10 βήματα προσαρμογής στη δουλειά μετά τις γιορτές

Το πάρτι τελείωσε, το νέο έτος υπόσχεται πολλά, αλλά μέχρι να τα δείτε θα περάσει και καιρός και η ρουτίνα –και οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες- θέλουν τους πάντες πίσω στη δουλειά άμεσα. Όμως, για το ανθρώπινο σώμα –και την ψυχή, βεβαίως- έστω και λίγες μέρες ανάπαυλας καθιστούν βασανιστική την επιστροφή στα αναγκαία και κυρίως στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το να προσαρμοστεί κάποιος στα ίδια και τα ίδια θέλει τρόπο, διαχείριση, χιούμορ και βήματα.

1. Ξυπνήστε με μουσική. Και φτάστε μέχρι τη δουλειά με μουσική. Προτιμήστε να περπατήσετε λίγο. Το περπάτημα μέσα στην πόλη που ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της λειτουργεί τονωτικά στην ψυχολογία των εργαζομένων.

2. Σπάστε τη μέρα σε κομμάτια. Μην πέσετε μονομιάς στις σκληρές εκκρεμότητες. Ξεκινήστε από τα βασικά και τα πιο εύκολα.

3. Χαμογελάστε πρώτοι. Οι συνάδελφοι νιώθουν όπως εσείς: λίγο μίζερα. Αν φτάσουν όλοι στη δουλειά με τον τρόπο που εσείς σκέφτεστε –μουτρωμένοι κι αμίλητοι- το κλίμα θα γίνει ακόμη χειρότερο.

4. Ένα μικρό κέρασμα και λίγο χιούμορ φτιάχνει τη διάθεση. Λίγες σοκολάτες, ένας καφές, ένα μικρό κοινόχρηστο δωράκι, λίγα λουλούδια και ένα έξυπνο αστείο μπορούν να μεταμορφώσουν τον εργασιακό χώρο.

5. Ευχηθείτε, αγκαλιάστε, προσπαθήστε να είστε εγκάρδιοι και ευγενείς. Ακόμη κι αν δεν νιώθετε τρομερή οικειότητα, μπορείτε να είστε ευχάριστοι και δοτικοί.

6. Δείξτε ενδιαφέρον για το πώς πέρασαν οι άλλοι στις γιορτές τους και αν ρωτηθείτε εσείς δείξτε ειλικρίνεια. Ακόμη κι αν σας πληγώσουν οι απαντήσεις, μπορεί να εκπλαγείτε από το ότι κι άλλοι μπορεί να μην πέρασαν ακριβώς τέλεια σ’ αυτές τις γιορτές. Επίσης, αποφύγετε τις εντάσεις που καραδοκούν, αφού όλοι νιώθουν εκνευρισμό, καθώς εγκατέλειψαν (το ίδιο απρόθυμα με εσάς) οικογένεια και αγαπημένους.

7. Κάντε ένα μικρό ξεκαθάρισμα στο γραφείο ή τον χώρο εργασίας. Πετάξτε ό,τι παλιό και άχρηστο.

8. Δοκιμάστε να παρηγορήσετε αυτόν που νιώθει το ίδιο και χειρότερα με εσάς και δεν το κρύβει. Καμιά φορά μια καλή κουβέντα έχει θεαματικά αποτελέσματα.

9 Προτείνετε έναν καφέ ή ένα διάλειμμα με όλους –ή έστω τους πιο κοντινούς σας- συναδέλφους. Όλοι έχουν ανάγκη από λίγη –εκτός προγράμματος- παρέα. 1

0. Την πρώτη μέρα στη δουλειά κανονίστε κάτι με φίλους: θα σας βάλει πιο ήπια στη ρουτίνα της επόμενης μέρας.