χάνετε την ευκαιρία να δώσετε έξτρα γεύση σε άλλες συνταγές. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα κοτσάνια σε ένα μαγειρευτό ή σε μία σούπα και να δώσετε ωραία γεύση και άρωμα στο φαγητό. Μην αφήνετε τίποτα να πηγαίνει χαμένο!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα